FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Krajem ožujka na evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 330.130 osoba, što je za 6.281 osobu ili 1,9 posto manje nego u veljači, a za 11.472 osobe ili 3,6 posto više nego u ožujku prošle godine, objavio je danas HZZ. U ožujku su ukupni izlasci iz nezaposlenosti bili veći od ulazaka u nezaposlenost, što je rezultiralo smanjenjem broja registriranih nezaposlenih osoba u odnosu na prethodni mjesec ove godine. To je u prvom redu rezultat znatno većeg zapošljavanja tijekom ožujka, kada je zabilježeno 15.737 zaposlenih osoba, što je čak za 43,3 posto ili 4.757 osoba više nego u veljači, te za 28,7 posto ili 3.507 osoba više nego u ožujku 2010. Najveći je porast zapošljavanja ostvaren u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, prerađivačkoj industriji, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, trgovini te djelatnosti agencija za zapošljavanje unutar područja administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti. Gledano po županijama u zapošljavanju su predvodili Grad Zagreb (1.647 ili 11 posto), Splitsko-dalmatinska (1.595 ili 10,6 posto), Osječko-baranjska (1.541 ili 10,3 posto), te Istarska (1.028 ili 6,9 posto) i Primorsko-goranska županija (931 ili 6,2 posto). Tijekom ožujka u evidenciju je novoprijavljeno 20.676 osoba, što 15 posto ili 3.636 osoba manje u odnosu na veljaču, te 9,5 posto ili 2.176 osoba manje nego u ožujku 2010. godine. Od toga je 12.105 osoba došlo iz rada, 984 osobe iz redovitog školovanja te 7.587 osoba iz neaktivnosti.

ZAGREB - Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvještaju za travanj Hrvatsku i dalje svrstava u zemlje sa blagim rizikom ulaganja, izvijestili su iz tvrtke Bonline koja je zastupnik D&B-a za područje Hrvatske i BiH. U izvještaju se podsjeća na istup izvjestitelja EU-a za Hrvatsku Hannesa Swobode (u siječnju u Europskom parlamentu) koji je rekao da će Hrvatska ući u EU krajem 2013. ili početkom 2014. čak i ako se pregovori zaključe sredinom ove godine. Budući da vladi popularnost pada i nakon osvježenja kabineta u prosincu prošle godine, premijerka Jadranka Kosor polaže nadu u ekonomski oporavak baziran na investicijskim projektima i poboljšanju općeg poslovnog okruženja, kaže se u izvještaju. Podsjeća se na objavu javnih projekata koji se odnose na energiju, transport i komunalnu infrastrukturu. D&B spominje i investicijske projekte u lukama u Dubrovniku, Rijeci i Šibeniku i Zračnoj luci Zagreb, promjene u Modelu A i snižavanje obvezne pričuve banaka kod HNB-a, ali očekuje da će te promjene omogućiti tek neznatan ekonomski rast jer su banke i dalje oprezne pri posudbi novca, a poduzeća pri novim investicijama. D&B navodi da će rast izvoza od 18,2 posto ostvaren u prošloj godini ove godine biti vrlo teško ponoviti zbog usporavanja rasta u eurozoni.

RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je na redovitoj konferenciji za novinare pozvao mjerodavna državna tijela i ministarstva da ubrzaju preustroj i privatizaciju brodogradilišta "Kraljevice" i "3. maja" te da budu odgovorni i sustavno uklanjaju teškoće u toj djelatnosti. Komadina je rekao da ta dva brodogradilišta moraju biti u postupku preustroja i privatizacije, a da se "oko njih čuje tišina" i da mu nije poznato da se nešto od toga zaista događa. Dok se brodogradilišta ne preustroje, nemaju pravo ugovarati gradnju novih brodova i ne bi bilo dobro da ostanu bez posla, istaknuo je. Dodao je da je brodogradilište "Kraljevica" u složenoj situaciji jer su im ugovori za četiri ruske ribarice u fazi osnaženja ugovora, ali nemaju osigurana državna jamstva, iako su za dio poslova osigurali komercijalna, ali nedovoljna jamstva. Na novinarski upit Komadina je odgovorio da ne zna je li ponuda tvrtke Danka Končara za privatizaciju brodogradilišta prihvaćena i prihvaća li on ponuđene uvjete privatizacije.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) u današnjem priopćenju "osuđuje potez Vlade i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji su, suprotno obećanjima i najavama, iz prijedloga izmjena Pomorskog zakonika koji su nedavno uputili u saborsku proceduru, izostavili odredbu o beneficiranom radnom stažu pomoraca". Iz HUS-a pritom napominju kako je u najavama novele Pomorskog zakonika u više navrata od strane visokopozicioniranih predstavnika resornog ministarstva isticano kako će izmjene Pomorskog zakonika, među ostalim, pomorcima omogućiti beneficirani radni staž na način da za godinu dana rada ostvare staž osiguranja u trajanju dužem za dodatna tri mjeseca. Pozivajući se na medijska izvješća iz HUS-a navode da se od te odluke "odustalo nakon sukoba dvaju Vladinih resora". U priopćenju upućenom Vladi, Klubovima zastupnika i medijima, HUS poziva sve aktere o kojima će ovisiti izgled izmijenjenog Pomorskog zakonika, a posebno saborske zastupnike koji uživaju pogodnosti koje su si sami skrojili, da se pri izjašnjavanju o ovom zakoniku stave u položaj pomoraca i njihovih obitelji.

ZAGREB - Institut IGH je tvrtki Trames iz Mokošice prodao 50 postotni udjel u društvu Radeljević za nešto manje od deset milijuna eura, izvijestio je IGH putem Zagrebačke burze. Institut IGH će nakon transakcije sa Tramesom, koji je jedno od vodećih društava na području graditeljstva u dubrovačkoj regiji, nastaviti investicijski razvoj projekta "Radeljević" na području Gruža u gradu Dubrovniku, kaže se u obavijesti. Ugovor o prijenosu poslovnog udjela, na temelju kojeg je Institut IGH prenio Tramesu 50 posto temeljnog kapitala Radeljevića, sklopljen je 8. travnja. Kupoprodajna vrijednost te transakcije je 9.992.000 eura protuvrijednosti u kunama po srednjem tečaju HNB-a na dan plaćanja, navode iz Instituta IGH.

ZAGREB - Krajem veljače bio je blokiran 80.261 poslovni subjekt, a ukupna vrijednost neizmirenih obveza iznosila je 37,5 milijardi kuna, što je za 839 milijuna kuna više nego krajem siječnja, pokazuju podaci Financijske agencije. Iz Fina pritom napominje kako na rast ukupne vrijednosti neizmirenih obveza ponajviše utječe nastavak rasta broja insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana kao i rast vrijednosti takvih blokada, dok se broj subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, kao i iznos njihovih nepodmirenih obveza smanjuje. U veljači je iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje do 60 dana smanjen za 16,7 posto u odnosu na siječanj, te je iznosio 655,71 milijun kuna. U odnosu na veljaču prošle godine taj je iznos manji za 33,6 posto. Po podacima Fine, 77,6 posto poslovnih subjekata, ili njih gotovo 62.300, u blokadi je više od godinu dana, a iznos njihove blokade čini 84,2 posto iznosa ukupnog duga, odnosno njihov je dug 31,62 milijarde kuna. Pritom je veliki broj subjekata koji su blokirani pet i više godine - takvih je 25.744, a njihova dugovanja iznose 10,13 milijarde kuna. Kod pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi velik je udio onih bez zaposlenih - 18.974 pravne osobe bez zaposlenih radnika ima ukupni dug od 13,5 milijardi kuna.

OSIJEK - U Osječko-baranjskoj županiji u proljetnoj sjetvi na 142.000 hektara bit će zasijana šećerna repa, soja, suncokret, kukuruz i jare žitarice, od kojih je sjetva šećerne repe prošli tjedan uspješno završena, izvijestio je Ernest Nad, voditelj Odjela poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek. Proljetna sjetva obavlja se na 20 posto površina više od prošlogodišnjih, jer je jesenas toliko manje zasijano pšenice zbog niza nepovoljnih uvjeta za proizvođače. Pšenica je jesenas zasijana na 120.000 hektara. Sjetva šećerne repe na svih 12.000 hektara uspješno je završena. Dvije šećerane, osječka i virovitička, ugovorile su još sjetvu na 500 hektara u Mađarskoj i na 3000 hektara u Srbiji, kazao je Nad. U tijeku je sjetva merkantilnog kukuruza na 90.000 hektara i sjemenskog na 3000 hektara, soje na 16.000 hektara, suncokreta na 12.000 hektara. Kao poseban problem Nad je istaknuo što seljacima nisu do kraja isplaćeni poticaji, te su oni u izuzetno teškoj situaciji jer nemaju novaca za sve što je potrebno kako bi se kvalitetno odradila sjetva i ostali poslovi važni za poljoprivrednike. Uz to, dodao je, poslovanje s bankama je otežano između ostalog zbog visokih kamata.

ZAGREB - Prvi građevinsko-obrtnički sajam o energetskoj učinkovitosti, niskoenergetskoj i pasivnoj gradnji "Natura Dom - Energy Efficiency Croatia" održat će se od 14. do 17. travnja u Poreču, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare. Sajam se organizira u sklopu Tjedna energetske održivosti Europske unije sa svrhom promoviranja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Organizator, tvrtka Natura Dom i glavni partner Zagrebačka banka, očekuju stotinu izlagača u sportskoj dvorani Žatika, koji će posjetiteljima predstaviti najnovije tehnologije i proizvode vezane uz energetski učinkovitu gradnju i opremanje obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada i proizvodnih hala. Po prvi put u Hrvatskoj na jednom mjestu bit će izložene toplinske crpke, solarni paneli i vjetrenjače, stolarija za niskoenergetsku i pasivnu gradnju, eko sustavi grijanja i hlađenja, 'pametne' kuće, ekološka rasvjeta i niz drugih modernih tehnoloških sustava. Uz sajam Natura Dom EEC održat će se i prateći sajmovi Eko automobili, Eko oprema i Eko gastro.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su bile više za 1,3 posto u usporedbi s veljačom, a u odnosu na ožujak 2010. više su za 8,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Prema industrijskim područjima, u ožujku u usporedbi s veljačom proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji porasle su za 1,6 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,2 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 1,6 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji smanjene su za 0,1 posto. U usporedbi s ožujkom prošle godine, proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle su za 12 posto, u prerađivačkoj industriji za 8,7 posto, opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 3,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,4 posto.

ZAGREB - Zbog potonuća cijene dionice Ine za više od 10 posto prvog dana trgovanja njome nakon dvotjedne obustave, indeksi Zagrebačke burze danas su u minusu za više od 1,5 posto. Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 1,65 posto, na 2.208 bodova, što je njegova najniža razina od 10. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 2.198 bodova. Crobex10 potonuo je 2,15 posto, na 1.223 boda, najnižu razinu od 2. ožujka, kada je iznosio 1.220 bodova. Do podneva je promet iznosio svega 3,8 milijuna kuna. "Nakon dva tjedna obustave, danas je ponovno započelo trgovanje dionicom Ine, koja je ponajviše i zaslužna za oštar pad burzovnih indeksa. S padom cijene za više od 10 posto, dionica Ine trenutno je najveća gubitnica. Općenito, likvidnost je i dalje prilično skromna, pri čemu je do podneva samo jednom dionicom ostvaren milijunski promet", kaže Davor Špoljar, analitičar u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri. Cijena dionice Ine potonula je jutros 10,26 posto, na 3.600 kuna, zbog čega je u negativnoj blokadi. Njome je ostvaren skroman promet od oko 200.000 kuna. Najveći promet do podneva je imala dionica Atlantic grupe, nešto više od milijun kuna, a cijena joj je oslabila 0,06 posto, na 782 kune.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) neznatno ojačala prema euru, za 0,001 posto u odnosu na tečajnu listu od petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,365493 kune. Kuna je nešto više, 0,54 posto ojačala prema britanskoj funti, te za 0,39 posto prema američkom dolaru, dok je tečaj švicarskog franka niži za 0,02 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,606678 kuna, dolara 5,096169 kuna i funte 8,337665 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙