FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BAKAR - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić potpisali su danas Ugovor o prijenosu nekretnina kojim Republika Hrvatska daruje Gradu Bakru više od 247.000 četvornih metara zemljišta, vrijednog više od 127 milijuna kuna, radi nastavka izgradnje Industrijske zone Kukuljanovo. Nakon toga, premijerka Kosor otvorila je novu prometnicu i obišla gradilište za nove gospodarske subjekte u Industrijskoj zoni. Nova prometnica, dugačka 780 metara, otvara pristup za novih 200.000 četvornih metara zemljišta u Industrijskoj zoni. U njenu je izgradnju utrošeno 9,8 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva osiguralo bespovratnih dva milijuna kuna. U dio Industrijske zone na kojemu će biti smješteni novi gospodarski objekti te u pristupnu prometnicu ulaže se 8,9 milijuna kuna, od kojih je jedan milijun, također bespovratnih, osigurala država. Premijerka je, govoreći o potpisanom ugovoru, kazala da je riječ o važnom gospodarskom iskoraku za Bakar, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku te da je Vladina odluka o darovanju zemljišta dio programa gospodarskog oporavka. Darovano zemljište važno je za otvaranje novih radna mjesta i novih gospodarskih mogućnosti, kazala je Kosor ističući da se nezaposlenost ne može smanjiti bez otvaranja novih radnih mjesta i stvarne potpore gospodarstvenicima, općinama, gradovima i županijama. "U mogućnosti smo reći da će ovo biti godina kada Hrvatska izlazi iz krize i da ostvarujemo program gospodarskog oporavka, što se i danas dokazuje", naglasila je.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna agencije (HPA) u ovoj će godini svoje aktivnosti usmjeriti ka daljnjem ažuriranju i razvoju registra domaćih životinja, provedbi uzgojnih programa te jačanju kvalitete domaćih proizvoda, istaknuo je ravnatelj HPA Zdravko Barać na predstavljanju izvješća agencije za 2010. godinu. HPA tako priprema projekte obilježavanja mesa, meda i drugih poljoprivrednih proizvoda kontroliranog podrijetla i kvalitete, kazao je napominjući kako bi ove godine trebao početi s radom laboratorij za ispitivanje kvalitete meda. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković je istaknuo kako je pred Hrvatskom izazov ulaska u EU te kako se danas zaključuje poglavlje o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ponovio je kako Ministrstvo nizom mjera pomaže poljoprivrednicima da se što bolje pripreme za taj izazov, a najavio je i kako bi ovaj tjedan na Vladu trebao ići zakon o poljoprivrednom zemljištu koji treba omogućiti stočarima da lakše dođu do poljoprivrednih površina. Prema podacima iz godišnjeg izvješća HPA za 2010., broj krava prošle je godine u odnosu na godinu ranije smanjen za 6,8 posto na 209,3 tisuće, a proizvodnja mlijeka smanjena je sa 675 milijuna litara u 2009. na 624 milijuna litara u prošloj godini. Istodobno je povećan udio mlijeka EU kvalitete sa 79,9 posto na 83,2 posto.

ZAGREB - Twinning light projekt "Priprema Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za EURES" vrijedan 230.000 eura završen je danas uz ocjenu kako je njime HZZ uspješno osposobljen za provedbu i promociju mreže Europske službe za zapošljavanje (EURES) u Hrvatskoj. Cilj projekta je poduprijeti mobilnost i slobodno kretanje radnika unutar tržišta Europskog ekonomskog prostora, a HZZ-ovi partneri bili su Njemačka Federalna Agencija za zapošljavanje i stručnjaci iz Češke i Nizozemske. Projekt pomaže hrvatskom procesu pristupanja Europskoj uniji (EU), jer umrežavanje u sklopu EURES-a otvara vrata ulasku Hrvatske u EU. EURES predstavlja mrežu od više od 800 savjetnika u 31 europskoj zemlji, a nudi informacije, savjetovanje i pomoć pri zapošljavanju tražiteljima zaposlenja i poslodavcima, promičući princip slobodnog kretanja radnika. To znači da će s pristupom Hrvatske u EU mobilnost naših radnika biti proširena na cjelokupno europsko tržište rada, rekla je ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah. To vrijedi i za hrvatske poslodvace koji će moći zapošljavati radnike iz Europskog ekonomskog prostora. Naravno, očekujemo i određena ograničenja slična onima koja su bila u zadnjem krugu proširenja EU, odnosno zabranu zapošljavanja od sedam godina, ali to ovisi od zemlje do zemlje. No, kako hrvatskih radnika već ima dosta zaposlenih u zemljama EU, to neće predstavljati veliki problem, ocijenila je Paun Jarallah.

PULA - Pulsko brodogradilište "Uljanik" danas je luksemburškoj kompaniji "Dredging and Maritime Management S.A." isporučilo treći od četiri ugovorena jaružara na vlastiti pogon "Fernao de Magalhaes". Naime, prvi jaružar "Ibn Battuta" isporučen je istom naručitelju koncem svibnja, a drugi "Zheng He" u listopadu prošle godine, dok je trenutno u fazi opremanja i četvrti jaružar "Niccolo Machiavelli" koji će biti isporučen tijekom ove godine. Uljanik je s kompanijom "Jan De Nul Group", u sastavu koje je i kompanija "Dredging and Maritime Management S.A.", osim ta četiri jaružara, ugovorio izgradnju i dva trailing suction hopper dredgera koji se koriste za usisavanje materijala s morskog dna. Ugovaranje gradnje "hoppera" nastavak je orijentacije Uljanika prema brodograđevnim nišama složenijih brodova veće dodane vrijednosti. Jaružari na vlastiti pogon su tehnički iznimno kompleksni brodovi koji služe za produbljivanje plovnih putova, odnosno izgrađivanje obala, umjetnih otoka ili produbljivanje obala, a Uljanikove novogradnje mogu raditi do 36,6 metara dubine mora. Služe za jaružanje, kopanje i istodobno usisavanje nataloženog pijeska, krutog podmorja, stijena i sličnih taloga morskog dna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi trgovanje se i danas odvija vrlo sporo, a osim većih transakcija između fondova, aktivnost ostalih investitora gotovo je zamrla. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,07 posto, na 2.181 bod. Crobex10 oslabio je 0,07 posto na 1.214 bodova. Promet je dosegnuo gotovo 9 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego jučer u ovo doba. "Današnje trgovanje vrlo se sporo odvija, a veći promet nego jučer rezultat je povremenih većih transakcija između fondova. Aktivnost ostalih investitora kao da je zamrla", kaže Danijela Sporiš, brokerica i savjetnica u investicijskom društvu Credos. Najveći promet, 5,6 milijuna kuna, ostvaren je do sada dionicom HT-a, uz blagi pad cijene od 0,28 posto, na 286 kuna. Nadomak milijunskog prometa je redovna dionica Adrisa, sa 925.000 kuna. Cijena joj je pala 1,4 posto, na 306,12 kuna. A u očekivanju objave tromjesečnih poslovnih rezultata Podravke, cijena te dionice danas je ojačala 1,6 posto, na 323,6 kuna, uz promet od 400.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru u odnosu na jučerašnju tečajnu listu za 0,13 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,346755 kuna. Kuna je ojačala i prema švicarskom franku i to za 0,10 posto, dok je oslabila prema američkom dolaru za 0,17 posto, te prema britanskoj funti za 0,39 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,726678 kuna, dolara 5,145147 kuna, a funte 8,389580 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙