FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Na današnjem sastanku ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i ribara postignut je dogovor oko većine ribarskih zahtjeva, no ribari su ministru dali rok do kraja mjeseca da ispuni dogovoreno, a u protivnom najavljuju prosvjede. "Ono što je dogovoreno s ministrom ima rok, svih deset točaka, najveći dio u toku ovog mjeseca. Na ministru je sad da ostvari ono što je obećao, u protivnom ono što seljaci mogu napraviti je 'šala mala' prema onome što će se dogoditi", izjavio je nakon sastanka predsjednik Udruženja ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Miro Kučić. Dogovoreno je da cijena plavog dizela ostane ista, a da se od 15. ožujka kroz model strukturnih potpora pronađe način da se ribarima refundira dio troškova, izvijestio je ministar Čobanković koji je s predstavnicima ribarskih asocijacija iz Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, predstavnicima udruga Naše more, Mare Croaticum, Istarski ribar i zadruga ribara razgovarao o aktualnoj problematici ribarstva. Dogovoreno je da će poticaji za treći kvartal za ulov i preradu male plave ribe biti oko 20. ožujka, da će tržišna kompenzacija za ulov bijele morske ribe i ostalih organizama biti početkom travnja i da će početkom travnja biti obrađeni svi zahtjevi za kapitalna ulaganja. Čobanković je kazao kako nije prihvatio zahtjev za smjenu državnog tajnika Tončija Božanića, napominjući kako smatra da državni tajnik dobro obavlja svoj posao i ima njegovu podršku.

ZAGREB - O rezultatima sastanka s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem ovisi hoće li se proširiti prosvjedi poljoprivrednika, proizlazi iz izjava koje su čelnici više udruga poljoprivrednika dali uoči početka poslijepodnevnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede. Predsjednik udruge Brazda Mato Brlošić kazao je da članovi te udruge ne prosvjeduju, no dodao da je jučer prijavljen prosvjed koji će uslijediti ako se na današnjem sastanku ne postigne dogovor te da će u tom slučaju prosvjed u Osječko-baranjskoj županiji početi sutra u podne. Kazao je kako su najveći problemi blokirani računi seljaka. Među zahtjevima su i smanjenje cijena državnog poljoprivrednog zemljišta, legalizacija objekata i rješavanje pitanja kapitalnih ulaganja. Što se tiče plavog dizela rekao je da će prihvatiti iste uvjete koje danas u Ministarstvu dogovore ribari. Ako se svi navedeni uvjeti ispune, prihvatit ćemo iznos potpora koji je bio lani, rekao je Brlošić. "Vidjet ćemo što će biti dogovoreno, a ako se ne ispuni većina zahtjeva pridružit ćemo se prosvjedima", rekao je Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin. Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača sjeverne Hrvatske Stjepan Kunovec kaže da ta udruga nije u prosvjedu jer smatra da se problemi trebaju riješavati u resornom ministarstvu. Očekuje uspjeh sastanka, a u protivnom će se, kako je rekao, dio udruga koje nisu u prosvjedu pridružiti prosvjedima.

ZAGREB - Koordinacija hrvatskih sindikalnih središnjica najavila je danas da će organizirati veliki svesindikalni prosvjed krajem ožujka ili početkom travnja ako Vlada ne prihvati zahtjeve iz sindikalnog programa društvenog i gospodarskog oporavka. Koordinacija pet središnjica podržava iskazivanje utemeljenog nezadovoljstva građana u nizu mirnih prosvjeda širom zemlje, kritiku upućenu svim središtima društvene moći i kritički otklon od politike obaju stranačkih tabora. Sva lepeza socijalnih tegoba građana, moralnih posrtanja politike i svih neuspjeha hrvatskog društva artikulirala se u zahtjevu za održavanjem izbora, priopćila je Koordinacija. Sindikalni čelnici uputit će prve zahtjeve Vladi ovoga tjedna na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj će se raspravljati o neisplati plaća i neuplati doprinosa. Sindikati također traže nalaženje instrumenata za smanjivanje kamata, smanjenje stope poreza i doprinosa na dohodak, drastično povećanje poreza na bogate i ekstra imovinu, povećanje poreza na plaće bogatih i ukidanje povlaštenih mirovina, zahtijevaju uklanjanje nelikvidnosti i neplaćanja u gospodarstvu, restrukturiranje javne potrošnje, ukidanje bespovratnih potpora, oporezivanje financijskog kapitala, povećavanje minimalne plaće i dr.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) danas su blago pali, redovni promet iznosio je vrlo niskih 9,8 milijuna kuna, a svega su tri dionice imale promete nešto iznad milijun kuna. Indeks Crobex smanjen je danas za laganih 0,06 posto na 2.227,28 bodova, dok je Crobex10 pao je za 0,26 posto na 1.226,75 bodova. Najveći promet ostvarila je dionica Jadran kapitala, od 1,7 milijuna kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 23 kune. Za 0,52 posto pala je cijena dionice HT-a, na 285,02 kune, uz promet od 1,2 milijuna kuna. Promet nešto iznad milijun kuna imala je još samo dionica Podravke (od 1,07 milijuna kuna), a cijena joj je porasla za 1,02 posto na 323,25 kuna. Dionica Ine imala je 844 tisuće kuna prometa, uz pad cijene za 0,68 posto na 3.650,01 kunu. Povlaštena dionica Adris grupe ostvarila je 837,6 tisuća kuna prometa, a cijena joj je smanjena za 0,65 posto na 268,25 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je, zadnjeg dana razdoblja održavanja obvezne pričuve, prijavljena vrlo visoka potražnja, koja je zahvaljujući dobroj ponudi u cijelosti podmirena. Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila čak 793,4 milijuna kuna, dok je istodobno ponuda bila 943,4 milijuna kuna. Najviše je, 749,15 milijuna kuna, plasirano putem ročnih pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatnu stopu od 1,24 posto. Također je plasirano i 10 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 1,5 posto. Istodobno je plasirano i 32,6 milijuna kuna putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa porasla s 0,43 na 0,65 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas čak 793,4 milijuna kuna, što je ujedno bio i iznos ukupnih današnjih potraživanja. Prosječna kamatna stopa porasla je s 0,62 na 1,22 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙