FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: jen pao s rekordnih razina nakon intervencije G7

Autor: neba
TOKYO, 18. ožujka 2011. (Hina) - Tečaj japanskog jena prema dolaru oštro je jutros pao s rekordno visokih razina, nakon što je skupina G7 najbogatijih zemalja svijeta najavila intervencije kako bi pomogla potresom pogođenom Japanu, a cijene su dionica na azijskim burzama osjetno porasle.

Tečaj dolara skočio je jutros sa 79 na više od 81,50 jena, jer je skupina G7 sinoć nakon telekonferencije najavila intervencije na tržištu kako bi zaustavila jačanje jena.

Time najbogatije zemlje svijeta pomažu Japanu stabilizirati tamošnje financijsko tržište i zauzdati japansku valutu koja jača jer se očekuje pojačana potražnja za jenima zbog obnove i nadoknade šteta nakon katastrofalnog potresa i tsunami vala.

Zbog tih očekivanja jučer je tečaj dolara potonuo na samo 76,25 jena, najnižu razinu u povijesti i znatno ispod prethodnog rekorda od 79,75 jena, zabilježenog nakon potresa u Kobeu 1995. godine.

Sinoć je japanski ministar financija Yoshihiko Noda kazao da će Bank of Japan početi prodavati jene čim se danas otvori Tokijsko tržište. I ostale članice G7 najavile su intervencije čim se otvore tržišta.

Noda je poručio i da je cilj intervencija smirivanje tržišta te da Skupina G7 nije dogovorila nikakvu ciljanu razinu tečaja jena.

„Ovo je prva koordinirana intervencija G7 od 2000. godine i imat će velikog utjecaja na tržište. Uz to, zajednička intervencija pokazuje solidarnost financijskih vlasti najrazvijenijih zemalja svijeta s Japanom, koji je u teškoj situaciji nakon potresa“, kaže Kathy Lien, direktorica valutnog odjela u tvrtki GFT.

Štete od katastrofe u Japanu mogle bi, procjenjuje se, dosegnuti 200 milijardi dolara, što je otprilike 3 posto tamošnjeg godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, i vjerojatno će ponovno gurnuti Japan u recesiju.

Jačanje jena samo dodatno šteti japanskom gospodarstvu jer time proizvodi japanskih izvoznika postaju skuplji i manje konkurentni na svjetskim tržištima.

Čelnici skupine G7 zabrinuti su zbog toga što bi prevelike oscilacije tečajeva mogle dovesti do krize povjerenja na tržištima od Azije, preko Europe, do SAD-a, što bi naštetilo cjelokupnom svjetskom gospodarstvu.

Nakon jutrošnjih intervencija, tečaj eura skočio je na 114,50 jena, dok se jučer u ovo vrijeme kretao oko 110,30 jena.

Euro je ojačao i prema američkoj valuti, pa mu je cijena skočila s jučerašnjih 1,3920 na 1,4065 dolara, najvišu razinu u ovoj godini.

Intervencije u cilju stabilizacije japanske valute pozitivno su jutros utjecale i na azijske burze.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 2,7 posto, čime je ovotjedni gubitak smanjio na 10 posto. Samo u prva dva dana ovoga tjedna Nikkei je, zbog strahovanja od posljedica katastrofalnog potresa, potonuo više od 16 posto.

I na ostalim azijskim burzama cijene su dionica jutros porasle. Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji ojačali su između 0,2 i 1,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,5 posto.

Ipak, i dalje se trguje oprezno dok se čeka rasplet krize u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙