FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ukupna iznos neizvršenih osnova za plaćanje u Hrvatskoj je krajem siječnja ove godine iznosio 36,7 milijardi kuna i u odnosu na prosinac porastao je za 2,5 posto prvenstveno zbog povećanja neizvršenih obveza dugotrajno blokiranih poslovnih subjekata, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Financijske agencije (Fine). Od ukupnoga iznosa dospjelih nepodmirenih obveza, manji dio odnosno 6,1 milijardi kuna odnosi se na poslovne subjekte koji su blokirani do 360 dana, a na one koji su u blokadi više od 360 dana odnosi se 30,6 milijardi kuna ili 83,3 posto, rekao je član Uprave Fine Ante Šimunović. Pritom ističe da kod poslovnih subjekata koji su u dugotrajnoj blokadi, duže od godinu dana, dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 41 posto. Udio blokiranih poslovnih subjekata bez zaposlenih je 55 posto, a takvih je 44.224. Prema njegovoj ocjeni, dugovanja iz dugotrajnih blokada mogu se smatrati nenaplativima. Šimunović naglašava da na strani dužnika nema države i velikih državnih sustava te da je država na strani vjerovnika. Prema djelatnostima insolventnost je najprisutnija u trgovini, s učešćem od 33 posto u ukupnom iznosu blokada. Slijedi građevinarstvo sa 21,3 posto i prerađivačka industrija sa 14,9 posto. Prema teritorijalnoj raspodjeli najviše blokiranih poslovnih subjekata je u Gradu Zagrebu, s udjelom od 36,6 posto, a insolventnost je značajnije zastupljena i u Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji.

ZAGREB - S većine važnijih turističkih tržišta Hrvatska ove godine može očekivati sličan broj turista kao lani uz moguća povećanja u pred i posezoni, osim iz Italije i eventualno Nizozemske, dok bi na sezonu i turističke dolaske negativno mogao utjecati porast cijene goriva, zaključak je s današnjeg skupa o stanju na emitivnim tržištima održanom na Zagrebačkom velesajmu u sklopu sajma turizma CroTour. Desetak direktora inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice izvijestilo je o trenutnom stanju bukinga za Hrvatsku i prognozama do kraja godine. Direktor predstavništva HTZ-a za Njemačku u Frankfurtu Mato Radić istaknuo je da je buking u toj zemlji za Hrvatsku povećan u odnosu na isto vrijeme prošle godine te da i svi drugi pokazatelji daju optimizam za dobru sezonu s tog za hrvatski turizam najvažnijeg tržišta. Slovenski turisti će, prema riječima direktora predstavništva HTZ-a u Ljubljani Gorana Blažića, i ove godine pojačano dolaziti u Hrvatsku, pri čemu je teško očekivati povećanja u glavnom ljetnom dijelu sezone s obzirom na lanjskih rekordnih 6,7 milijuna ili 11 posto više noćenja. Dobre rezultate Hrvatska može očekivati i iz Španjolske, a slično je i u Austriji, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, dok se primjerice iz Italije teže može očekivati porast prometa s obzirom na smanjenu kupovnu moć i nastavak krize u toj zemlji.

ZAGREB - Turistički razvoj treba podrediti održivosti, jer to je jedini dugoročno isplativ koncept, a u održivom upravljanju destinacijom nema više slučajnog uspjeha nego će on ovisiti o korištenju intelektualnog znanja, novih tehnologija, inovativnosti i partnerstvu za što se zalaže i Ministarstvo turizma, istaknuo je danas savjetnik ministra turizma Ivo Bašić na međunarodnom stručnom skupu "Održivo upravljanje destinacijom" u sklopu sajma turizma CroTour na Zagrebačkom velesajmu. Jedan od direktora iz Svjetske turističke organizacije - UNWTO Luigi Cabrini pohvalio je napredak hrvatskog turizma od 2000. do 2010. i rast turističkog prometa od 5,3 posto. To je, kazao je, veći rast od prosječno 2,6 posto na Mediteranu u tom razdoblju. Veliki plus u razvoju hrvatskog turizma potvrdio je i ovogodišnji indeks konkurentnosti turizma koji je objavio Svjetski ekonomski forum i po kojem je Hrvatska na ljestvici od 139 zemalja na 34. mjestu, a u daljem razvoju i za konkurentnost izuzetno će biti važna održivost i odgovorno korištenje resursa, kazao je Cabrini.

ZAGREB - Kraš je putem Zagrebčke burze izvjestio da je postao vlasnik osječke Karoline, tvornice keksa, vafla i slanica, a vrijednost te transakcije je 7,3 milijuna eura. Kako se navodi u priopćenju, 24. ožujka u cijelosti su ispunjeni svi ugovoreni uvjeti te su Kraš i Lorenz Bahlsen Snack World GmbH iz Klagenfurta zaključili Ugovor o prijenosu i stjecanju poslovnog udjela kojim Kraš postaje vlasnik 99,57 posto temeljnog kapitala osječke Karoline. Vrijednost transakcije iznosi 7,3 milijuna eura. Kraš odmah pristupa integraciji Karoline u poslovni sustav Kraša uz ulaganja u tehničkom i tehnološkom smislu, te poduzima radnje u svrhu jačanja udjela Karolininih proizvoda na domaćem i izvoznim tržištima. Preuzimanje Karoline dio je Kraševe inicijative za konsolidacijom hrvatskog konditorskog tržišta pokrenute prije nekoliko godina, pa se ovom akvizicijom namjerava nastaviti razvoj kompanije u cjelini, navode iz Kraša.

ZAGREB - Uz nizak obujam trgovanja indeksi Zagrebačke burze danas nemaju snage za nastavak snažnijeg rasta, dok su u nešto većem fokusu investitora dionice HT-a i Dom Holdinga. Nakon što je veći dio prijepodneva Crobex indeks proveo u blago negativnom području, oko podneva je zabilježio blagi dobitak, i to za 0,06 posto, na 2.296 bodova. Crobex10 bio je u plusu 0,11 posto na 1.276 bodova. Redovni promet dionicama do podneva je iznosio oko 7,3 milijuna kuna. Najlikvidnija je do podneva bila dionica HT-a, s prometom od 2,5 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 1,4 posto, na 299 kuna. U proteklih sedam trgovinskih dana cijena te dionice ojačala je 5,7 posto. Među milijunaše, s prometom od 1,16 milijuna kuna, do tada se uvrstila i dionica Dom Holdinga, a cijena joj je ojačala 4,5 posto, na 62,2 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnu listu utvrđenu u prošli petak, oslabila prema euru za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,381747 kuna. Kuna je na tjednoj razini ojačala prema američkom dolaru za 0,37 posto, britanskoj funti za 0,42 posto i prema švicarskom franku za 1,49 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a je 5,213466 kuna, funte 8,392163 kune, a franka 5,709891 kunu. U odnosu na tečajnu listu HNB-a utvrđenu jučer, kuna je u odnosu na euro oslabila za 0,03 posto, a ojačala prema američkom dolaru za 0,20 posto, britanskoj funti za 0,70 posto i prema švicarskom franku za 0,51 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙