FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Zbog povezanosti s aferom Daimler danas su uhićeni suvlasnici tvrtke 'IM Metal' iz Ozlja Ivan Žapčić i Marko Vuković te inženjer Tomica Godec, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. U kratkoj izjavi za Hinu Borovec je potvrdio njihova uhićenja, rekavši da ih se sumnjiči za povezanost s aferom Daimler, odnosno davanjem mita za nabavu više od 200 vatrogasnih vozila. Borovec nije želio reći gdje su uhićeni i koja im se točno kaznena djela stavljaju na teret. Otkrio je tek da je riječ o slučaju koji nije u nadležnosti USKOK-a pa će se voditi po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku. Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska. Hrvatski dio afere odnosio se na nabavku vatrogasnih vozila, a prema pisanju medija isplaćeno je oko četiri milijuna eura mita. Ugovor s Daimlerom sklopljen je u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lučin, a prema tvrdnjama američkih tužitelja mito je za kupnju vatrogasnih vozila isplaćivano od 2003. do 2007. godine.

ZAGREB - Uprava "Večernjeg lista" pozvala je danas Hrvatsko novinarsko društvo (HND) da prestane "lažno optuživati taj list za 'nelegalno' poslovanje i ispriča se za sve dosad iznesene netočne i neistinite tvrdnje". HND je priopćenjem objavljenim 3. travnja "još jedanput pokazao da s neprihvatljivim omalovažavanjem gleda na veliki broj vlastitih članova i da u pokušaju diskreditiranja medijskih vlasnika ne preže ni od namjernog obmanjivanja javnosti", kaže se u današnjem priopćenju uprave "Večernjeg lista". Zamjera se što se u nedjeljnom priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke izlaženje "Večernjeg lista", unatoč štrajku, ocjenjuje nelegalnim te se zaključuje da te novine ne trebaju profesionalne novinare da bi izlazile jer ih rade "oni s ugovorom o suradnji" koji tom logikom, ističe uprava, valjda nisu profesionalni novinari. "No, taj se isti predsjednik strukovne udruge kada skuplja članove i članarine koristi pravilnikom HND-a koji izričito kaže da se pod ispravama o profesionalnom novinarskom statusu podrazumijevaju i ugovori ili druge isprave o suradnji", napominje uprava.

ŠIBENIK - Šibenska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 30-godišnjeg Šibenčanina kojega sumnjiči da je bludničio nad 19-godišnjom sugrađankom te prijetio šestorici Šibenčana koji su ga u tome pokušali spriječiti, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. Policija navodi kako je 30-godišnjak 3. travnja ove godine poslijepodne u Ulici 8. dalmatinske udarne brigade, dok je skupina Šibenčana bojila klupe u obližnjemu parku, napao 19-godišnjakinju koja je zbog mučnine otišla u sanitarne prostorije, te je dirao po intimnim dijelovima tijela protiv njezine volje. Šibenčanka je vikala i dozvala trojicu starijih Šibenčana te trojicu maloljetnika koji su od nje pokušali odvojiti 30-godišnjaka. Kako nasilnik nije želio odustati, nego im je ozbiljno priprijetio, Šibenčani su ga napali i lakše ga ozlijedili.

VARAŽDIN/ZAGREB - Pedesetogodišnji muškarac sumnjiči se da je krivotorenjem dokumentacije stekao status hrvatskoga ratnog vojnog invalida te da je tako oštetio državni proračun oko 74.000 kuna. U priopćenju varaždinske Policijske uprave stoji da je 50-godišnjak s ludbreškog područja osumnjičen da je na temelju krivotvorene dokumentacije o ranjavanju na ratištu stekao status hrvatskoga ratnog vojnog invalida. Policija će protiv njega zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijevare i ovjeravanja neistinitog sadržaja podnijeti kaznenu prijavu.

ZAGREB - Jedan od najizvođenijih hrvatskih književnika i dramatičara Miro Gavran tijekom travnja imat će u Češkoj i Rusiji dvije premijere svojih djela: drama "Noć bogova" premijerno će se izvesti 10. travnja u Pragu, a "Sve o muškarcima" dan kasnije u Moskvi. Češku verziju Gavranove drame "Noć bogova" iz 1986. izvest će praško kazalište Komorni Činohra, u režiji Jirija Babeka. Tu priču o sukobu politike i umjetnosti, koja je dosad igrala u skoro dvadeset različitih kazališta, prevela je Dagmar Ruljančić, a glume Vasil Fridrich, Lukaš Kral i Matouš Ruml. Kazalište Svobodnaya scena iz Moskve 11. travnja premijerno će u Kazalištu MTUZ uprizoriti komediju "Sve o muškarcima". Na ruski ju je preveo Sergej Girin, redatelj je Yakov Lomkin, a glume Maxim Averin, Petr Krasilov, Viktor Dobronravov i Dmitry Joidik. Od praizvedbe 2006. u Slovačkoj taj Gavranov tekst, koji s humorom i neočekivanim sukobima prikazuje svijet suvremenog muškarca, imao je desetak premijera, a preveden je, među ostalim, na engleski, poljski, slovački, rumunjski, češki, latvijski.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙