FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan može platiti obnovu: guverner

Autor: mkuz
NEW YORK, 15. travnja 2011. (Hina/AFP) - Japansko gospodarstvo pretrpjelo je težak trostruki udarac potresa, tsunamija i nuklearne katastrofe, ali zemlja ne bi trebala imati problema s financiranjem obnove, rekao je guverner središnje banke.

Guverner Bank of Japan Masaaki Shirakawa priznao je teškoće u lancu opskrbljivanja gospodarstva, proizvodnji energije, turizmu i drugim važnim sektorima. Međutim, napomenuo je, financijski sustav može se nositi s njima.

"Sve dok Japan neumorno radi na obnovi, problemi s financiranjem malo su vjerojatni", kazao je u govoru pred Vijećem za vanjske odnose u New Yorku.

Shirakawa je rekao da je trostruka katastrofa pogodila Japan u trenutku kada se gospodarstvo postupno oporavljalo i vraćalo snagu. Taj će poremećaj neizbježno utjecati na proizvodnju i opskrbu, dodao je.

S obzirom na globalni karakter gospodarstva i usku povezanost, pogođene bi mogle biti i zemlje poput Kine i Sjedinjenih Država, s kojima je Japan tijesno povezan. "Utjecaj na opskrbni lanac može se proširiti na inozemstvo," rekao je.

Naglasio je također kako većina privatnih ekonomista smatra da će japanski BDP ponovno rasti od trećeg tromječja ove godine. U drugom tromjesečju očekuje se njegov pad.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙