FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 13. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je danas od Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) raspravu o zlouporabi specifičnih oblika zapošljavanja kojima poslodavci u tvrtke i javne i državne službe uvode nelojalnu konkurenciju zaposlenima na neodređeno ili određeno vrijeme u obliku honorarnih suradnika, odnosno zaposlenih po ugovoru o djelu. Na takvu situaciju u privatnom sektoru upozorili su nas kolege iz Večernjeg lista koji su se, kao profesionalni novinari u stalnom radnom odnosu, našli u situaciji da ih poslodavac sustavno zamjenjuje honorarnim novinarima, tzv. RPO-vcima, odnosno svoj rad organizira u sustavu suprotstavljenih i statusno nejednakih zaposlenika, ističe se u priopćenju sindikata. Na gubitku su svi, stalno zaposleni koje poslodavac zamjenjuje honorarcima, honorarci koji stvarno rade u radnom odnosu a ne uživaju prava i sigurnost takvog instituta, državni proračun i fondovi mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, upozoravaju iz tog sindikata.

ZAGREB - Erste banka predstavila je danas mogućnosti svoje nove poslovnice, ujedno i prve virtualne poslovnice u Hrvatskoj koja se nalazi na Facebook stranici Erste banke. Ta virtualna poslovnica dostupna je klijentima Erste banke, ali i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima, istaknuo je direktor Direkcije upravljanja distributivnim kanalima Igor Strejček. Virtualna poslovnica nudi interaktivni prostor kroz koji se posjetitelji mogu kretati te pristupati informacijama o proizvodima i uslugama Banke. Poslovnica se sastoji od pet povezanih prostornih cjelina koje su, baš kao i u pravoj poslovnici, podijeljene po vrsti dostupnih informacija. Posjetitelji tako mogu 24 sata na dan i s mjesta koje im najviše odgovara platiti račune, saznati najnovije informacije o proizvodima i uslugama Banke itd. Strejček ističe i da je Erste banka u veljači prošle godine, kao prva banka na hrvatskom bankarskom tržištu, otvorila svoj službeni profil na društvenoj mreži Facebook. Od tada je Erste banka prikupila 5.200 prijavljenih članova, od kojih je većina između 25 i 34 godine.

VINKOVCI - Proljetna sjetva šećerne repe, kukuruza, suncokreta i soje u Vukovarsko-srijemskoj županiji pri samom je kraju, a kiša koja je noćas pala u istočnoj Slavoniji nakratko ju je prekinula, rekao je Luka Lešić iz županijskoga Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. U prosjeku je na tom području palo između četiri i pet litara kiše po četvornome metru, što je zaustavilo sjetvu, koja je na vukovarsko-srijemskim oranicama počela prije desetak dana. Sjetva šećerne repe završila je na gotovo 95 posto predviđenih površina, a pri kraju je i sjetva kukuruza, soje i suncokreta. Optimalni rokovi sjetve, po njegovim riječima, još traju s obzirom da to da posljednjih godina proljetna sjetva počinje prije, a može se obaviti sve do kraja travnja. Iako još nema podataka o tome koliko je hektara obuhvaćeno proljetnom sjetvom, Lešić je istaknuo da se ona proteklih godina u Vukovarsko-srijemskoj županiji u prosjeku obavljala na 55.000 hektara.

ZAGREB - Novac je najbolji motivator za rad, pokazuju rezultati ankete koju je portal MojPosao proveo tijekom travnja među 597 ispitanika, a u kojoj se 50 posto ispitanika izjasnilo da je za njih najbolji motiv za rad - novac. Ispitanici ne umanjuju važnost ostalih motivatora kao što su osjećaj osobnog postignuća, uvažavanje od nadređenog, mogućnost stjecanja iskustva i napredovanja, ali sve to bez adekvatne plaće nema smisla. Za 15 posto ispitanika najbolji motivator je osjećaj osobnog postignuća, odnosno posao koji ih ispunjava i koji vole raditi. Stjecanje iskustva, novih znanja i vještina najbolje motivira 12 posto ispitanika koji smatraju da je to preduvjet, ne samo za njihovu veću konkurentnost na tržištu rada, već i za napredovanje a time i veću plaću. Kao najbolji motiv za rad 10 posto ispitanika odabralo je napredovanje jer ta mogućnost čini njihov posao zanimljivijim, dokazuje im da nadređeni prepoznaju njihov trud i cijene ih, te im omogućava daljnji razvoj. Uvažavanje i pohvala nadređenih najbolje motivira 7 posto ispitanika. Preostalih 6 posto ispitanika uglavnom ističe da ih motivira sve navedeno, te pozitivna radna atmosfera i dobar tim suradnika.

ZAGREB - Tvrtka Ingra će uskoro započeti obnovu Hidroelektrane Haditha u Iraku, vrijednu 5,8 milijuna eura, priopćeno je iz Ingre. Radovi će se odvijati u dvije faze, a obuhvatit će rehabilitaciju turbina, generatora i pripadajuće opreme na prvoj jedinici hidroelektrane. Uključujući isporuku, izvođenje radova trajat će 24 mjeseca. Nakon obnove prve jedinice Ingra planira nastavak radova na ostalih pet jedinica te hidroelektrane. Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća Ingra je bila nositelj ugovora za izgradnju kompletne HE Haditha, snage šest puta 110 megavata, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Glavna skupština Končar Elektroindustrije (EI) sazvana je za 1. lipnja, a odlučivat će između ostalog o raspodjeli dividende dioničarima u iznosu od 12 kuna po dionici, navodi se u pozivu za skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Uprava i Nadzorni odbor tvrtke utvrdili su početkom travnja financijske izvještaje društva za 2010. prema kojima neto dobit ostvarena u 2010. iznosi 61,5 milijuna kuna. Glavnoj skupštini predlaže se da se dobit rasporedi tako da u u zakonske rezerve ide pet posto ostvarene dobiti, ili 3,07 milijuna kuna, u statutarne rezerve 8,7 milijuna kuna, u rezerve za kupnju vlastitih dionica 10 milijuna kuna, a u ostale rezerve 8,7 milijuna kuna. Ostala raspoloživa dobit u iznosu od 30,8 milijuna kuna namijenjena je za dividendu dioničarima, što je 12 kuna po dionici. Dividenda će se isplatiti dioničarima koji budu upisani u depozitoriju SKDD kao nositelji prava na dionicama na dan koji je 15 dana iza datuma održavanja glavne skupštine, a isplata dividendi izvršit će se najkasnije u roku 15 dana od dana stjecanja tražbina za isplatu dividende.

ZAGREB - Glavna skupština Viro tvornice šećera usvojila je odluku o isplati dividende dioničarima u iznosu od 22 kune po dionici, izvjestili su iz te tvrtke. Dividenda će biti isplaćena do 6. svibnja ove godine svim dioničarima koji su na dan donošenja odluke o isplati, 12. travnja, bili evidentirani kao dioničari Vira u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. Viro je prošle godine ostvario neto dobit u iznosu od 42,16 milijuna kuna. Prema odluci skupštine, za isplatu dividende izdvojit će se 29,8 milijuna kuna, dok će 12,34 milijuna biti raspoređeno u zadržanu dobit. Glavna skupština potvrdila je i odluku o izboru članova Nadzornog odbora, kojeg, uz predstavnika radnika čine Marinko Zadro, Dražen Robić, Boris Šimunović te Ivan Mišetić umjesto Marinka Papuge.

ZAGREB - Uz slabiji promet nego jučer na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks do podneva stagnira oko 2.205 bodova, zasad bez snage da se pomakne u jednom ili drugom smjeru. Crobex indeks oko podneva bio je na dobitku 0,14 posto, na 2.204 boda, dok je Crobex10 stagnirao na 1.220 bodova. Do podneva je promet iznosio svega tri milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Do tada je najveći promet ostvaren dionicom Ine, u visini od 1,05 milijuna kuna. Cijena joj je u blagom plusu, za 0,32 posto, na 3.610 kuna. Slijedi dionica Petrokemije, sa svega 377.000 kuna prometa. No, cijena joj je skočila 6,4 posto, na 157,1 kunu. U nešto većem fokusu investitora ta se dionica našla nakon jučerašnje najave iz Petrokemije da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila dobit, uz rast prodaje na domaćem tržištu za 30 posto. Dionicom HT-a, pak, protrgovano je do podneva 347.000 kuna, a cijena joj stagnira na 287,65 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,02 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,363055 kuna. Na vrijednosti je prema kuni dobio i švicarski franak, ojačavši za 0,12 posto, na 5,656492 kune po srednjem tečaju. Istodobno je kuna ojačala prema američkom dolaru za 0,19 posto, te prema britanskoj funti za 0,20 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a iznosi 5,081123 kune, a funte 8,257323 kune.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙