FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 30. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

OKUĆANI - Dan uoči obilježavanja 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak u Okučanima je boravila predsjednica vlade Jadranka Kosor, u pratnji ministara Davora Božinovića i Đure Popijača, gdje se susrela s općinskim načelnikom Acom Vidakovićem, te saborskim zastupnicima i predstavnicima Brodsko-posavske županije. Tijekom susreta razgovarali su o infrastrukturnim projektima u općini Okučani, poput izgradnje kanalizacije i proširenja gospodarske zone. Nakon razgovora predsjednica Vlade i domaćini obišli su gradilište školske sportske dvorane u Okučanima, a potom je predsjednica Vlade položila vijenac kod središnjeg križa. U vojno redarstvenoj akciji Bljesak oslobođeno je područje zapadne Slavonije. U akciji su poginula 42 pripadnika hrvatske vojske, a 162 su ranjena. Kosor je rekla kako ništa ne može umanjiti veličinu Bljeska, niti herojstvo hrvatskih branitelja koji su branili svoju domovinu, svoj dom, svoju djecu, budućnost Hrvatske. "Ništa ne može zasjeniti to što je povijesna činjenica i istina. Mi smo pobijedili u ratu koji nam je nametnut, pobijedili smo u krvavoj agresiji koja je krenula na Hrvatsku", rekla je Kosor. Kazala je kako su svi ti ljudi kojih se i danas sjećamo i svi hrvatski branitelji bili pripadnici pobjedničke hrvatske vojske i na to moraju biti ponosni.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je sućut obitelji Vide Borš, članice udruge žena oboljelih od raka dojke "Sve za nju". "S nevjericom i tugom primila sam vijest o smrti Vaše Vide. Gubitak djeteta sigurno je najteži trenutak u životu svakog roditelja i ne nalazim riječi utjehe koje bi mogle ublažiti Vašu bol. Svi mi koji smo imali sreću upoznati Vašu jedinstvenu i dragu Vidu, rado ćemo je se sjećati. Molim Vas da u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti", stoji u brzojavu sućuti. Vida Borš, koja se od kraja 2001. borila s rakom dojke preminula je u četvrtak u bolnici Rebro u 31. godini. Nakon operacije i kemoterapije u 2008. godini činilo se kako je izliječena, no bolest se nažalost vratila. Posljednji ispraćaj Vide Borš bit će u ponedjeljak, 2. svibnja, u 10,40 sati na zagrebačkom Krematoriju. Vida je često sudjelovala u humanitarnim akcijama udruge "Sve za nju", a na svom blogu "Humor, a ne tumor" otvoreno je pisala o svojoj borbi s teškom bolešću.

ĐAKOVO - Na Vojnom poligonu Gašinci pokraj Đakova održano je danas svečano postrojavanje u povodu 20. obljetnice 3. gardijske brigade, legendarnih Kuna. Uz nekoliko stotina bivših pripadnika, hrvatskih ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih, osnivača te živućih ratnih zapovjednika brigade, svečanost je održana u nazočnosti izaslanika predsjednika RH generala Mladena Kruljca, izaslanika predsjednice Vlade ministra branitelja Tomislava Ivića, izaslanika ministra obrane generala Josipa Stojkovića, saborskih zastupnika i dr. Kako je rečeno, kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika: njih 367 dalo je život na oltar domovine, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima. Brigada je višestruko pohvaljena te odlikovana redom Nikola Šubić Zrinski, kao i redom Kneza Domagoja s ogrlicom. Ponos što je bio pripadnik, odnosno zapovjednik legendarnih Kuna izrazio je general-pukovnik Mladen Kruljac, dodavši kako je 376 poginulih pripadnika te brigade svetinja koju se ne smije zaboraviti. "I današnjom svečanošću govorimo istinu o Domovinskom ratu. Ova je brigada prošla ratni put od Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, zapadne Slavonije do zadarskog zaleđa, sudjelujući u svim važnim operacijama za oslobođenje hrvatskih područja – od operacije Maslenica, Bljesak do Oluje", rekao je Kruljac, najavljujući i skorašnju monografiju o 20 godina Kuna.

ZADAR - Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, za vrijeme uskrsnih blagdana, u razdoblju od 22. do 25. travnja u gradu Zagrebu i jadranskim županijama zabilježeno je 119.719 dolazaka što je 208 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, dok je noćenja bilo 364.296 što je za 192 posto više negu u uskrsnom vikendu 2010. godine. To su prvi rezultati predsezone predstavljeni u zadarskoj Zračnoj luci na sjednici užeg povjerenstva Vlade za koordinaciju pripremnih aktivnosti za turističku sezonu pod predsjedanjem ministra Damira Bajsa. "Unatoč dobrim rezultatima koji su tek prva dobra najava za turističku sezonu, pred turističkim djelatnicima je još puno posla do 31. prosinca kada završava sezona. Pravi ispit i prava predsezona, odnosno nadolazeći mjesec svibanj, tek je pred nama i potrebno ga je odraditi kvalitetnije nego ikada do sada", rekao je ministar Bajs. Ministarstvo turizma svjesno je izazova i sve oštrije konkurencije na međunarodnoj turističkoj sceni te intenzivno provodi niz mjera za što uspješnije provođenje turističke sezone. Najveći dio mjera obuhvaćen je Akcijskim planom hrvatskoga turizma za 2011. godinu, kazao je Bajs. Izvijestio je da je temeljem tih mjera potpisano ukupno 256 ugovora, ukupne vrijednosti 111,4 milijuna kuna, a realizacijom tih ugovora u Hrvatsku bi trebalo stići gotovo dva milijuna putnika.

ZAGREB - Na osnivačkoj skupštini u hotelu Internacional danas je osnovana nova politička stranka - Akcija za bolju Hrvatsku, a za predsjednika je izabran Željko Sačić. Politički cilj im je, kako je kazao Sačić, na predstojeće parlamentarne izbore izići kao relevantna politička snaga koja će u ime hrvatskih domoljuba predstaviti onu šutljivu hrvatsku većinu nasuprot vladajućem HDZ-u i Kukuriku koaliciji. Rekao je i da put kojim Hrvatsku vodi vladajuća politička elita vodi u destruiranje i uništavanje hrvatske samobitnosti, vrednota iz Domovinskog rata te svega onog za što su hrvatski branitelji davali živote. Stranka, kako je rekao Sačić, zasad broji preko tisuću članova, a današnjoj je skupštini nazočilo njih 189. Najavio je i osnivanje ogranaka i podružnica te stručnih odbora. Sačić je pozvao hrvatske građane da im se, kako je kazao, sutra u 13 sati na splitskoj Rivi pridruže na prosvjednom skupu pod motom "Proklet bio tko je izdao domovinu", koji organiziraju branitelji iz Splitsko-dalmatinske županije, a suorganizatori su Akcija za bolju Hrvatsku, Udruga branitelja 1990.-1996. te politički pokret Hrast.

SPLIT - Na splitskoj Rivi danas je u organizaciji udruga "Volim Hrvatsku" i "Hrvatski nacionalni front" počelo potpisivanje peticije za oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koje će trajati do 15. svibnja, a namjera je da se u tom razdoblju potpisivanje proširi i u drugim hrvatskim gradovima. Aktivistica udruge "Volim Hrvatsku" Kristina Ćurković je rekla kako se ovom peticijom želi izraziti protivljenje nepravednoj presudi generalima Gotovini i Markaču, te suprostaviti nepravdi koja se tom presudom nanosi Hrvatskoj. "Želimo potaknuti sve domoljube da se probude i stanu u obranu dostojanstva i časti domovine", kazala je Ćurković. Tajnica splitske podružnice udruge "Hrvatski nacionalni front" Irena Šodan je kazala kako se ovom peticijom želi pokazati da se "nikad nećemo pomiriti s presudom generalima Gotovini i Markaču". Rekla je da je udruga "Hrvatski nacionalni front" utemeljena u Karlovcu ljeto 2010. i do sada je osnovala podružnice u Splitu, Zagrebu i Zadru, a u tijeku su aktivnosti na uspostavi podružnica i u ostalim gradovima.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙