FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Na Ininim benzinskim postajama od ponoći su poskupjeli motorni benzini za tri do 12 lipa po litri, za 13 do 17 lipa skuplji je obični dizel, plavi dizel i lož ulje, dok su cijene eurodizela ostale nepromijenjene. Ina od danas, 5. travnja, prodaje svoj eurosuper BS 95 po cijeni od 9,71 kunu po litri (do sada 9,59 kuna), eurosuper BS 95 class po 9,76 kuna (do sada 9,64 kune), a eurosuper BS 98 po 10,06 kuna (do sada 10,03 kune). Cijene svojih eurodizela Ina nije mijenjala - eurodizel BS ostaje na 9,28 kuna po litri, a eurodizel BS class na 9,33 kune. No, poskupio je obični dizel na 8,95 kuna po litri (do sada 8,82 kune), plavi dizel na 5,43 kune (do sada 5,28 kuna) te loživo ulje ekstra lako na 6,10 kuna (do sada 5,93 kune). Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je jučer, temeljem novog Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Prema novom Pravilniku, Ministarstvo gospodarstva utvrđuje i na svojim internetskim stranicama objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati svoje cijene, ali one ne smiju prijeći najvišu dopuštenu razinu.

ZAGREB

Hrvatski je inozemni dug krajem prošle godine iznosio 45,8 milijardi eura, što je za 1,2 milijarde eura više nego krajem 2009. godine, podaci su Hrvatske narodne banke. Analitičari središnje banke pritom napominju da je u taj iznos uključen i dug koji je dosad imao karakter kružnih ulaganja (1,3 milijardi eura) s obzirom da je krajem 2010. ukinuta inozemna pravna osoba putem koje su provedena navedena ulaganja tijekom 2008. i 2009., nakon čega taj dug više nema kružni karakter te je pripisan ukupnom stanju inozemnog duga. Inozemni je dug tijekom prošle godine povećan za 1,2 milijarde eura, no, znatan dio tog rasta (800 milijuna eura) rezultat je međuvalutnih i drugih prilagodbi, a nova su korištenja tijekom 2010. nadmašila otplate za 300 milijuna eura, navode analitičari HNB-a u najnovijem Biltenu. Dodaju i da je intenzitet zaduživanja domaćih sektora posebno bio izražen u četvrtom tromjesečju, kada su neto transakcije iznosile 800 milijuna eura.

DUBROVNIK/ZAGREB

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor sastala se sinoć u Dubrovniku s proizvođačima grožđa i vina, članovima Poljoprivredne zadruge „Pelješki vrhovi“, iz Janjine na Pelješcu, priopćeno je iz vladinog Ureda za odnose s javnošću. Razgovarali su o aktualnoj situaciji u gospodarstvu i proizvodnji grožđa i vina. Posebno su zahvalili predsjednici Vlade na njenom angažmanu u isplati duga proizvođačima za otkup grožđa iz 2008. i 2009. godine. Pozvali su je da uskoro posjeti Pelješac, što je predsjednica Vlade i prihvatila, kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Jubilarni 20. dani hrvatskog filma, godišnji pregled domaće produkcije kratkometražnog i srednjometražnog filma, otvoreni su sinoć u Kinu Studentskog centra u Zagrebu, gdje će se u idućih pet dana za nagrade natjecati 115 filmova, izabranih između 232 pristigla rada. Filmskom redatelju Vatroslavu Mimici prigodom svečanog otvorenja uručena je nagrada Društva hrvatskih filmskih kritičara (DHFK) za životno djelo "Zlatni Oktavijan", dok je filmskom snimatelju Enesu Midžiću uručena nagrada "Vladimir Vuković" za životno djelo na području istraživanja hrvatske filmske baštine. DHFK nagradio je Vatroslava Mimicu za trajan i neizbrisiv trag u 30 godina djelovanja na području hrvatskog filma, te režiju nekih od vrhunaca hrvatske kinematografije, počevši od "Prometeja s otoka Viševice" (1962.) do "Banović Strahinje" (1981.), istaknuo je predsjednik DHFK-a Bruno Kragić. "Dani hrvatskog filma", zamišljeni kao sveobuhvatni prikaz godišnje hrvatske filmske produkcije, utemeljeni su ratne 1992. godine. Nakana im je da u Zagrebu, mimo Pulskog festivala, ponude valorizaciju hrvatskog filma, podsjetio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar, koji je i službeno otvorio festival. Ove godine za festivalske nagrade natjecat će se 17 igranih filmova, 16 dokumentaraca, 16 animiranih filmova, 15 eksperimentalnih, 26 namjenskih filmova i 25 glazbenih spotova. Festival završava 9. travnja dodjelom nagrada. Ulaz na sve programe 20. dana hrvatskog filma je slobodan.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙