FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 10. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Samo dvadesetak prosvjednika sudjelovalo je sinoć u protuvladinoj povorci tražeći odlazak sadašnje vlade s vlasti i raspisivanje prijevremenih izbora, nakon čega je odlučeno da se na neko vrijeme prekine s prosvjedima. Nakon okupljanja na Cvjetnom trgu prosvjednici su predvođeni jednim od organizatora prosvjeda Ivanom Pernarom krenuli u šetnju užim središtem grada uzvikujući parole protiv HDZ-a ali i vodeće oporbene stranke SDP-a. Prosvjednici su obišli sjedišta obiju stranaka. Pred sjedištem SDP-a na Iblerovu trgu uzvikivali su "SDP lopovi!", a ispred sjedišta HDZ-a, uz glasne zvižduke uzvikivali su "Jaco odlazi!", "Kradeze!" te pjevali "Jadranka znaj svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj!". Ivan Pernar rekao je da su večerašnji prosvjedi kraj prve faze protuvladinih prosvjeda, a on će s novim prosvjedima početi mjesec dana prije novih izbora. "Cilj prosvjeda je ispunjen jer je rejting HDZ-a uništen", rekao je novinarima Pernar.

PULA - Istražni sudac Županijskog suda u Puli odredio je jučer Vinki Cetinski, Romini Hrvatin i Marinu Sorgi 48-satno zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na suokrivljenike odnosno svjedoke, dok je preostalu dvojicu iz slučaja malverzacija nekretninama u Istri Željka Bilića i Gordana Dobrovića pustio na slobodu. Petorka je preksinoć privedena u policiju, a tijekom jučerašnjeg dana saslušao ih je istražni sudac Županijskog suda u Puli Svetislav Vujić. Najprije su sucu privedeni 35-godišnji Željko Bilić i 51-godišnji Gordan Dobrović koji su, prema dosad dostupnim informacijama, bili posrednici u kupovini nekretnina. Istražnom sucu privedena je potom i 39-godišnja Romina Hrvatin, supruga rovinjskog odvjetnika, 64-godišnja Vinka Cetinski, koju je rovinjski poduzetnik ovlastio za poslove kupoprodaje zemljišta, te 27-godišnji Marin Sorgo, predstavnik agencije za nekretnine. Privedena petorka sumnjiči se za kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti te pomaganje u počinjenju kaznenog djela, čime su trgovačko društvo iz Pule oštetili za oko 30 milijuna kuna.

ZAGREB - HSP dr. Ante Starčević uputio je večeras javni apel predstavnicima vlasti u Federaciji BiH, međunarodnoj zajednici i visokom predstavniku Valentinu Inzku da koristeći sve mehanizme Washingtonskog i Daytonskog sporazuma stanu u zaštitu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, a hrvatskog predsjednika i premijerku pozvao da vode jasnu, nedvosmislenu i transparentnu politiku prema BiH i tamošnjim Hrvatima. "Zaobilazeći važeće izborne zakone i izborne rezultate u tijeku je proces u kojem se Hrvati od suverene i konstitutivne zajednice pretvaraju u manjinsku", stoji u priopćenju HSP-a dr. Ante Starčević. Polazeći od činjenice kako "Hrvati na prostoru cijele BiH obitavaju od stoljeća sedmog te svojom brojnošću i utjecajem na društveno-politička zbivanja spadaju u red suverenih i jednakopravnih naroda u BiH", HSP dr. Ante Starčević zagovara "uspostavu pune ustavne i stvarne jednakosti sva tri konstitutivna naroda te punu konzumaciju zakonom im zajamčenih prava koja se mogu ostvariti jedino istim ustavnim i administrativno-teritorijalnim unutarnjim ustrojem cjelovite BiH.

ZAGREB - Kratkometražni igrani film "Onda vidim Tanju" redatelja Jurja Lerotića, napravljen od niza fotografija, osvojio je Veliku nagradu za najbolji film jubilarnih, 20. Dana hrvatskoga filma, koji su završili sinoć dodjelom nagrada u Kinu Studentskoga centra. Taj film osvojio je i Nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara kao najbolji igrani film, dok je producent filma, zagrebački "Hulahop" proglašen najboljim producentom na festivalu. Lerotić je bio snimatelj filma te autor scenarija o mladiću koji se, suočen s majčinom bolešću, hvata u koštac s rješavanjem različitih životnih problema, pa i onih ljubavnih. Nagradu Ocjenjivačkog suda za najbolju režiju osvojila je Ana Hušman za eksperimentalni film "Nogomet", njezino viđenje povijesne utakmice Argentine i Engleske sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Meksiku 1986. Autoricu su nagradili i filmski kritičari, dodijelivši tom njezinom filmu "Oktavijana" kao najboljem filmu u kategoriji eksperimentalnih radova. Za najbolje glumačko ostvarenje nagrađena je Marina Vodeničar, za ulogu u igranom filmu "Pametnice" Sonje Tarokić i Hane Jušić, a za najbolji scenarij Tanja Kirhmajer za igrani film "Popravilište za roditelje" Brune Ankovića.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙