FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Dalmacija očima stranaca" Sveina Monneslanda

Autor: macu
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Zbirka putopisa i ilustracija "Dalmacija očima stranaca" norveškog akademika Sveina Monneslanda, večeras predstavljena u zagrebačkom Muzeju "Mimari", najzornije potvrđuje izreku njemačkog književnika Ludwiga Passargea da je teško u Europi naći zemlju koja ima karakter čudesnog kao Dalmacija.

Radeći na knjizi šest godina po svjetskim knjižnicama i arhivima, autor je prikupio golemu građu raznovrsnih svjedočanstava o Dalmaciji više od stotinu različitih autora - putopisaca i vedutista, arheologa i etnografa, pustolova i hodočasnika, pomoraca i graditelja, prirodoslovaca i novinskih izvjestitelja.

Urednik knjige akademik Tonko Maroević rekao je kako ga se još u rukopisu dojmila golema građa koju je autor s ljubavlju prikupljao te obavio posao koji je možda trebala obaviti neka naša institucija.

Knjiga sadrži najpoznatije putopise iz Dalmacije od 1154. do 1925. Težište je na opisima s ilustracijama, jer slike, kako napominje autor, često govore više od riječi. U knjizi je oko stotinu slika u različitim tehnikama - od crteža, gravira, veduta, akvarela do ulja.

Po Maroevićevim riječima autor je birao znakovite citate i slike, a neke od njih prikazuju i rijetkosti kao, primjerice, dubrovački potres, hercegovački ustanak i bitku kod Visa.

Prvi poznati putnik u Dalmaciju možda je sv. Pavao, a najraniji opis dalmatinskih gradova dao je arapski geograf Al-Idris koji je 1154. izradio svoj glasoviti zemljovid. Najraniji putnici, međutim, u Dalmaciju bili su križari, koji su 1202. razorili kršćanski grad Zadar.

Profesor povijesti na Sveučilištu Yale Ivo Banac ocijenio je knjigu Sveina Monneslanda "Dalmacija očima stranaca" djelom ljubavi, akribije i strpljenja.

Po njegovim riječima to djelo pruža uglavnom uvid u zapadnoeuropske poglede na običaje i kulturu Dalmacije prije najopasnijeg globalističkog nasrtaja na taj duhovni prostor.

Monnesland u uvodnom tekstu napominje kako je stav stranaca o Dalmaciji bio dvojak - neki su našli u njoj izvornu kulturu, a drugi primitivan svijet koji su prezirali u odnosu na višu kulturu u Europi. Gotovo svi su našli da je to mjesto gdje se susreće zapad i istok, a svi su našli da je lijepa pa su je nazivali "zemljom iz snova" ili "divnom Dalmacijom", navodi autor.

Talijanski opat i putopisac Alberto Fortis, koji je objavio "Put u Dalmaciju" (1774.), po Bančevim riječima, konstruirao je morlački Balkan - sliku našeg divljačkog svijeta. Primijetio je također kako su u zbirci izbjegnuti ideološki pogledi.

Norveški veleposlanik u Zagrebu Henrik Ofstadt je, pozdravivši nazočne, najavio u svibnju posjet Hrvatskoj norveškog kralja Haralda V. i kraljice Sonje. Rekao je da je predstavljanje te knjige prvi od četiriju kulturnih događaja koje se kani tim povodom organizirati.

Knjigu "Dalmacija očima stranaca" (399 str.) na hrvatskom i engleskom jeziku, u kojoj je predgovor "Zrcalo Adrijansko" napisao Tonko Maroević, objavili su hrvatski i norveški izdavač Fidipid i Sypress Forlag.

Svein Monnesland profesor je slavistike na Odjelu za europske jezike, književnost i područne studije Sveučilišta u Oslu. Objavio je više knjiga i članaka o južnoslavenskim jezicima, kulturnoj povijesti i književnosti te preveo više hrvatskih autora na norveški jezik. Bio je poznat u Skandinaviji kao zagovornik prava Hrvatske i Slovenije na odcjepljenje i prvi je izvješćivao norveški narod o hrvatskoj borbi za neovisnost. Član je Norveške akademije znanosti i umjetnosti te Akademije nauka i umjetnosti BiH.

(Hina) xmc yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙