FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sa suradnicima razgovarala je danas s predstavnicima 18 udruga iz Domovinskog rata utemeljenih na državnoj razini, a nakon sastanka jedan od zaključaka je da presude hrvatskim generalima 15. travnja treba dočekati mirno i dostojanstveno. Nakon gotovo dvosatnog sastanka, Kosor je novinarima izjavila da je sastanak bio iznimno kvalitetan i otvoren, a jedna od tema bile su i skore presude trojici hrvatskih generala u Haagu. Predsjednica hrvatske vlade kazala je da presude treba dočekati mirno i dostojanstveno te pokazati jedinstvo, pri čemu je dodala kako je potrebno istaknuti da je riječ o prvostupanjskim presudama. Prosvjedi i mogući neredi nakon te presude, kazala je Kosor, ništa ne mogu promijeniti u presudi haaškim generalima. Jedan od sudionika sastanka Josip Klemm naglasio je da udruga specijalne policije i drugi branitelji organiziraju dan uoči presude, tj. 14. travnja mimohod potpore hrvatskim generalima u Haagu. I on je odbio mogućnost prosvjeda naglasivši da se prema presudama treba odnositi časno i dostojanstveno.

ZAGREB - Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" danas je u izjavi o međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu apelirala na hrvatske građane da po objavljivanju presude hrvatskim generalima zadrže mir i dostojanstvo. "Kao što smo pozvali vjernike da mole i poste za pravednu odluku, apeliramo na hrvatske građane da po objavljivanju presude zadrže mir i dostojanstvo", stoji u izjavi. U izjavi navodi i probleme na koje, po njezinu mišljenju, sud u Haagu nije uspio primjereno odgovoriti. "Sud u Haagu nije adekvatno vrednovao činjenicu da je Hrvatska bila žrtva srpske agresije", stoji u izjavi Komisije HBK. Sudu zamjera i što se za počinjene zločine na našem području sudi samo pripadnicima autohtonih naroda koji tu žive, a unaprijed se, kaže, aboliralo pripadnike drugih naroda koji su također nosili na ovom području u vrijeme ratnih djelovanja bilo političku bilo vojnu odgovornost. "Iustitia et pax" smatra i da je sud uspostavio kriterije koji ne vrijede univerzalno, već partikularno i parcijalno. "Tako se dogodilo da u 21. stoljeću, pod okriljem Vijeća sigurnosti UN-a imamo instituciju u kojoj veliki sude malima po kriterijima koji ne vrijede za velike", kaže se te ocjenjuje to opasnim pravnim presedanom.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je danas da pripreme za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj teku po planu. "Jedno vatikansko izaslanstvo još je danas u Zagrebu. Dogovaraju se detalji, a kao što vam je poznato, plan je već napravljen", rekao je kardinal na završetku predstavljanja drugog dijela knjige "Isus iz Nazareta" u zagrebačkome Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. Kardinal je rekao kako vjeruje da će Sveta Stolica poslije Cvijetnice objaviti službeni plan pohoda. "Što je bilo zadano, sve je objavljeno", rekao je kardinal i dodao kako redovito radi Odbor za pripremu papina pohoda. Istaknuo je veliko zanimanje mladih vjernika za dolazak pape Benedikta XVI. u Zagreb te dodao da dolaze mnoge prijave iz inozemstva, među kojima i kardinala i biskupa. Papa Benedikt XVI. pohodit će Hrvatsku 4. i 5. lipnja pod geslom "Zajedno u Kristu". Oba dana bit će u Zagrebu, a središnji događaj toga pastirskog pohoda bit će euharistijsko slavlje u povodu Nacionalnoga susreta katoličkih obitelji koje će Sveti Otac predvoditi 5. lipnja na zagrebačkome Hipodromu.

POREČ - Tridesetak predstavnika županijskih zavoda za javno zdravstvo, upravnih odjela te zavoda mjerodavnih za zaštitu okoliša i prostornog uređenja okupilo se danas u Poreču na dvodnevnome 17. radnom sastanku u sklopu provedbe programa praćenja kakvoće mora na plažama u Republici Hrvatskoj. Iznoseći izvješće o kakvoći mora na plažama hrvatskog Jadrana u prošloj sezoni, načelnica odjela za zaštitu mora pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nevia Kružić istaknula je kako se u Hrvatskoj program praćenja kakvoće mora na plažama provodi već 20 godina, a od 1. siječnja 2009. po novoj uredbi o kakvoći mora za kupanje. Po njezinim riječima, u sezoni 2010. more se ispitivalo na 913 točaka, a uzeto je ukupno 9203 uzoraka, od čega je 8866 dobilo ocjenu izvrstan, 214 dobar, 100 zadovoljava i 23 ocjenu ne zadovoljava.

ZAGREB - Po rezultatima testiranja, koje je u 11 europskih zemalja proveo konzorcij nacionalnih autoklubova EuroTest, među pet najbolje ocijenjenih benzinskih postaja je i jedna hrvatska - Desinec 2 na autocesti A1, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatskog autokluba. Testiranje kvalitete i sigurnosti benzinskih postaja, po načelu tajanstvenog kupca, proveli su nacionalni autoklubovi od 15. studenoga prošle godine do 5. siječnja ove godine na 77 postaja na glavnim europskim turističkim rutama - u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Austriji, Belgiji, Sloveniji i Češkoj te na četiri postaje u Hrvatskoj. Među pet najbolje ocijenjenih postaja dvije su u Češkoj, dvije u Sloveniji i jedna u Hrvatskoj, a njihov uspjeh "posljedica je dobro opremljenih sanitarnih čvorova, raznolikog asortimana robe te nenadmašnih cijena u trgovinama", rekao je zamjenik voditelja projekta EuroTest u Hrvatskoj Igor Novačić. Kao najbolja hrvatska postaja ocijenjena je postaja Petrola na autocesti A1 između Jastrebarskog i Donje Zdenčine, Desinec 2, ocjenu dobar dobili su Tifon na A1 između Bosiljeva i Ogulina, Dobra (zapad), te INA na autocesti A3 između Rugvice i Ivanić Grada, a postaja OMV-a na autocesti A7 između Diračja i Matulja, Vrata Jadrana (sjever), ocijenjena je nižom ocjenom "prihvatljivo".

ZAGREB - "Svi na ulice - stari i mladi" glavna je poruka prosvjeda koji će, kako je najavljeno, 29. travnja u podne na Trgu bana Jelačića zajedno organizirati Blok "Umirovljenici zajedno", Sindikat hrvatskih seljaka i koordinatori tzv. Facebook prosvjeda. Organizatori su na današnjoj konferenciji za novinare pozvali sve građane - umirovljenike, nezaposlene, mlade, seljake, ribare i druge da se odazovu prosvjedu i poruče sadašnjoj vladi da mora otići, a budućim vladama da moraju raditi u interesu naroda. Predsjednik ASH i koordinator Bloka "Umirovljenici zajedno" Zlatko Klarić rekao je kako očekuju da će se po brojnosti ponoviti prosvjed kakav je bio za Radio 101 i da će se na glavnome zagrebačkom trgu u petak, 29. travnja, okupiti barem 50.000 ljudi. "Želimo promjene i da na vlast dođu oni koji će umirovljenicima omogućiti dostojanstven život, mladima perspektivu, a seljacima i ribarima da žive od svojega rada", dodao je Klarić. Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac rekao je da seljaci ovaj put neće pokušati doći u Zagreb traktorima te je pozvao sve na zajedništvo radi promjene na političkoj sceni Hrvatske budući da zemlja tone sve dublje.

ZADAR - Iz Pakoštana jutros su na trodnevno hodočašće do Knina krenuli članovi braniteljske Udruge "Lučonoše Domovinskoga rata". U tri dionice po 30 kilometara, za svakog optuženog generala u Haagu po jednu, hodočastit će Ante Duvnjak i Ante Nadomir Tadić-Šutra, a na pojedinim dionicama pridružit će im se branitelji iz Benkovca, Kistanja i Knina. "Želimo upravo dan prije presude generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku učiniti jedan mali korak prema cilju koji svi očekujemo toliko željno, a to je oslobađajuća presuda. Mi znamo da su oni pravednici i da će, ako Bog da, u petak ugledati svjetlo slobode koje su zajedno s braniteljima podarili Hrvatskoj i hrvatskome narodu", poručio je uoči samoga hodočašća Ante Nadomir Tadić-Šutra. Hodočasnike je ispratio načelnik pakoštanske općine Milivoj Kurtov, koji je rekao da su dobrodošle sve inicijative koje su dobronamjerne i podupiru generala Gotovinu.

SPLIT - HDZ-ova vijećnica u splitskome Gradskom vijeću podnijela je danas Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba grada Splita zbog izdavanja lokacijske dozvole za proširenje i uređenje zapadne obale Rive i prostora ispred hotela "Marijan" čiji je vlasnik gradonačelnik Željko Kerum. "Jako dobro znamo kome se pogoduje ovom dozvolom - poduzetniku Željku Kerumu i gradonačelniku Željku Kerumu", izjavila je Bilač novinarima pošto je Državnom odvjetništvu predala kaznenu prijavu. Kaznenu prijavu podnijela je protiv "odgovornih osoba" grada Splita zbog sumnje u tri kaznena djela: krivotvorenje dokumenta, zloporabe položaja i ovlasti te nesavjesnog rada. Na pitanje tko su "odgovorne osobe" odgovorila je kako je to Upravni odjel za urbanizam i graditeljstvo grada Splita. "Osobno smatram odgovornim i gradonačelnika Keruma jer je sve što napravio isključivo napravio u svom interesu", rekla je Bilač, dodajući kako nije točno ono što govori gradonačelnik Kerum da mu je potrebno uređenje ispred hotela "Marjan" da bi za nj dobio još jednu zvjezdicu, nego taj hotel želi "što bolje prodati".

SPLIT - Zbog nedolaska na Županijski sud strojovođe Joška Palinića, koji je danas trebao svjedočiti, do 16. svibnja odgođeno je suđenje za željezničku nesreću koja se dogodila u Rudinama u srpnju 2009. u kojoj je poginulo šest osoba, a ozlijeđeno njih 55 prilikom iskliznuća putničkog vlaka na relaciji Zagreb-Split. Predsjedniku sudskog vijeća sucu Damiru Romcu stigla je netom prije početka rasprave obavijest o tome da je svjedok Joško Palinić zbog zdravstvenih tegoba jutros zatražio liječničku pomoć u Klinici za psihijatriju Kliničkoga bolničkog centra Split. "Osoba je uznemirena i anksiozna te ima znakove PTSP-a zbog čega ne može pristupiti raspravi", pročitao je dio iz obavijesti sudac Romac. Budući da je to drugi put da svjedok Palinić ne dolazi na sud, branitelji petorice optuženih nisu se složili s čitanjem njegova iskaza. Obrana je među ostalim sudu predložila da se na pruzi obavi rekonstrukcija nesreće te je zatražila da sud službeno zahtijeva zdravstveni karton strojovođe Palinića iz kojega bi se vidjelo je li imao psihičkih teškoća i prije željezničke nesreće.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić na današnjem predstavljanju drugoga dijela knjige "Isus iz Nazareta - Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća" Josepha Ratzingera / Benedikta XVI. rekao je kako je "dobro što tu knjigu dobivamo u korizmenom vremenu jer njezino čitanje i vjerničko razmatranje može biti izvrsna priprema za slavlje svetkovine muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Premda knjiga obiluje stručnim podatcima, čita se nadušak i vodi nas prema privlačnom susretu s Isusom, koji nam se predstavlja sve bližim i u svojoj ljudskosti i u svojoj božanstvenosti, rekao je kardinal, dodajući kako je papa Benedikt XVI. objavio prvi dio knjige "Isus iz Nazareta" 2007. te u njoj obradio neke dijelove Isusova života i javnog djelovanja od krštenja na Jordanu do Petrove ispovijesti i preobraženja. Papa najavljuje i sveščić u kojem će obraditi izvješća o Isusovu djetinstvu, rekao je nadbiskup. Možemo sa sigurnošću ustvrditi da će ova knjiga uvelike pridonijeti znanstvenom približavanju između stroge egzegeze biblijskih tekstova i teološkog tumačenja Svetoga pisma, istaknuo je kardinal, dodajući da je povezivanjem dviju hermeneutika - hermeneutike vjere i povijesne hermeneutike Papa pokušao razviti, kako sam kaže, promatranje i osluškivanje Isusa iz evanđelja, koje može postati susret te uvjeriti u činjenicu da je posrijedi upravo stvaran povijesni lik.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙