FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB/BUDIMPEŠTA - Mađarski MOL objavio je danas da će na predstojećoj godišnjoj skupštini dioničara Ine predložiti da se Inina prošlogodišnja dobit upotrijebi za daljnje investicije. MOL će Upravi i Nadzornom odboru Ine predložiti da se godišnja skupština dioničara održi sredinom svibnja. Ina je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 958 milijuna kuna, a Nadzorni odbor Ine je 30. ožujka odobrio prijedlog Uprave da se ta dobit u cijelosti rasporedi u zakonske rezerve i zadržanu dobit. Hrvatska je Vlada pak u subotu, 2. travnja, zadužila članove nadzornih odbora i skupština koji zastupaju državu u trgovačkim društavima u kojima država ima većinski ili manjinski paket dionica da zahtjevaju da se najmanje 50 posto dobiti isplati za dividendu, odnosno da se dio dobiti uplati u državni proračun. Pritom je na sjednici Vlade izričito navedena i Ina, u kojoj mađarski MOL ima 47,26 posto dionica, a hrvatska Vlada 44,84 posto. MOL u priopćenju ističe da će skupštini predložiti da se Inina prošlogodišnja dobit upotrijebi za daljnje investicije. "Ina je prošle godine obavila odličan posao, ostvarivši snažnu dobit nakon niza godina s ozbiljnim gubicima. Čvrsto vjerujemo da bi se ta dobit trebala iskoristiti za budućnost, a ne za sadašnjost. Prava stvar koju Ina i njeni dioničari sada trebaju napraviti je povećati vrijednost kompanije nastavkom neophodnih ulaganja i razvojem. Vrijeme je sjetve, a ne žetve. Ne smijemo pasti u zamku i danas pojesti sredstva koja nam osiguravaju budućnost", izjavio je glasnogovornik MOL grupe Domokos Szollar.

ZAGREB - Među 100 najvećih kompanija u Hrvatskoj, koje ostvaruju ukupan prihod od 244 milijarde kuna, 37 ih je u stranom vlasništvu, a ostvaruju 37 posto prihoda i čak 88 posto dobiti. S druge strane 22 tvrtke u većinskom državnom vlasništvu ostvaruju ukupan gubitak, piše poslovni tjednik Lider. "Iako bi u teoriji svaki vlasnik trebao težiti istim ciljevima bez obzira na strukturu vlasništva, praksa pokazuje drukčije. Državna vlast nema dovoljno ni vremena ni resursa posvetiti se praćenju poslovanja tvrtki u svom vlasništvu", objašnjava za Lider uzrok loših rezultata tvrtki u državnom vlasništvu Ivica Krešić iz Deloittea. Osim toga, dok se u europskim zemljama tvrtkama koje su zbog strateških razloga u državnom vlasništvu upravlja prema logici kapitala, u Hrvatskoj upravljanjem dominira politika i poduzeća iskorištava za socijalne transfere. Najviše radnika zapošljavaju državne tvrtke, a najizdašniji u plaćama su strani vlasnici, navodi Lider.

ZAGREB - Mercator Hrvatska otvara novi hipermarket u osječkom Avenue Mallu, u čije je uređenje i opremanje uloženo više od dva milijuna eura, a za potrebe rada trgovine zaposleno je 55 novih djelatnika, izvijestili su iz tog trgovačkog lanca. Riječ je o prodajnom prostoru veličine 2.543 četvornih metara s više od 14.000 artikala. U tvrtki ističu kako nastavljaju s podrškom domaće, a posebno lokalne proizvodnje, pa tako primjerice kroz Mercatorovu trgovačku marku plasiraju i proizvode osječkih proizvođača, primjerice Kandita. Mreža Mercator-H u Hrvatskoj sada broji 134 prodajna mjesta. Otvorenje osječkog hipermarketa dio je Mercatorovog investicijskog plana, u sklopu kojeg se u prvoj polovici godine u razvoj maloprodajne mreže ulaže više od 11 milijuna eura. Do kraja lipnja planirano je otvorenje Mercator Centra u Rovinju, najveće pojedinačne investicije društva Mercator-H u ovoj godini koja iznosi oko 9 milijuna eura.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze, nakon četiri prethodna trgovinska dana pada, danas su blago povećani, Crobex je u odnosu na utorak porastao za 0,37 posto na 2.255,64 boda, a Crobex10 povećan je za 0,26 posto na 1.251,52 boda. Redovni promet danas je iznosio skromnih 16,2 milijuna kuna, a milijunski promet imala je samo dionica HT-a. Dionicom HT-a postignut je promet nešto manji od 10 milijuna kuna, uz blagi rast cijene, za 0,05 posto na 288,15 kuna. Slijedeća po visini prometa bila je dionica Tiska, sa 904,4 tisuće kuna, a cijena joj je povećana za 6,35 posto na 177,61 kunu. Povlaštenoj dionici Adris grupe cijena je porasla za 0,10 posto na 267,26 kuna, a imala je 627,8 tisuća kuna prometa. Dionica Ingre pojeftinila je za 1,78 posto i uz promet od 456,2 tisuće kuna, današnje trgovanje završila na 13,28 kuna. Dionica Kraša pak dobila je na cijeni za 3,71 posto, na 461,50 kuna, s prometom od 435,9 tisuća kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja pala ispod 30 milijuna kuna, a ugovoreno je svega 8,8 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica. Danas je prijavljeno svega 28,8 milijuna kuna potražnje, što je 10 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je porasla 28 posto, te je dosegnula 258,8 milijuna kuna. Sav promet odnosio se na 8,8 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica, ugovorenih po kamatnoj stopi od 0,2 posto. "S približavanjem kraja razdoblja održavanja obvezne pričuve, i potražnja za kratkoročnim pozajmicama značajno opada, budući da su depozitne institucije uglavnom održavale svoju pričuvu. Prijavljena ponuda i dalje raste, te je malim dijelom iskorištena zbog niske kamatne stope po kojoj su se korisnici kredita zaduživali. Trgovalo se samo prekonoćnim pozajmicama uz kamatnu stopu od 0,2 posto", navode s Tržišta novca.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙