FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Od 1. svibnja počinje primjena novog Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima kojim se, nakon manje od godine dana, zbog problema u primjeni mijenjaju odredbe sadašnjeg Pravilnika. Novi Pravilnik koji je objavljen u Narodnim novinama br 37/11. donosi se nakon brojnih prigovora poslodavaca, ali i sindikata, na kompliciranost procedure i previsoke kazne za nevođenje evidencije. Za razliku od dosadašnjeg Pravilnika, više neće trebati evidentirati neke podatke vezane uz radno vrijeme radnika, primjerice posebno iskazivati sate provedene na službenom putu, sate terenskog rada, rada u preraspodjeljenom radnom vremenu, vremena provedenog na rodiljnom i roditeljskom dopustu, te vremena neplaćenog dopusta. Također, u evidenciji o radnom vremenu radnika poslodavci više nisu obvezni voditi podatke koji u mjesecu za koji se isplaćuje plaća (ili naknada plaće) nisu ostvareni, odnosno koji kod radnika ne postoje. To znači da poslodavci više ne moraju popunjavati rubrike prekovremenog rada, noćnog rada, sati pripravnosti i sl. ako radnik takve sate nije ni ostvario. Poslodavac više ne mora voditi evidenciju o dolasku i odlasku s posla, osim ako je to predviđeno kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim s radničkim vijećem, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu. Ostale podatke mora i dalje obavezno evidentirati - ukupno dnevno radno vrijeme, rad noću, nedjeljom, blagdanom i neradnim danom, prekovremeni rad, te sate pripravnosti, godišnjeg odmora, bolovanja i štrajka, no evidenciju će morati popuniti najkasnije u roku sedam dana od dana za koji se podaci popunjavaju, a ne više odmah.

OSIJEK - Na 8. sajmu lova, ribolova i turizma Salori 2011., koji je danas otvoren na sajamskom prostoru Pampas u Osijeku, do 17. travnja sudjeluje stotinjak izlagača lovne, ribolovne i turističke opreme. Na sajmu sudjeluju i gradovi prijatelji Subotica i Maribor i izlagači iz BiH-a. Na sajmu je organizirano i niz popratnih sadržaja i bogata gastro ponuda. Predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza Vladimir Sever istaknuo je kako je riječ o sajmu koji svake godine okuplja sve veći broj sudionika i koji na najbolji način promovira prirodne ljepote i bogatstvo Slavonije i Baranje i cijele Hrvatske. U Hrvatskoj se lovom i ribolovom bavi oko 150.000 građana, što govori da ima dovoljno razloga da dvije krovne udruge lovnog i ribolovnog saveza rade na zajedničkim projektima čiji je cilj unapređivanje tih djelatnosti i razvoj lovnog i ribolovnog turizma, rekao je.

ZAGREB - Valamar Grupa je danas putem Zagrebačke burze objavila da je u javnoj ponudi za preuzimanje Dom Holdinga, u kojoj je djelovala zajedno s društvom Epima, preuzela i isplatila ukupno 301.067 dionica ili 4,03 posto temeljnog kapitala Dom Holdinga, nakon čega Valamar i Epima imaju ukupno 54,04 posto dionica Dom Holdinga. Valamar Grupa je početkom ožujka objavila ponudu za preuzimanje Dom Holdinga i to po cijeni od 45 kuna po dionici. Tu su ponudu, po podacima iz izvješća o preuzimanju, prihvatila 372 dioničara Dom Holdinga, od kojih je Valamar preuzeo i isplatio 301.067 dionica ili 4,03 posto dionica. Prije ponude za preuzimanje Valamar Grupa i društvo Epima (koje je u 100 postotnom vlasništvu Valamara) ukupno su imali 50,01 posto dionica Dom Holdinga koje daju 52,54 posto od ukupnog broja glasova. Nakon provedenog preuzimanja Valamar i Epima imaju ukupno 54,04 posto dionica Dom Holdinga, a budući da Dom Holding ima 360.172 vlastite dionice iz kojih prava miruju, Valamar i Epima raspolažu s ukupno 56,78 posto od ukupnog broja glasova, navodi se obavijesti Valamara.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 18,7 milijuna kuna redovnog prometa, a vrijednost indeksa Crobexa pala je za 0,29 posto, na 2.197,49 bodova. Crobex je tako po prvi put od 10. siječnja ove godine trgovanje završio ispod psihološke razine od 2.200 bodova. Suprotan smjer od Crobexa imao je specijalizirani indeks Crobex10 kojemu je vrijednost porasla za 0,19 posto, na 1.222,37 bodova. Među dionicama najveći promet od 4,08 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a, čija je cijena pala 0,33 posto, na 287 kuna. Sa 3,8 milijuna kuna prometa slijedi dionica Čakovečkih mlinova kojoj je cijena porasla za 1,33 posto, na 3.800 kuna. Porast cijene od 0,52 posto, na 89 kuna, bilježi dionica Belje kojom je ostvareno 2,08 milijuna kuna prometa. Za 1,7 milijuna kuna protrgovano je dionica Ine, a cijena im se nije mijenjala i ostala je na 3.600 kuna. Među milijunaše uvrstila se još jedino dionica Ericsson Nikole Tesle s 1,01 milijun kuna prometa, a trgovanje je završila na 1.620 kuna, što je 1,25 posto viša cijena. Povlaštenih dionica Adris grupe protrgovano je za 857,3 tisuće kuna, a cijena im je porasla za 0,56 posto. Trgovanje su s rastom cijene završile i dionice Instituta IGH (za 0,55 posto), Atlantic grupe (za 0,65 posto), Dom Holdinga (za 1,84 posto), varaždinskog MIV-a (za 3,72 posto), dok su cijene pale dionicama Ingre (za 0,22 posto), Dalekovoda (za 0,36 posto), Auto Hrvatske (za 1,35 posto), Vira (za 1,67 posto), itd.

ZAGREB - Na Tržištu novca današnja je ukupno prijavljena potražnja bila čak 3 puta viša od jučerašnje. Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 86 milijuna kuna, ili 57,4 milijuna kuna više no dan ranije. Istodobno je ponuda iznosila 256 milijuna ili oko 12 posto više no što je to bilo jučer. Najviše je danas, 18 milijuna kuna, plasirano prekonočnih pozajmica, dok je kamatna stopa porasla s 0,2 na 0,52 posto. Također je plasirano i 10 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od 2 tjedna uz kamatnu stopu od 1,5 posto te 8 milijuna kuna pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatu od 1,01 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas 36 milijuna kuna, dok je 50 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog iskorištenih kreditnih limita. Prosječna je kamatna stopa tek lagano korigirana s 0,89 na 0,9 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙