FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Online poslovanje sve više postaje temelj razvoja turizma i nacionalnog turističkog brenda pri čemu se trebaju povezivati-umrežavati različite grane u turizmu kako bi kroz zajedništvo i sinergiju ponude ostvarivali bolje prihode, istaknuo je danas na konferenciji o online prodaji u turizmu predsjednik programskog vijeća te konferencije Branko Vujić. Konferencija se održava do 18. ožujka, a u organizaciji tvrtke Marketing odjel i uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma okupila je više od 200 domaćih i stranih sudionika, među kojima predstavnike turističke, informatičke, marketinške i drugih branši. Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić također je istaknuo da se zajedničkim snagama i politikama mogu kreirati bolji, inovativniji turistički proizvodi te standardizirati postojeći te da je online poslovanje za to gotovo idealno. Internet promocija, rezervacije i prodaja dio su aktivnosti na kojima zadnje tri-četiri godine intenzivno radi i Ministarstvo turizma koje je ove godine za internet promociju izdvojilo blizu 16 milijuna kuna ili 17 do 18 posto ukupnih sredstava za promociju. Kazao je i da je internet za pretraživanje destinacija za odmor prije četiri godine koristilo oko 30 posto turista koji dolaze u Hrvatsku, dok je to danas i više od njih 70 posto. Slijedom takvih trendova, koji su slični u svim turističkim zemljama, očekuje se da će 2014./2015. više od 50 posto turista u svijetu svoja putovanja rezervirati putem interneta. Direktorica Turističke zajednice Malog Lošinja Đurđica Šimičić smatra da treba pojačati online poslovanje u hrvatskom turizmu, uvesti centralni odnosno nacionalni pretraživač ponude i rezervacijski sustav.

ZAGREB - Erste&Steiermaerkische Bank smanjuje kamatnu stopu na postojeće stambene kredite za kupnju i izgradnju nekretnina uz valutnu klauzulu u švicarskom franku za 0,3 postotna boda, priopćeno je iz te banke. Sniženje će se provesti automatski te će se nova, umanjena kamatna stopa primjenjivati od 1. svibnja ove godine na anuitete koji na naplatu dospijevaju 1. lipnja. Najniža kamatna stopa nakon smanjivanja može biti 4,80 posto. Smanjenje kamatne stope na stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskom franku (CHF) drugo je po redu u posljednje vrijeme. U okviru cjelokupnog modela za olakšavanje otplate kredita vezanih uz CHF, koji je banka svojim klijentima ponudila u listopadu 2010., kamatna stopa prvotno je automatski umanjena za 0,25 postotna boda. Erste banka, dodaju, i dalje klijentima koji to žele nudi mogućnost konverzije kredita vezanih valutnom klauzulom uz CHF u kredite vezane uz euro, uz plaćanje naknade od 0,1 posto.

POREČ - Oko 120 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Srbije okupilo se na 26. sajmu prehrane, pića i opreme za turizam "Promohotelu" koji se održava u sportskoj dvorani Žatika u Poreču. Kako je istaknuto na današnjem svečanom otvaranju, posjetitelji će imati prilike upoznati se s novitetima u svijetu opreme za ugostiteljstvo, proizvodnju i prodaju vina, te bezalkoholnih pića, papirnate galanterije, PVC i aluminijske stolarije, grijanjem i obnovljivim izvorima energije, te proizvodima od drveta u sklopu projekta "Drvo je prvo" koji predstavlja Hrvatska gospodarska komora. Tijekom sajma "Promohotel", koji se održava do subote na tri tisuće četvornih metara unutarnjeg i 500 kvadrata vanjskog prostora, održat će se i niz stručnih predavanja i radionica za vlasnike, menadžere i zaposlenike hotela te drugih turističkih objekata, iznajmljivače, ali i sve zainteresirane za najnovije trendove u turizmu. Otvarajući sajam zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se "Promohotel" i ove godine uspio održati i odoljeti recesiji.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 38,5 milijuna kuna, a više od polovice prometa ostvareno je trgovanjem povlaštenom dionicom Adris grupe. Vrijednost dioničkih indeksa danas je porasla, Crobex je trgovanje završio s plusom od 0,44 posto, na 2.245,83 boda, a Crobex10 povećan je za 0,63 posto, na 1.248,43 boda. Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adris grupe s prometom od 20,2 milijuna kuna, a cijena te dionice je porasla za 0,76 posto, na 265 kuna. Interes za dionicu Adris grupe potaknule su medijske špekulacije i napis u jednim poslovnim dnevnim novinama da "Adris želi preuzeti Dioki i Novi list". Iz Adrisa su, u odgovoru na upit Zagrebačke burze, objavili da "ne postoje materijalne činjenice koje bi potvrdile tvrdnje iznesene u navedenom tekstu". Zagrebačka je burza zbog medijskih špekulacija o mogućnosti kupnje Diokija od strane Adris grupe, u segment promatranja stavila redovne i povlaštene dionice Adris grupe, kao i dionicu Diokija. Dionica Diokija bila je i u privremenoj pozitivnoj blokadi zbog rasta cijene za više od 10 posto, a trgovanje ja završila s rastom za 10,77 posto, uz promet od 141 tisuću kuna. Nakon povlaštene dionice Adris grupe po prometu slijedi dionica HT-a sa 4,5 milijuna kuna i padom cijene od 0,16 posto, na 283 kune. Dionica Ine protrgovano je za 3,9 milijuna kuna, a cijena im je pala za 0,12 posto, na 4.015 kuna. Među milijunaše uvrstila se još samo dionica Istraturista s prometom od 1,2 milijuna kuna. Dionica Istraturista bilježi i najveći pad cijene među trgovanijim dionicama, za 5,53 posto, na 272 kune.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ugovoreno svega 8 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica i to po kamatnoj stopi od 0,5 posto. Danas je prijavljeno tek 58 milijuna kuna potražnje, što je oko 58 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena 16,5 posto, na 158 milijuna kuna. Sav promet činilo je 8 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica, koje su ugovoreno po kamatnoj stopi od 0,5 posto, odnosno 0,11 postotnih bodova više nego jučer.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙