FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: japanski Nikkei skočio 4 posto, jen stabilan

Autor: neba
TOKYO, 22. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, a ponajviše u Tokiju, više od 4 posto, što se zahvaljuje vijestima o poboljšanju situacije u nuklearnoj elektrani Fukushima i slabljenju japanskog jena.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 4,1 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo više od 10 posto.

Cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji porasle su jutros između 0,1 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Snažan skok japanskog Nikkei indeksa prvog radnog dana ovoga tjedna, s obzirom da je u Japanu jučer bio praznik, zahvaljuje se napretku u rješavanju krize u elektrani Fukushima.

„Ulagači se pomalo opuštaju jer je situacija u Japanu, čini se, pod kontrolom“, kaže Martin Angel, analitičar u tvrtki Patersons Securities.

Očekivanja da će ovoga tjedna mnoge japanske kompanije nastaviti proizvodnju, nakon prekida zbog potresa 11. ožujka, pozitivno utječu na tržište.

Među najvećim su dobitnicama jutros dionice automobilskih proizvođača. Cijene Nissana, Honde i Toyote porasle su između 1 i 3,1 posto.

Dionice elektroničkih divova Sonya i Panasonica poskupile su između 3 i 4,5 posto.

Snažno su porasle i cijene dionica japanskih građevinskih kompanija, koje će sudjelovati u obnovi zemlje. Dionica Kajime poskupila je više od 6, a Nishimatsu Constructionsa više od 12 posto.

No, u Šangaju se trguje oprezno jer je prošloga petka kineska središnja banka najavila novo povećanje obveznih rezervi banaka, već treće ove godine, kako bi spriječila pretjerani rast kreditiranja i inflacije.

Na valutnim se, pak, tržištima tečaj jena, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, stabilizirao jer se ulagači plaše novih intervencija središnjih banaka skupine G7 najbogatijih zemalja svijeta.

Prošloga je tjedna cijena dolara pala na najnižu razinu u povijesti - 76,25 jena – no nakon intervencije najmoćnijih svjetskih središnjih banaka u petak, vratila se iznad razine od 80 jena.

Jutros se tečaj dolara kreće na jučerašnjim razinama od oko 80,85 jena, dok je cijena eura porasla sa 114,60 na 115,10 jena.

U odnosu, pak, na američku valutu, tečaj eura porastao je s jučerašnjih 1,4160 na 1,4240 dolara, najvišu razinu od studenoga prošle godine.

Jačanje eura zahvaljuje se očekivanjima da će uskoro Europska središnja banka povećati ključne kamatne stope u eurozoni.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙