FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završili 7. "Dani kršćanske kulture"

Autor: mkov
SPLIT, 19. travnja 2011. (Hina) - Dodjelom nagrade za izvanredan doprinos kršćanskoj kulturi „Andrija Buvina“ njemačkom novinaru i publicistu Peteru Seewaldu večeras su u Splitu svečano zatvoreni sedmi „Dani kršćanske kulture“ u sklopu kojih su, osim u Splitu, još u Dubrovniku i Šibeniku, kako je rečeno, organizirana ukupno 54 događaja s 200 sudionika i na tisuće posjetitelja.

Seewaldu će nagrada biti naknadno uručena jer, kako je rečeno, zbog bolesti u obitelji nije mogu doputovati u Split.

Akademski kipar Kuzma Kovačić, autor plakete "Andrija Buvina" što se dodjeljuje laureatu "Dana kršćanske kulture", obrazlažući odluku o dodjeli ovogodišnje nagrade, rekao je da su članci i knjige Petera Seewalda pronijeli kršćansku poruku diljem svijeta. Kovačić je posebice istaknuo Seewaldovu prošlogodišnju knjigu "Svjetlo svijeta" u kojoj je objavio svoj razgovor s papom Benediktom XVI. "U toj knjizi prvi put u povijesti objavljen je jedan osobni razgovor s papom", kazao je Kovačić.

Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić je naglasio kako su Seewaldova pitanja papi Benediktu XVI. u knjizi "Svjetlo svijeta" sveobuhvatna i vrlo otvorena. "Kad bismo iz te knjige izdvojili Seewaldova pitanja, dobili bismo posebnu knjigu", rekao je nadbiskup Barišić.

U pismu pročitanu večeras u Splitu Seewald zahvaljuje na priznanju i ističe kako to nije priznanje samo njemu nego i "Papinu djelovanju".

"U knjizi 'Svjetlo svijeta' vidi se da je papa Benedikt XVI. jedan od najvećih mislilaca našeg vremena", ustvrdio je Seewald. Po njegovim riječima problemi u svijetu "ne mogu se riješiti dok Boga ne stavimo u središte svojeg djelovanja".

Na večerašnjoj svečanosti nazočnima se obratio i državni tajnik u ministarstvu kulture Zoran Šikić, rekavši kako je hrvatski narod "duboko prožet kršćanskom kulturom" te da takve manifestacije učvršćuju našu privrženost zajedničkim europskim vrjednotama unatoč "nekim aktualnim kušnjama". Ministarstvo kulture je pokrovitelj "Dana kršćanske kulture".

Uoči svečanosti zatvaranja ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" predstavljena je najnovija knjiga pape Benedikta XVI. "Isus iz Nazareta - od dolaska u Jeruzalem do uskrsnuća", koju je nedavno u prijevodu na hrvatski jezik objavila splitska nakladnička kuća Verbum. Nadbiskup Barišić je, govoreći o toj knjizi, istaknuo da je papa Benedikt XVI. u njoj dodirnuo događaj od Isusova ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća, što je "srce kršćanstva". Pritom je istaknuo kako je zanimljivo pratiti osudu Isusa Krista i "neke najnovije osude", očito aludirajući na nedavnu haašku presudu hrvatskim generalima. Po riječima nadbiskupa Barišića, Pilat je po političkoj liniji osudio Isusa, a oslobodio Barabu.

"Sljedbenici Barabe su bolje organizirani i glasniji su, a sljedbenici dobra neorganizirani su i nijemi", rekao je nadbiskup Barišić. Dodavši kako se Pilat nije upravljao istinom jer bi mu ona ugrozila vlast, citirao je Aristotela: "Ako ne damo vlast onima koji su istiniti, onda će istinu diktirati vlast."

Nadbiskup je također rekao da se "Haag može ponašati i ovako (osuditi hrvatske generale) ako nema istine i pravde".

Organizator "Dana kršćanske kulture" je splitska nakladna kuća Verbum.

(Hina) xpgas ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙