FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvoreni "Dani kršćanske kulture"

Autor: zjur
SPLIT, 9. travnja 2011. (Hina) - Sedma međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture", koja je danas otvorena u Splitu, do 19. travnja posjetiteljima će predstaviti bogatstvo hrvatske baštine i suvremena umjetnička djela nadahnuta kršćanskom kulturom.

"Dani kršćanske kulture značajan je događaj koji nam je potreban. To nije bilo kakav događaj kakav se često zbiva. U njemu dominiraju vrijednosti koje nas vraćaju u vrijeme kada su Hrvati od stoljeća sedmog došli ovdje. Kada kažem kršćanstvo mislim na etiku i humanizam i ono najbolje u čovjeku", rekao je na otvaranju manifestacije Branko Kaleb, načelnik u Ministarstvu kulture. Dodao je kako će ta manifestacija obilježiti ovaj mjesec i godinu svim onim ljudima koji su uložili golem trud da sve ispadne kako treba.

Otvaranje manifestacije popraćeno je izložbom crteža Joze Kljakovića "Bojiš li se sinko ikoga?".

"Dobro je da je izložba Joze Kljakovića došla u Split, jer pokriva autorov sakralni opus po kojem je najpoznatiji među ljubiteljima umjetnosti", izjavila je Željka Zdelar, kustosica Memorijalne zbirke "Jozo Kljaković".

Na "Danima kršćanske kulture" posjetitelji će moći razgledati izložbe, sudjelovati na tribinama, predstavljanjima knjiga i nosača zvuka, na koncertima, filmskim projekcijama, radionicama i po prvi put na danima otvorenih vrata muzeja.

U sklopu manifestacije bit će dodijeljena nagrada za izniman doprinos kršćanskoj kulturi "Andrija Buvina" njemačkom novinaru i publicistu Peteru Seewaldu, koji je svojom pisanom riječju "omogućio bolje razumijevanje vremena u kojem živimo". Po programu prije zatvaranja Dana predviđeno je predstavljanje knjige pape Benedikta XVI. "Isus iz Nazareta".

Osim u Splitu, manifestacija je otvorena u Dubrovniku i Šibeniku, gdje će posjetitelji sudjelovati u 54 različita događaja sa 200 sudionika.

(Hina) xzjur ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙