FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Povećanje robne razmjene između Hrvatske i Turske za čak 14 puta unatrag deset godina ohrabrujući je pokazatelj razvoja budućih odnosa, istaknuo je danas predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich otvarajući poslovnu konferenciju hrvatskih i turskih gospodarstvenika u HGK-Komori Zagreb koja je održana u sklopu posjeta gospodarskog izaslanstva Trgovinske komore Torbalija iz Turske. Posebice je izdvojio potencijale za suradnju u podugovarateljskim poslovima i zajedničkim nastupima na tržištima trećih zemalja. Ocijenio je kako je Hrvatska idealna turskim poduzetnicima za nastupe na tržištima jugoistočne i središnje Europe, kao što je i Turska odlična destinacija za zemlje crnomorske regije, tržišta kavkaskih zemalja i Bliskog istoka. Obostrano je ocijenjeno da su organizirani poslovni razgovori dobra osnovica za daljnje unapređenje gospodarskih veza, posebice u području industrijske suradnje, građevinarstva, turizma i trgovine, a potencijali se vide i u investicijama na državnim i korporativnim razinama. Robna razmjena između Turske i Hrvatske 2010. godine iznosila je 700 milijuna američkih dolara, od čega je izvoz hrvatskih roba u Tursku iznosio 112 milijuna dolara, a turski izvoz u Hrvatsku 588 milijuna dolara.

ZAGREB - Zagrebačka županija i Državna geodetska uprava potpisali su danas sporazum o sufinanciranju izrade i ažuriranja službenih prostornih podloga državne izmjere i katastra nekretnina za razdoblje od 2011. do 2014. godine. Sporazum su potpisali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić. Za izradu i ažuriranje službenih prostornih podloga potrebno je 1,9 milijuna kuna, pri čemu Županija sufinancira 50 posto, a općine i gradovi 50 posto, istaknuo je župan Kožić. Kazao je kako je izrada i ažuriranje službenih prostornih podloga iznimno važno za prostorno planiranje, jer se u praksi nerijetko događa da prostorni planovi nisu usklađeni sa stanjem na terenu. Ovo će omogućiti da takvih odstupanja bude manje. Za općine i gradove je bitno da raspolažu najnovijim podacima, jer će se na taj način stvoriti pretpostavke za bolje planiranje, istaknuto je.

ZAGREB - U Hrvatskoj je 99,9 posto downloada s interneta ilegalno, a ukupan promet na svim legalnim stranicama iznosi svega par tisuća kuna, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu". Kod nas više nitko mlađi od 35 godina ne kupuje CD-ove s glazbom i filmovima, istaknuo je Nenad Marčec, glavni direktor Zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja. Ineternetsko piratstvo je problem koji još nisu riješile ni najrazvijenije države unatoč razvijenim sustavima borbe protiv piratstva i legalnog skidanja s interneta, te visokom standardu korisnika, čak 70 posto prometa je ilegalno, naveo je. Državni zavoda za intelektualno vlasništvo priprema za 21. travnja na Cvjetnom trgu u Zagrebu akciju "Stop krivotvorinama i piratstvu" kojom želi informirati javnost o učincima krivotvorenja i piratstva na zdravlje i sigurnost građana, kao i na štete koje se time nanose gospodarstvu i državnom proračunu. Samo prošle godine u Hrvatskoj je zaplijenjeno te potom uništeno krivotvorene robe u vrijednosti od gotovo 24 milijuna eura, rečeno je. U pripremi akcije također sudjeluju Carinska uprava, Državni inspektorat, MUP, Državno odvjetništvo, ZAMP i Američka gospodarska komora u Hrvatskoj.

ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je tri javna poziva za dodjelu potpora otočnim proizvođačima, poslodavcima i udrugama - za dodjelu oznake "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) otočnim proizvođačima, za dodjelu državnih potpora male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, te za dodjelu potpora otočnim udrugama. Javni poziv za dodjelu oznake HOP otvoren je do 31. svibnja ove godine. Oznaka HOP se može dodijeliti tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači i to pravne i fizičke osobe koji imaju sjedište na otocima i koji svoju djelatnost obavljaju na otocima. Po posljednjim podacima Ministarstva, oznaku kvalitete "Hrvatski otočni proizvod" od 2007. godine do danas je dobilo 70 proizvođača s 15 hrvatskih otoka, a za 168 proizvoda i proizvodnih linija. Natječaj za dodjelu državnih potpora otočnim poslodavcima otvoren je do 31. listopada. Do 13. svibnja zaprimaju se zahtjevi za dodjelu potpora projektima otočnih udruga, čije su aktivnosti od interesa za održivi razvoj otoka.

ZAGREB - Zaračunata bruto premija 26 osiguravajućih društava u Hrvatskoj iznosila je krajem ožujka ove godine 2,55 milijardi kuna, što je za 0,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je Hrvatski ured za osiguranje. Rast se bilježi kod zaračunate bruto premije u segmentu neživotnih osiguranja i to za 0,7 posto, na 1,99 milijardi kuna, dok je zaračunata premija životnih osiguranja u odnosu na lanjski ožujak manja za 0,5 posto i iznosila je 561,42 milijuna kuna. Najveći hrvatski osiguratelj, Croatia osiguranje drži čelne pozicije i u segmentu neživotnih i životnih osiguranja, a krajem ožujka je imalo ukupnu zaračunatu bruto premiju u iznosu od 980,1 milijun kuna, što je porast za 0,9 posto na godišnjoj razini. Time je Croatia osiguranje blago povećalo svoj tržišni udio sa 38,17 posto krajem ožujka prošle na 38,35 posto krajem ožujka ove godine. Drugu poziciju na hrvatskom tržištu osiguranja ima Allianz Zagreb s ukupno zaračunatom premijom od 282,7 milijuna kuna, što je udio od 11,06 posto. Euroherc sa 225 milijuna kuna premije drži 8,8 posto hrvatskog tržišta osiguranja. Na četvrtom je mjestu Jadransko osiguranje s udjelom na tržištu od 5,77 posto i premijom od 147,5 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas se trguje bez veće volatilnosti cijena dionica, a milijunski promet do podneva ostvaren je jedino dionicom HT-a. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,55 posto, na 2.185 bodova. Crobex10 oslabio je 0,67 posto na 1.214 boda. Promet je iznosio 4,1 milijuna kuna, što je oko 6 milijuna manje nego u petak u to doba. Milijunski promet ostvaren je do podneva tek dionicom HT-a, od 1,07 milijuna kuna, uz blagi pad cijene od 0,2 posto, na 286,51 kunu. Ostalim izdanjima prometi do podneva nisu dosegnuli ni 500.000 kuna. Najbliža tome je bila dionica Ine, sa 480.000 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 3.600 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke blago ojačala prema euru, za 0,07 posto u odnosu na tečajnu listu od petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,356340 kuna. Istodobno je kuna danas oslabila u odnosu na ostale promatrane inozemne valute - prema američkom dolaru za 0,88 posto, švicarskom franku 0,50 posto te prema britanskoj funti 0,40 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,136392 kune, franka 5,732809 kuna te funte 8,356628 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙