FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan ima dovoljno sredstva da se oporavi od potresa – MMF

Autor: vmom
WASHINGTON, 18. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio je da Japan ima dovoljno sredstava da se oporavi od razornog potresa i potonjeg silovitog tsunamija.

Japanske vlasti poduzimaju prave korake kako bi otklonile posljedice katastrofe, naglasio je MMF.

"Najvažnija je posljedica za Japan ona humanitarne prirode", naglasila je na konferenciji za novinstvo glasnogovornica MMF-a Caroline Atkinson.

"Najvažniji prioriteti su pobrinuti se za podmirenje potreba unesrećenih ljudi, riješiti pitanja vezana uz infrastrukturu i obnovu, te probleme vezane uz nuklearne elektrane", dodala je.

Upitana je li Japan zatražio pomoć MMF-a, Atkinson je kazala da "Japan nije zatražio nikakvu financijsku pomoć" tog međunarodnog zajmodavca.

MMF pristupa rješavanju problema Japana kao što bi postupao i u slučaju drugih zemalja, a to podrazumijeva analizu, davanje savjeta i promoviranje dijaloga, istaknula je nadalje glasnogovornica.

S obzirom na utjecaj troškova za sanaciju šteta na japanski dug koji je dvostruko veći od bruto domaćeg proizvoda tog trećeg najvećeg svjetskog gospodarstva i najveći u razvijenom svijetu, Atkinson je poručila da je najbolji način za uspješno prevladavanje problema oživljavanje gospodarskih aktivnosti.

"Stoga naglašavam važnost obnove gospodarstva, što će pridonijeti zdravlju državnih financija u dugoročnoj perspektivi", kazala je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙