FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 23. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

OSIJEK

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) donijelo je rješenje o odbacivanju kaznene prijave koju je Ivan Zovak podnio protiv potpredsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvijestilo je ŽDO na svojim internetskim stranicama. U priopćenju za javnost navodi se kako je kaznena prijava odbačena jer prijavljeno djelo ne sadrži obilježja kaznenog djela, koje se navodi u prijavi, niti ikojega drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Dodaje se kako je prijavitelj Zovak tvrdio da je Vladimir Šeks "odgovoran za neuspjeh vojne akcije, poduzete 22. srpnja 1991., napadom na selo Mirkovce, kad je poginulo deset pripadnika Zbora narodne garde". ŽDO navodi kako su u tijeku pretkaznenog postupka obavljeni razgovori s podnositeljem prijave i prijavljenikom, pribavljene su izjave sudionika inkriminiranih događaja i drugih osoba koje raspolažu važnim podatcima, relevantna službena dokumentacija te poduzete druge radnje radi provjere utemeljenosti prijave. "Analizom tako utvrđena činjenična stanja, utvrđeno je da Vladimir Šeks u inkriminirano vrijeme nije obnašao dužnost predsjednika kriznog štaba za istočnu Slavoniju i Baranju, niti je u navedenoj vojnoj akciji sudjelovao onako kako to ističe podnositelj prijave te se stoga u njegovim radnjama ne stječu obilježja ni prijavljenog ni ikojega drugog kaznenog djela", navodi u priopćenju ŽDO.

ZAGREB

Protiv bivšeg člana uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ante Despota USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti te primio oko 60 tisuća eura mita od tvrtaka koje su poslovale s HEP-om, a sudac istrage odlučio je zadržati ga mjesec dana u istražnom zatvoru. Despotu je zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, njih 34 koje treba ispitati u istrazi zbog pet kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odbio je prijedlog USKOK-a da se Despotu zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela s obzirom na to da on više ne radi u HEP-u, niti u kojem drugom javnom poduzeću, izvijestio je Županijski sud na svojim internetskim stranicama. USKOK sumnja da je 54-godišnji Despot kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnja od ožujka 2006. do lipnja 2007. u više navrata od predstavnika raznih tvrtki koje su poslovale s nacionalnom eloektroenergetskom kompanijom tražio mito i to u iznosu od 5 ili 10 posto od ugovorenih poslova, čija vrijednost se kretala od 6,9 milijuna do 74,7 milijuna kuna. Despot je uhićen rano jutros u svom stanu u Bužanovoj ulici koji su policajci pretresli u potrazi za dokazima. Pred USKOK-ovim istražiteljima branio se šutnjom. Široj javnosti postao je poznat kao zet bivšeg šefa carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića uhićenog u aferi Fimi media.

ZAGREB

U sljetanju automobilom s lokalne ceste u mjestu Hrastje, na području Svetog Ivana Zeline, teško je ozlijeđen 28-godišnji vozač koji je kasnije umro u bolnici, izvijestila je sinoć zagrebačka policija. Mladić je pod još neutvrđenim okolnostima sinoć oko 18,20 sati automobilom "alfa romeo" zagrebačkih oznaka sletio s ceste, rekli su u policiji. Prevezen je u KB Dubrava ali je umro zbog ozljeda. Doznaje se da je mladić sam bio u automobilu.

VINKOVCI

U naletu teretnog vlaka, koji prometuje na relaciji Zagreb-Tovarnik, na željezničkom kolodvoru u Vođincima nedaleko Vinkovaca, teške tjelesne ozljede prijeloma noge zadobio je šesnaestogodišnjak iz Vođinaca, izvjestila je sinoć vukovarsko-srijemska policija. Prema riječima glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Luke Barunčića, šesnaestogodišnjak se s dvojicom prijatelja nalazio u blizini željezničke pruge na kolodvoru u Vođincima kada je, iz još uvijek neutvrđenih razloga, na njega naletio teretni vlak, koji je dolazio iz pravca Slavonskoga Broda. "Uslijed naleta lokomotive vlaka, šesnaestogodišnjak je zadobio prijelom lijeve potkoljenice, te je prevežen u Opću bolnicu u Vinkovcima i nalazi se van životne opasnosti", kazao je Barunčić dodajući kako je na mjestu nesreće očevid.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙