FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ured potpredsjednika Vlade za investicije i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva trenutno obrađuju 242 investicijska projekta vrijedna ukupno 142 milijarde kuna, izvijestio je potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević na današnjem radnom ručku s poduzetnicima u organizaciji Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca. "Gotovo sto projekata na obradi je u mojem uredu", rekao je Milošević, od kojih, kako je dodao, 58 privatnih s ukupnim iznosom planiranih investicija od 37 milijardi kuna i potencijalom za otvaranje 12 tisuća radnih mjesta. Prema njegovoj ocjeni, uklanjanje prepreka za ulaganja put je do novih rednih mjesta, na čemu se, istaknuo je, predano radi - formirani su nacionalni tim za ulaganja i Hrvatski odbor za investicije, a na snazi je i Akcijski plan za uklanjanje prepreka za ulaganja. Milošević kaže da nisu izostali ni rezultati, a među onima koje je spomenuo su produljenje roka važenja Zakona o postupanjima i uvjetima gradnje, izrada jedinstvenog vodiča kroz gradnju te okružnica jedinicama lokalne samouprave o izradi prostornih planova. Uz već povoljna rješenja iz područja poreza na dobit i razvijen sustav poticanja ulaganja, sve to bi, prema Miloševićevoj ocjeni, trebalo Hrvatsku učiniti povoljnom investicijskom destinacijom. Okupljeni poduzetnici, njih oko 180, u svojim su pitanjima i diskusijama bili kritični prema Zakonu o radu koji smatraju nepovoljnim za zapošljavanje, a zamjerke su uputili i na zastoj u procesu javne nabave zbog čega su imobilizirana znatna financijska sredstva, te na sporost javne administracije.

ZAGREB - Hrvatske ceste (HC) danas su počele radove na izgradnji tunela na lokaciji Stupica na državnoj cesti Makarska-Vrgorac, a svi postupci koje su poduzele da bi ta i gradnja nove trase ceste do tog tunela počela, uključujući i odabir tvrtke Viadukt za izvođača radova na tunelu, provedeni su u skladu sa svim pozitivnim hrvatskim zakonskim propisima te je sve apsolutno čisto. Istaknuo je to na današnjoj konferenciji za novinare član Uprave HC-a Josip Škorić. Ukupna vrijednost ugovora za radove potpisanog s Viaduktom 7. travnja je 47 milijuna kuna. Podsjetio je da se radovi na novoj trasi te državne ceste (D512) i tunelu na lokaciji Stupica provode zbog pada kamene gromade na tu cestu (24. listopada). Škorić je kazao i da se Viadukt temeljem tog ugovora obvezao da će u roku tri mjeseca od početka radova uspostaviti privremenu regulaciju prometa na toj dionici, a do studenog ove godine sve završiti. Objasnio je i da su zbog žurnosti cijelog posla iskoristili mogućnost iz Zakona o javnoj nabavi o direktnom pregovaračkom postupku te iako su po tome mogli pozvati samo jednog ipak su pozvali tri dokazane hrvatske tvrtke da dostave inicijalne ponude za izvođenje radova na tunelu.

RIJEKA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će zajedno sa sindikatima s riječkog područja koji su udruženi u Hrvatsku udrugu sindikata (HUS) 1. svibnja u središtu Rijeke održati prosvjedni skup s kojeg će Vladi poslati poruke o radničkom nezadovoljstvu. Teme prosvjednog skupa bit će problemi radništva, velika nezaposlenost, lutanje Vlade oko gospodarskih pitanja, nepostojanje strategije razvoja društva, loša socijalna politika i daljnje raslojavanje na bogate i siromašne, rekao je Bulić. Pozvao je ostale sindikate i udruge umirovljenika da se priključe skupu. Ocijenio je kako su napuštene sve poluge države koje su jamčile "nekakvu jednakost" u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj i mirovinskoj politici, građani više ne znaju za koga glasovati na biralištima, a sve je obilježeno liberalnim kapitalizmom i daljnjim raslojavanjem društva. Po sindikalnim najavama, prosvjed će započeti 1. svibnja u 10 sati na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, a trajat će sat vremena.

ZAGREB - Hrvatski kampovi na petom su mjestu po cijeni među europskim zemljama, a najskuplje kampove imaju Italija i Španjolska, pokazuje nedavna analiza cijena kampova njemačkog auto kluba ADAC koju prenose iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH) dodajući kako su slijedom dobrih najava i bukinga za kampove 'lagano optimistični' u vezi uskrsnih blagdana i cijele sezone. U Hrvatskoj ove godine turiste spremno dočekuje 217 srednje velikih kampova te 302 mala, ukupnog kapaciteta za nešto više od 232 tisuće kampista. To predstavlja 22,5 posto od ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, a lani je u kampovima ostvareno 24,5 posto ukupnih noćenja ili nešto više od 14,1 milijuna. Po broju noćenja hrvatski su kampovi na 8. mjestu među europskim zemljama, a po kapacitetima u kampovima na 10. mjestu. Najskuplji su kampovi u Italija s prosječnom cijenom od 44,61 eura. Slijede Španjolska s 38,11 eura, Danska 36,49 eura, Švicarska 36,39 eura, te Hrvatska s prosječnom cijenom od 34,68 eura. Cijene se za sve zemlje, po analizi ADAC-a odnose na jedno noćenje u kampu srednje kategorije i to za dvije odrasle osobe i jedno 10-godišnje dijete s uključenim kamp i mjestom za auto, strujom, tuširanjem toplom vodom, dodatnim troškovima i boravišnom pristojbom.

ZAGREB - Skupina poslovnih ljudi iz Las Vegasa planira uložiti milijardu i pol dolara u projekt otvaranja World Las Vegasa, maloga grada zabave po uzoru na onaj veliki u SAD-u, na nekoj lokaciji u Hrvatskoj, pri čemu su najveće šanse da se to ostvari u Istri, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare američkih biznismena. Grad zabave prostirao bi se na 100 hektara, od čega bi se 30 hektara odnosilo na objekte - tri veća hotela s 1500 ležajeva, veći broj poslovnih paviljona, kongresni centar, sportske objekte, restorane i barove, a također bi se izgradilo umjetno jezero i Aqua park na solarnu energiju. Taj "mini Las Vegas" radio bi 365 dana godišnje, a zapošljavao bi 5.000 ljudi, velikom većinom domaćih, osim managementa koji bi došao iz SAD-a, najavio je Zoran Savičić, koji za sebe kaže da je "rođen u Banja Luci, živi u Las Vegasu, a zaljubljen je u Istru".

ZAGREB - Prognoze analitičara kao i činjenica da je švicarski franak i nadalje jači prema kuni za visokih 12 posto na godišnjoj razini, jasno upućuju da će i u 2011. krediti vezani uz švicarski franak predstavljati uteg i zajmoprimcima i zajmodavcima, s obzirom da je uz ovu valutu vezana gotovo četvrtina kredita plasiranih građanima, ističe se u PBZ Tjednim analizama. Za vraćanje franka na razine ispod 5 kuna trebat će pričekati još neko vrijeme, odnosno, dok se stabilizira eurozona, navode analitičari PBZ-a. I dok je jak franak donio dobitke brojnim globalnim investicijskim i hedge fondovima, u Hrvatskoj i drugim europskim ne samo tranzicijskim zemljama (Mađarska, Poljska, Austrija) doveo je do rasta rata kredita indeksiranih uz franak što je rezultiralo, popuno očekivano, povećanjem udjela loših kredita u bilancama banaka. Tako se u PBZ Tjednim analizama prenose podaci HNB-a prema kojima je kod stambenih kredita u francima udio loših kredita dosegnuo 5,7 posto u studenome 2010., dok je istodobno kod stambenih kredita vezanih uz euro udio loših kredita znatno niži i kreće se oko 3,5 posto.

ZAGREB - Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi u znaku je niske likvidnosti i pada dioničkih indeksa, Crobex je smanjen za 0,68 posto i trgovinski je dan završio na 2.182,60 bodova, dok je Crobex10 oslabio za 0,61 posto na 1.214,97 bodova. Redovni promet na Burzi iznosi je danas tek 11,8 milijuna kuna, a milijunske promete ostvarile su četiri dionice. Najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 3,2 milijuna kuna, po nepromijenjenoj cijeni od 287 kuna. Sa prometom od 1,3 milijuna kuna slijedi dionica Podravke, kojoj je cijena porasla za 1,47 posto na 320,99 kuna. Nešto više od 1,1 milijun kuna prometa ostvarila je dionica Ine čija je cijena porasla za 0,28 posto na 3.610,01 kunu. Promet malo veći od milijun kuna imala je još samo dionica Atlantske plovidbe, kojoj je cijena pala za 3,38 posto na 684 kune.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je trgovanje obilježila visoka likvidnost, pri čemu su uz prekonoćne ugovarane i ročne pozajmice, dok je prosječna dnevna kamatna stopa bila 0,66 posto. Danas je prijavljeno 54,4 milijuna kuna potražnje, što je 37 posto manje nego u petak. Istodobno, ponuda je smanjena 4,53 posto, na 244,4 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 20,8 milijuna kuna, pri čemu je kamatna stopa smanjena s u petak zabilježenih 0,52 na 0,36 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 24,4 milijuna kuna, a prosječna je kamatna stopa pala s u petak zabilježenih 0,9 na 0,66 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙