FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena nagrađena poema "Golgota, Golgota!" D. Čondrića

Autor: mkov
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Knjigu Drage Čondrića "Golgota, Golgota!" koja je 2010. godine na V. trijenalnom natječaju Pasionske baštine za književnost dobila prvu nagradu objavila je splitska Naklada Bošković, priopćeno je danas iz te nakladne kuće.

Nakladnik podsjeća kako nagradu dodjeljuju Udruga Pasionska baština i Društvo hrvatskih književnika (DHK), koje je utemeljilo nagradu te napominje kako je poema "Golgota, Golgota!" integralno objavljena u časopisu „Republika“ (br.7/8. 2010.) DHK.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Jozo Čikeš, Božidar Petrač i akademik Ante Stamać ističe kako je "Golgota, Golgota!" opsežna poema od oko 1500 stihova u 10 zasebnih pjevanja, koja u strofnom rasporedu izlaže povijest Kristove Muke.

"Pisana je u najboljoj tradiciji suvremenoga intelektualnog sloga, koji se približuje prozi, ali uvijek s doličnim ritmičkim impulsima koji Čondrićeve rečenice kvalificiraju kao stihove", navodi Bošković ocjenu povjerenstva i dodaje kako su Čondrićevi stihovi isprepleteni citatima mnogih starovjekovnih i dvadesetostoljetnih pjesnika.

Povjerenstvo smatra kako poema svojim intertekstom uvelike podsjećaju na stihove Thomasa Steansa Eliota.

Nakladnik navodi kako ova poema nije klasična duhovna poezija, jer predstavlja autorova filozofska razmišljanja koja ga na koncu dovode do Boga kao Apsoluta. Djelo je kao i njegove prethodne knjige strogo kršćanske i kristološke orijentacije.

"Golgota, Golgota!" je treća zbirka pjesama Drage Čondrića (1944.). U prvoj knjizi "Evanđelje po čovjeku" autor se bavi životom i djelom Isusa Krista, te primjenom njegovih ideja u modernom vremenu. U knjizi "Fragmenti rane jeseni" raščlanjuje odnosa čovjeka prema Bogu u svagdanjem životu.

(Hina) pp/xmkov ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙