FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen i franak nadomak rekordnih razina prema dolaru, ulagači zaziru od rizika

Autor: gvla
LONDON, 17. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Jen i švicarski franak poskočili su u četvrtak na rekordno visoku razinu prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, budući da su ulagači tražili sigurna utočišta za kapital, u očekivanju večerašnjeg sastanka G7.

Dolar je tako prema jenu oslabio na 78,59 jena, nakon što je nakratko potonuo i na rekordno niskih 76,25 jena.

Euro je također ojačao prema zelenoj novčanici, i to 0,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu ovoj godini od 1,4052 dolara.

Nuklearna kriza u Japanu i dalje je u fokusu ulagača, koji se tako povlače iz vezane trgovine i usmjeravaju kapital u imovinu s nižim prinosima. Nastoje se također pripremiti za val repatrijacije kapitala u Japan radi obnove i podmirivanja potraživanja.

Averzija prema riziku poduprla je i švicarski franak, koji je poskočio na rekordnih 88,52 centima prema dolaru, da bi se kasnije stabilizirao na 90,00 centima za dolar.

Pozornost tržišta usmjerena je i na razgovor televezom ministara financija i središnjih bankara vodećih sedam gospodarstava svijeta (G7) u četvrtak navečer na temu koraka koje je potrebno poduzeti kako bi se smirila tržišta, uzbunjena japanskom krizom.

"Rasprava u G7 vjerojatno će se vrtiti oko toga da se Japanu unaprijed dade zeleno svjetlo za intervenciju na tržištima, te da se u određenoj mjeri utvrde kriterije za zajedničku intervenciju", ocjenjuje valutni strateg Credit Suissea Ray Farris. "Oslabi li dolar ponovno prema jenu, japanske će vlasti vjerojatno prve intervenirati, a u slučaju izostanka reakcije tržišta ili kolebljivosti, moglo bi doći do zajedničke intervencije".

Trgovci ističu da bi u koordiniranoj intervenciji vjerojatno sudjelovala Europska središnja banka (ECB), te američki Fed.

Japanski ministar financija Yoshihiko Noda pripisao je snažan rast jena spekulacijama na tržištima, te upozorio kako pažljivo prati tržišta, čime je signalizirao da bi Bank of Japan uskoro mogla dobiti signal da počne kupovati dolare.

Euru je pak potporu za rast dala uspješna aukcija španjolskih državnih obveznica, uz postojeće čvrsto uvjerenje da će ECB uskoro podići kamatne stope u eurozoni.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙