FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zbog velikog je interesa zainteresiranih ulagača, donijelo odluku o produljenju, do 2. svibnja, roka za dostavu dokumentacije za utvrđivanje sposobnosti ponuditelja u prvoj fazi nadmetanja za javno privatno partnerstvo za Zračnu luku Zagreb, izvijestili su iz tog ministarstva. Ministarstvo je 18. veljače objavilo natječaj za prvu fazu izbora koncesionara za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) s rokom za dostavu zahtjeva do 4. travnja ove godine. Podsjećaju da je Vlada zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da započne postupak davanja koncesije za projekt izgradnje novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb te upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom ZLZ-a i pripadajućom infrastrukturom. Natječaj će se provesti u dvije faze, a u drugu fazu natječaja ulaze kvalificirani ponuditelji koji prođu prvu fazu. Objava izmjene roka za dostavu dokumentacije objavit će se 1. travnja u elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina, navode iz resornog ministarstva.

ZAGREB - Prihodi državnog proračuna u prva su dva mjeseca ove godine iznosili 15,9 milijardi kuna, što je za 162 milijuna kuna ili za jedan posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno rashodi poslovanja ostvareni u iznosu od 18,9 milijardi kuna, što je gotovo tri posto manje nego u prva dva mjeseca prošle godine, preliminarni su podaci koje je Ministarstvo financija objavilo na svojim internet stranicama. Podaci o prihodima državnog proračuna pokazuju da je nakon blagog rasta prihoda na godišnjoj razini u siječnju u veljači zabilježen pad prihoda za gotovo četiri posto, na nešto više od osam milijardi kuna. Preliminarni podaci Ministarstva financija pokazuju da je na smanjenje proračunskih prihoda u veljači i u prva dva mjeseca ponajviše utjecalo smanjenje poreznih prihoda. Porezni su prihodi u prva dva mjeseca iznosili 8,88 milijardi kuna i bili su za 2,3 posto manji nego u istom razdoblju lani. Pritom je najizdašnjiji porezni prihod, PDV proračunu donio gotovo 5,7 milijardi kuna, ili oko 650 milijuna kuna više nego u prva dva mjeseca prošle godine. No, s druge se strane bilježi pad prihoda od poreza na dobit, sa 1,2 milijarde kuna u siječnju i veljači prošle godine, na oko 895 milijuna kuna u prva dva mjeseca ove godine, a prihod od trošarina manji je za gotovo 10 posto i iznosio je 1,4 milijarde kuna. Proračunski prihod od socijalnih doprinosa u prva je dva mjeseca ove godine iznosio blizu 6,2 milijarde kuna, što je blagi rast, za 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U strukturi proračunskih rashoda najznačajniji su rashodi za socijalne naknade za koje je u prva dva mjeseca izdvojeno nešto više od 9 milijardi kuna, dok su naknade (plaće i doprinosi) za zaposlene iznosile ukupno 5,1 milijardu kuna.

ZAGREB - Hrvatski robni izvoz u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 9,11 milijardi kuna, što je 3,9 posto više nego u prva dva prošlogodišnja mjeseca, dok uvoz bio 14,78 milijardi kuna ili 0,5 posto veći, a pokrivenost uvoza izvozom je 61,7 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 5,66 milijardi kuna, što je 4,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u prva dva ovogodišnja mjeseca iznosio je 1,23 milijarde eura, uvoz nešto manje od dvije milijarde eura, a deficit 765,2 milijuna eura. Izvoz je u eurima u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2010. bio veći za 2,4 posto, uvoz je pao za 0,9 posto, a deficit je smanjen za 5,8 posto. Statistika prema djelatnostima pokazuje da je u prerađivačkoj industriji izvoz u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje smanjen za 1,7 posto na 1,06 milijardi eura, a uvoz je povećan za 3,1 posto, na 1,59 milijardi eura. Unutar prerađivačke industrije, najveći izvoz u apsolutnim iznosima ostvaren je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava u koju ulazi i brodogradnja, koji je u dva mjeseca iznosio 143,7 milijuna eura, što je za 32,4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. U proizvodnji električne opreme vrijednost izvoza u prva dva ovogodišnja mjeseca iznosila je 96,3 milijuna eura, uz rast na godišnjoj razini za 12,7 posto. Izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda povećan je za 49 posto, na 94,9 milijuna eura. Tradicionalno se najveći dio hrvatske robne razmjene odnosi na zemlje EU u koje je u prva dva mjeseca izvezeno robe u vrijednosti 757,8 milijuna eura, što je 3,9 posto više nego u istom razdoblju lani, a uvezeno za 1,16 milijardi eura ili za 1,7 posto više.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 15,5 milijuna kuna, više od milijun kuna prometa imale su samo dionice Viktora Lenca i HT-a, a trgovanjem tim dvjema dionicama ostvareno je više od polovice redovnog prometa. Vrijednost dioničkih indeksa danas je pala, Crobex je u minusu od 0,11 posto, na 2.290,45 bodova, a Crobex10 je smanjen za 0,34 posto, na 1.271,61 bod. Najtrgovanije je danas bila dionica Viktora Lenca s prometom od 4,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 11,11 posto, na 10 kuna. Milijunski promet ostvarila je još dionica HT-a koje je protrgovano za 3,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,34 posto, na 295 kuna. Cijena dionici Podravke je pala za 1,21 posto, uz promet od 630,3 tisuće kuna. Pad cijene od 1,11 posto bilježi i dionica Đuro Đaković Holdinga kojom je ostvareno 556,9 tisuća kuna prometa. Među trgovanijim dionicama pad cijene bilježe i dionice iz sastava Agrokora, dionici Belja cijena je pala za 2,5 posto, a Konzuma za 6,27 posto. S minusom su trgovanje završile i dionice građevinskog sektora, primjerice dionice Instituta IGH s padom za 1,61 posto, Dalekovoda za 2,7 posto, dok su među rijetkim dionicama s rastom cijene dionica Adris grupe (0,59 posto), Petrokemije (2,34 posto), Kaštelanskih staklenika (3,17 posto).

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja bila približno na istoj razini kao i jučer, dok je ponuda smanjena, a ukupni promet je dosegnuo svega 14 milijuna kuna. Potražnja je danas bila 64 milijuna kuna, što je svega 1,23 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je iznosila 134 milijuna kuna, odnosno 13,44 posto manje. Prekonoćnih pozajmica ugovoreno je 9 milijuna kuna i to po kamatnoj stopi od 0,67 posto, što je 0,37 postotnih bodova više nego jučer. Odobreno je i 5 milijuna ročnih depozita i to po cijeni od 1,1 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 14 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s jučerašnjih 1,28 na 0,82 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙