FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, japanski jen pao

Autor: neba
TOKYO, 30. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu na Wall Streetu, dok je tečaj japanske valute pao u odnosu na euro i dolar jer se uskoro očekuje zaoštravanje monetarne politike u Europi i SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,9 i 1,7 posto.

Blago su, oko 0,2 posto, jutros pale samo cijene dionica u Šangaju, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto.

Jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, unatoč zabrinutosti zbog nuklearne krize u Japanu, rata u Libiji i previranja na Bliskom istoku, ohrabrio je azijske ulagače.

Na Tokijskoj su burzi jutros najviše porasle cijene dionica japanskih izvoznika, što se zahvaljuje slabljenju jena jer to povećava konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu.

Dionica elektroničkog diva Sharpa poskupila je više od 3,5 posto, a unatoč poremećajima u proizvodnji nakon nedavnog potresa, porasle su i cijene dionica automobilskih kompanija Toyote i Nissana, i to za više od 1,5 posto.

Znatno su poskupile i dionice kompanija koje će sudjelovati u obnovi šteta koje su Japanu nedavno nanijeli katastrofalan potres i tsunami val. Cijena dionice Mitsubishi Heavy Industry skočila je 2,5, a Hitachi Construction Machinery 2,8 posto.

Na valutnim je, pak, tržištima japanski jen pod pritiskom jer dužnosnici Europske središnje banke i američkog Feda posljednjih dana signaliziraju da je zbog jačanja inflacije izgledno zaoštravanje monetarne politike.

Zahvaljujući tome, jutros je tečaj eura skočio s jučerašnjih 115,15 na 116,69 jena, najvišu razinu u 10 mjeseci.

Cijena američke prema japanskoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 81,75 na 82,85 jena.

Tečaj eura prema američkoj valuti stabilno se kreće u rasponu od 1,4080 do 1,4120 dolara.

Nakon jučerašnjeg rasta, cijene nafte jutros su pale, jer je nekoliko članica OPEC-a povećalo proizvodnju kako ne bi došlo do poremećaja na tržištu zbog rata u Libiji.

Na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' pala je jutros za 60-ak centi, na 104,20 dolara po barelu, dok je na Londonskom tržištu oslabila za 55 centi, na 114,60 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙