FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G20 priželjkuje japanski plan za obnovu gospodarstva

Autor: mpuk
TOKIO, 8. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Financijski čelnici skupine G20 zatražit će od Japana da sastavi plan obnove gospodarstva jer smatraju da bi posljedice prošlomjesečnog razornog potresa mogle ugroziti svjetski gospodarski rast, izjavio je u petak bivši visoki dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Takatoshi Kato, bivši zamjenik generalnog direktora MMF-a, također je rekao da je slabljenje jena u posljednje vrijeme nije nimalo neobično s obzirom na kontinuiranu vrlo blagu japansku monetarnu politiku, nasuprot prvim mjerama pooštravanja zajmoavnih aktivnosti u SAD-u i eurozoni.

Prošlomjesečna zajednička intervencija članica skupine G7 kako bi se zaustavilo naglo jačanje jena bila je potpuno primjerena u sklopu nastojanja da se suzbiju nagle oscilacije valutnih tečajeva, a ne mogu se isključiti ni novi slični potezi, ovisno o budućim kretanjima na tržištu, rekao je.

Kato ističe da članice skupine G20 žele od Japana čuti koliko dugo će trajati poremećaji u opskrbnom lancu, kolika će biti šteta za proizvodnju i što vlada u Tokiju planira napraviti kako bi svladala te izazove.

"To nije samo japanski problem, već utječe i na druge zemlje. Zemlje članice skupina G7 i G20 jako zanima kako Japan gleda na rizike koje sa sobom donosi proces obnove", rekao je Kato.

"Središnja japanska banka učinila je što je mogla i najavila daljnje akcije kada to bude potrebno. Članice G20 žele znati kakva će biti japanska fiskalna politika."

Japan se nalazi u najgoroj krizi od Drugog svjetskog rata nakon što su potres jačine 9,0 stupnjava i tsunami poharali sjeveroistočnu obalu te otočne zemlje. Vlada je objavila da bi materijalna šteta mogla dosegnuti 300 milijardi dolara, iako neki analitičari upozoravaju da će njihov ukupni iznos biti i puno veći.

Kato je rekao da će ukupna fiskalna izdvajanja za pomoć od nesreće i za obnovu daleko premašiti one nakon potresa u Kobeu 1995., te da je izdavanje novih državnih obveznica neizbježno.

Vlada bi ipak trebala izbjeći izdavanje obveznica već za financiranje prvog dodatnog proračuna i zadržati prodaje obveznica za financiranje dodatnih kriznih proračuna na razini koja neće prigušiti potražnju za sredstvima iz privatnog sektora, kazao je.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙