FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

TUHELJSKE TOPLICE - Predsjednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tuerk zajedno su danas položili zaglavni kamen i tako simbolički otvorili radove na izgradnji novog hotela u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, investiciju vrijednu 12 milijuna eura. Terme Tuhelj, u vlasništvu slovenskih Termi Olimia, novi hotel grade kreditom i vlastitim sredstvima. Novi hotel s četiri plus zvjezdice imat će oko 130 soba i veliki kongresni centar za 450 osoba. Zaposlit će najmanje 30 novih djelatnika. "Ova je investicija najbolji dokaz sjajnih odnosa Hrvatske i Slovenije i najbolji pokazatelj kako će sutra izgledati prekogranična suradnja", rekao je predsjednik Josipović. Slovenski predsjednik Tuerk kaže kako Slovenija nestrpljivo očekuje ulazak Hrvatske u EU. "Već danas treba početi projekte koji će povećati kohezivnost tih područja s obiju strana granice", kazao je. Ovom investicijom smještajni kapaciteti Terma Tuhelj porast će na 270 soba, planirani završetak investicije početak je 2012. godine, a otvaranje je predviđeno za proljeće iduće godine.

KUTINA - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je danas Petrokemiju Kutina gdje je s poslovodstvom tvrtke razgovarala o poslovnim rezultatima i planovima tog proizvođača umjetnih gnojiva. Nakon obilaska pogona premijerka je izjavila da se željela upoznati s rezultatima Petrokemije u prošloj godini i planovima za ovu godinu u kojoj Vlada očekuje oporavak gospodarstva i poljoprivrede. "Zato smo razgovarali o tome kakvi su planovi tvrtke, koja je važna za cijelu Hrvatsku, a podatci koje smo čuli su respektabilni", rekla je. Prošla godina nije bila lagana, u prvom tromjesečju ove godine Petrokemija iskazuje dobit, a važan je i podatak o jačanju domaćeg tržišta za otprilike 30 posto. To pokazuje dobre trendove za koje se i Vlada zauzima, kazala je Kosor. Posebno je istaknula primjer uspješnog socijalnog dijaloga u Petrokemiji napomenuvši da bi tim putem trebali krenuti i drugi. Predsjednik Uprave Petrokemije Josip Jagušt rekao je da raste prodaja na domaćem tržištu, što govori o oporavku poljoprivrede. Prošle godine Petrokemija je, po njegovim riječima, ostvarila i značajan izvoz od 850 tisuća tona, što joj je omogućilo da uredno izvršava svoje obveze bez kašnjenja s plaćanjima.

ZAGREB - Za tri dopunske mjere za jačanje pred i posezone izdvojeno je ukupno 19 milijuna kuna, a temeljem tih se mjera u Hrvatskoj očekuje gotovo pola milijuna turista više, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs prilikom potpisivanja ugovora za udruženo oglašavanje s predstavnicima zrakoplovnih kompanija, među njima i s drugim po veličini njemačkim zrakoplovnim prijevoznikom Air Berlin koji po prvi put uvodi izravne letove za Hrvatsku. Ta kompanija od 3. svibnja uvodi izravne letove iz njemačkih gradova za Rijeku, Dubrovnik i Split. "Cilj nam je povezati Hrvatsku s Njemačkom, ali i preko naših njemačkih zračnih luka s drugim tržištima na kojima prometujemo", kazao je direktor linijskog prometa Air Berlina Christian Lesjak. Ministar Bajs kazao je da su ovi ugovori još jedan iskorak naprijed za sezonu 2011. Ove se godine predviđa dolazak ukupno 3,3 milijuna turista, odnosno milijun više u odnosu na potpisane ugovore u 2010. godini, kazao je Bajs. Temeljem svih ugovora, kako je rečeno, očekuje se i više od 1,1 milijun tzv. avio-gostiju, što je dvostruko više u odnosu na turističku 2010. godinu, a u pred i posezoni očekuje se više od 840 tisuća turista, ili gotovo tri puta više nego 2010.

ZADAR - Tvrtka EVN Croatia Plin danas je na izlazu iz Zadra prema mjestu Babin Dub svečano obilježila početak radova na izgradnji plinske mreže Zadarske županije te najavila da bi prvi potrošači mogli na mrežu biti priključeni u jesen ove godine. U dogovoru s nadležnim tijelima Grada Zadra radovi će se provoditi u nekoliko faza kako ne bi ometali turističku sezonu, cestovni i zračni promet. U prvoj fazi izgradit će se 25 kilometara srednje i visokotlačne plinske mreže. Nakon što EVN Croatia Plin dobije uporabnu dozvolu i dozvole za distribuciju i opskrbu plinom, prvi potrošači, kako je najavljeno, moći će se priključiti na mrežu u rujnu. Tvrtka EVN Croatia Plin, tvrtka kćer austrijskog EVN AG, u Dalmaciji je od 2009. godine gdje radi na izgradnji distribucijske plinske mreže koja će opskrbljivati oko 130.000 korisnika u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a planirano ulaganje iznosi oko 750 milijuna kuna.

ĐAKOVO - S današnjeg mirnog prosvjeda sedamdesetak bivših radnika Đakovštine u stečaju, održanom pred ulazom u tvrtku Đakovština – Mlinsko-pekarska industrija u vlasništvu osječkog Žita, premijerki Jadranki Kosor upućen je zahtjev za hitnim sastankom. Bivši radnici, predvođeni Koordinacijskim odborom za spas radničkih i vlasničkih prava bivših radnika Đakovštine, traže zaštitu svojih prava – isplatu svih potraživanja koja im pripadaju kao vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, u ukupnom iznosu od 44,7 milijuna kuna, kao i zaštitu svojeg vlasničkog udjela u bivšoj tvrtki – oko 100 milijuna kuna, ostvarenog preko ESOP-a tj. programa radničkog dioničarstva. Dok stečajni upravitelj Đakovštine Perica Mitrović tvrdi da je radnicima dosad isplaćeno 35 posto potraživanja, oni kažu da im je isplaćeno samo dvadesetak posto. Po riječima glasnogovornika Koordinacijskog odbora Rade Blaževića, Vlada je suodgovorna za propast Đakovštine i 300 njezinih radnika koji su ostali bez posla. Država je u vlasništvu imala 35 posto dionica Đakovštine i time bila pojedinačni najveći dioničar, a nije ništa učinila da se njena imovina spasi od propadanja, rekao je.

SLAVONSKI BROD - U radionici HŽ Carga Remont i proizvodnja željezničkih vozila (RPV) obavljena je danas svečana primopredaja 30 rekonstruiranih teretnih vagona za prijevoz kontejnera tipa Lgs-z. Još pedeset takvih vagona rekonstruirano je u Radionici željezničkih vozila u Čakovcu, a investicija je ukupno vrijedna 16,5 milijuna kuna, rekao je predsjednik Uprave HŽ holdinga i direktor HŽ Carga Zlatko Rogožar istaknuvši kako za taj posao HŽ prima pohvale od stranih partnera, a pritom je ušteđeno preko osam milijuna kuna. Na taj se način pripremamo za liberalizirano željezničko tržište koje nastupa 2013. godine. Radit ćemo i dalje, što pokazuje i operativni plan HŽ Holdinga za nabavku vučnih i vučenih vozila u iznosu od 6,2 milijarde kuna, a taj dio posla sigurno će dobiti naše radionice, rekao je Rogožar. Direktor RPV-a Slavonski Brod Jakob Mađarević podsjetio je kako su u toj tvrtki sa 158 zaposlenih u prošloj godini ostvarili sedam posto veći prihod nego prethodne godine, te investirali u poboljšanje uvjeta rada.

ZAGREB - Energetski institut "Hrvoje Požar" predstavio je danas inicijativu e-mobilnost, a njena je vizija uspostava platforme za plasman 5.000 električnih automobila do 2015., odnosno 10.000 do 2020. godine. To su dostižni i minimalni ciljevi, kazao je ravnatelj instituta Goran Granić na konferenciji za novinare. Sve što se događa u novim tehnologijama doći će i u Hrvatsku, pitanje je kako ćemo mi participirati, da li samo kupovati i plaćati ili sudjelovati i proizvoditi, rekao je Granić dodajući kako su kod novih tehnologija važni svi segmenti - energetika, ekonomija, zaštita okoliša i razvoj domaće industrije. Prvom integralnom inicijativom za popularizaciju koncepta elektro mobilnosti u Hrvatskoj želi se potaknuti dijalog svih kako bi se uključili u razvoj električnog automobila, rekao je Dino Novosel iz Energetskog instituta. Posebice je važna infrastruktura, jer je nužan preduvjet za električne automobile mreža električnih punionica i sustav naplate, a tu je presudna uloga lokalnih jedinica. Granić je podržao projekt električnog automobila koji je razvila hrvatska tvrtka Dok ing, ponavljajući kako su i za taj projekt važni cijena proizvoda, te posebice infrastruktura.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 11,4 milijuna kuna, svega su tri dionice ostvarile milijunske promete, a najtrgovanija je bila dionica Ine sa 2,7 milijuna kuna prometa, dok dionički indeksi bilježe blagi pad. Vrijednost indeksa Crobex pala je za 0,15 posto, na 2.201,54 boda, a Crobex10 je pao za 0,08 posto, na 1.220,26 bodova. Najtrgovanije ja dionica Ine s prometom od 2,7 milijuna kuna, a nakon jučerašnjeg pada cijene za nešto više od 10 posto, zadnja joj se cijena danas nije mijenjala i ostala je na 3.600 kuna. Po prometu slijedi dionica HT-a sa 2,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,10 posto, na 287,35 kuna. Milijunski promet ostvarila je još dionica Ericsson Nikole Tesle koje je protrgovano za 1,12 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,41 posto, na 1.598,50 kuna. Povlaštenih dionica Adris grupe prodano je za 483 tisuće kuna, a cijena im je pala za 0,28 posto, dok je za 0,39 posto pala cijena dionici Zagrebačke banke, uz promet od 459,5 tisuća kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je, posljednjeg dana održavanja obvezne pričuve, zabilježeno svega 15,4 milijuna kuna potražnje, koja je u potpunosti podmirena i to po nižoj kamatnoj stopi nego jučer. Danas je prijavljeno tek 15,4 milijuna kuna potražnje, što je čak 72 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena 7 posto, na 265,4 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 13,4 milijuna kuna, pri čemu je kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 0,23 na 0,20 posto. Plasirano je i 2 milijuna kuna pozajmica na rok od tjedan dana po cijeni od 0,8 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 15,4 milijuna kuna, a prosječna je kamatna stopa pala s jučerašnjih 0,96 na 0,28 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙