FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Nelikvidnost, nelojalna konkurencija, blokade i zatvaranje obrta glavni su problemi koji muče hrvatske obrtnike, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec na današnjem Obrtničkom forumu održanom u sklopu međunarodnog sajma obrtništva na Zagrebačkom velesajmu. Upozorio je kako obrtništvo zadnjih godina ima silazni trend pa je tako primjerice 2005. bilo 105.107 aktivnih obrta, prošle godine njih 88.340, a u prva dva mjeseca ove godine evidentirano je 87.555 obrta. Silazni trend zabilježen je i kod zaposlenih u obrtu, 2005. bilo je 233.661 zaposlen, a prošle godine 202.136. Upozorio je i na problem nelojalne konkurencije. Smatra kako treba uvesti reda na tržište i da obrtnici trebaju imati jednak položaj kao i trgovačka društva, odnosno kako treba izjednačiti prava obrtnika s pravima radnika u slučaju zatvaranja obrta. Što se tiče prijedloga zakona o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti, koji je u saborskoj proceduri, ponovio je kako je njegov cilj uvođenje reda u gospodarstvo. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić istaknula je kako osnovni cilj zakona nije punjenje proračuna već zabrana obavljanja neregistrirane djelatnosti. Ne radi se pritom o zabrani susjedske ili obiteljske pomoći, kod primjerice berbe grožđa, kako se u javnosti nastojalo prikazati, rekla je.

ZAGREB - Orco Grupa nastavit će ulagati u hotelsku tvrtku Sunčani Hvar, ali ne dok se ne riješe imovinsko-pravni sporovi s gradom Hvarom i Crkvom, istaknuo je na današnjem susretu s novinarima u Zagrebu predsjednik Uprave i osnivač Orco Property Grupe Jean-Francois Ott dodavši da uskoro očekuje i dogovor s bankama o reprogramiranju obveza Sunčanog Hvara. Susretu s novinarima prethodio je jutrošnji susret Otta s potpredsjednikom Vlade i ministrom Petrom Čobankovićem, s kojim je, kako je izvijestio Ott, razgovarao o slijedećim koracima vezanim za Sunčani Hvar, a temeljem nedavno potpisanog dogovora između Orca i HFP-a kao dva najveća dioničara te tvrtke. Među tim koracima je i nastavak razgovora s gradom Hvarom i Crkvom oko nerazriješenih imovinsko-pravnih odnosa. S potpisanim dogovorom s državom (HFP-om) sredinom ožujka u vezi Sunčanog Hvara Ott je zadovoljan te vjeruje da je to dobar korak naprijed. Time se podrazumijeva i rješavanje financijskih problema te tvrtke, pri čemu će oni jednim dijelom biti riješeni smanjenjem i istodobnim povećanjem temeljnog kapitala tvrtke (ako tako odluči izvanredna glavna skupština sazvana za 29. travnja), a drugim dijelom reprogramiranjem obveza od strane bankama. Ott je kazao i da su banke na to spremne te da u idućih deset do dvadeset dana očekuje s njima rješenje.

ZAGREB - Konzorcij na čelu s Končar - Inženjeringom za energetiku i transport potpisao je danas u Mostaru ugovor s Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg Bosne za hidroelektranu Ramu, vrijedan 17 milijuna eura, objavila je Končar Elektroindustrija na Zagrebačkoj burzi. Ugovor je potpisan u sklopu kompletne revitalizacije hidroelektrane Rama, a uključuje rehabilitaciju generatora, turbina i online monitoring. U ovom projektu sudjeluje šest društava Grupe Končar. Završetak radova na agregatu 1 planira se sredinom 2013. godine, a na agregatu 2 sredinom 2014. Hidroelektrana Rama u pogon je puštena 1968., a od tad je radila neprestano, izuzev kratkih prekida za vrijeme rata 1993. Instalirana snaga Rame je 160 megavata (MW) i prosječna godišnja proizvodnja električne energije 650 gigavatsati (GWh), što čini oko 50 posto godišnje proizvodnje Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Končar je za hidroelektranu Rama 1968. godine isporučio dva generatora snage 2 x 90 magavoltampera (MVA) te pripadajuću elektroopremu, a nakon rehabilitacije snaga generatora iznosit će 2 x 100 MVA.

OSIJEK - Zagrebački "Kraš", koji je u veljači preuzeo osječku Tvornicu keksa i vafla "Karolina", uložit će u proširenje proizvodnih kapaciteta ove tvornice oko 15 milijuna eura, što će omogućiti otvaranje 60 novih radnih mjesta, istaknuto je na današnjem sastanku članova Uprave Kraša s čelnicima osječke gradske uprave. Predsjednik Uprave Kraša Nadan Vidošević izjavio je novinarima kako se radi u preseljenju četiri proizvodne linije u osječku Karolinu, što bi se u cijelosti trebalo obaviti do kraja ove godine, a čime bi Osijek postao najjači centar za proizvodnju ravnih vafla. Dodao je kako će ovaj projekt omogućiti ne samo zapošljavanje novih 60 radnika, već i zadržavanje onih djelatnika, koji bi inače izgubili posao, zbog gubitka programa proizvodnje slanih grickalica kojeg Kraš nije preuzeo.Napomenuo je kako je cilj ovog projekta udvostručiti proizvodnju u Karolini, u koju će, kako kaže, doći i čokoladni biznis.

ZAGREB - Hrvatska kontrola zračne plovidbe CroControl zatražila je od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kredit za potrebe financiranja osuvremenjivanja sustava kontrole zračne plovidbe i njegova usklađivanja s europskim standardima, priopćeno je u utorak iz EBRD-a. Predloženi projekt, čija je vrijednost procijenjena na ukupno 58 milijuna eura, zahtijevat će nabavu odgovarajućih radova i usluga, navodi se u priopćenju. Riječ je o isporuci i montaži softvera, hardvera i usluga za potrebe sustava za zračnu plovidbu, kao i konzultantskim uslugama za pripremu nabave i provedbu projekta. Natječaj za navedene radove i usluge trebao bi započeti krajem drugog tromjesečja 2011., a bit će otvoren za tvrtke iz cijeloga svijeta, stoji u priopćenju.

DUBROVNIK - U organizaciji Europske federacije sindikata hrane, poljoprivrede i turizma u Dubrovniku je danas počela s radom Glavna skupština sindikata poljoprivrede. Skup je okupio pedesetak predstavnika sindikalnih organizacija iz tridesetak europskih zemalja, a njegova središnja tema je "Jačanje socijalnog dijaloga u poljoprivredi u novim državama članicama EU i zemljama kandidatkinjama - održivost u poljoprivredi". U ime domaćina Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske sudionike je pozdravio predsjednik Josip Pavić. Kazao je kako sve događaje na području poljoprivrede obilježava gospodarska kriza te će u tom svjetlu pokušati pronaći rješenje, odnosno kako će se dalje postaviti sindikat. Za nas u Hrvatskoj važno je vidjeti kako se naše europske kolege postavljaju prema tom problemu i kako ga riješiti, naglasio je Pavić dodajući kako Hrvatska napokon mora početi štititi svoju poljoprivrednu proizvodnju.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze nastavili su padati četvrti trgovinski dan zaredom, Crobex je danas snižen za 0,20 posto na 2.247,24 boda, a Crobex10 za 0,37 posto na 1.248,23 boda. Redovni promet iznosio je danas skromnih 15,2 milijuna kuna, a tek su tri dionice ostvarile promete veće od milijun kuna. Najveći promet imala je dionica HT-a, od 3,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,35 posto na 288 kuna. Cijena povlaštene dionice Adris grupe nije se mijenjala u odnosu na jučerašnju, od 267 kuna, a ostvarila je 3,1 milijun kuna prometa. Za 1,5 milijuna kuna trgovalo se dionicom Končar Elektroindustrije čija je cijena također ostala nepromijenjena, na 551 kunu. Od nešto likvidnijih dionica po rastu cijene izdvaja se dionica Dom Holdinga, za 9,19 posto na 59,40 kuna, uz promet od 864 tisuće kuna. Dionica HG Spota pak zabilježila je pad cijene za 5,10 posto na 18,99 kuna uz mali promet od 192,3 tisuće kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja znatno smanjena, a ugovoreno je svega 2 milijuna kuna pozajmica. Danas je prijavljeno tek 32 milijuna kuna potražnje, što je čak 60 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je uvećana oko 26 posto, te je dosegnula 202 milijuna kuna. Sav promet odnosio se na 2 milijuna kuna pozajmica ugovorenih s rokom vraćanja za tjedan dana, i to po kamatnoj stopi od 0,8 posto. To je 0,7 postotnih bodova niža kamata nego jučer. Potražnja za kratkoročnim pozajmicama u trgovanju na Tržištu novca i dalje je u opadanju, dok ponuda ima rastući trend. Unatoč visokoj ponudi, zbog niske kamate veći dio potražnje je nepodmiren. Prosječna kamatna stopa ima nešto nižu vrijednost od jučerašnje, te je iznosila 0,8 posto, navode s Tržišta novca.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙