FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada danas izmjenom svog zaključka omogućila javnim poduzećima koja uspješno posluju i planiraju investicije da zapošljavaju nove ljude. Vlada je, naime, u svibnju prošle godine posebnim zaključkom obvezala javna poduzeća da smanje broj zaposlenih za oko pet posto. U najvećem dijelu javna su poduzeća to i provela. No, pokrenuli smo niz velikih investicijskih projekata čiji su nositelji upravo javna poduzeća i očekuje se da te investicije donose i zapošljavanje u tim tvrtkama, objasnio je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Stoga je dopunom zaključka omogućeno da poduzeća u potpunom ili većinskom državnom vlasništvu zapošljavaju nove ljude, ako uspješno posluju i investiraju. Vlada je odlukom utvrdila opravdan gospodarski interes Hrvatske da mostarski Aluminij stekne status povlaštenog kupca električne energije. Time se omogućuje da mostarski proizvođač aluminijskih trupaca i blokova, koji su neophodni za rad šibenskog TLM-a, struju iz Hrvatske kupuje kao i povlašteni kupci u Hrvatskoj. Temeljem te odluke Hrvatska energetska regulatorna agencija donijet će potrebne odluke o cijeni električne energije. Vlada je danas uredbom o naknadama za koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina snizila te naknade za eksploataciju energetskih sirovina i to za 60 posto.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas se suglasila s pokretanjem postupka za sklapanje ugovora o zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka sa Svjetskom bankom. Riječ je o zajmu u iznosu 150 milijuna eura, a namijenjen je podupiranju reformskih napora i aktivnosti Vlade za razliku od drugih institucija i kredita za financiranje specifičnih projekata. Tako se umanjuje i potreba za zaduživanjem na općem financijskom tržištu, kazala je ministrica financija Martina Dalić. Vlada je danas odlučila i o osnivanju odbora za fiskalnu politiku koji bi imao sedam članova, a predlagali bi ih Ekonomski institut, Institut za javne financije, Hrvatska narodna banka, Državni ured za reviziju, dva predstavnika ekonomskih fakulteta i jedan zagrebačkog pravnog fakulteta.

ZAGREB - Najnovija analiza Hrvatske udruge banka pokazala je kako je prošlu godinu obilježio početak oporavka kreditiranja poduzeća uz početak smanjenja kamatnih stopa, a anketa među bankama pokazala je da se u 2011. može očekivati početak oporavka kreditiranja stanovništva u dijelu stambenih kredita, kao i segmentu malih i srednjih tvrtki (oba po stopama od oko 6 posto). Banke očekuju i nastavak bržeg rasta kredita velikim poduzećima po stopi od oko 12 posto. Direktor HUB-a Zoran Bohaček na današnjem predstavljanju HUB analiza rekao je kako se kreditiranje poduzeća vraća u svoje normale, a za rast je zaslužan segment velikih poduzeća, dok mala i srednja poduzeća još uvijek imaju blago smanjenje. Krediti velikim poduzećima lani bilježe rast od 15 posto, dok krediti malom i srednjem poduzetništvu nisu uspjeli prijeći u pozitivnu zonu i njihov pad iznosi oko 2 posto. Glavni razlog padu kod malih i srednjih poduzeća su rizičnost u tom segmentu i prosječni loši plasmani koji su na razini 16 ili 17 posto, pojašnjava Bohaček. Analiza HUB-a pokazuje kako su ukupni loši plasmani od 2008. do kraja 2010. s 3,1 porasli na 8,3 posto. Kod velikih poduzeća udjel loših kredita je s 2 posto u 2008. porastao na 9,2 posto u 2010., a kod malih i srednjih tvrtki s 6,7 posto, na 17,2 posto. Kod stanovništva je pak udio loših kredita 5,6 posto. HUB-ova analiza pokazuje da kamate na kredite polako padaju, no još su uvijek više nego prije krize.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač istaknuo je danas pozitivan trend pada broja tvrtki koje su u kratkotrajnoj blokadi, naglašavajući kako se mora iznaći način za razrješavanje dugovanja poslovnih subjekata koji su dugoročno u blokadi i nemaju ni jednog zaposlenog. To su zaista tvrtke koje više ne funkcioniraju, koje ne postoje i za koje se mora pronaći brzo i efikasno rješenje, rekao je Popijač pred Banskim dvorima prije sjednice Vlade odgovarajući na pitanja novinara vezano uz podatke o nepodmirenim obvezama poslovnih subjekata koje je objavila Financijska agencija na današnjoj konferenciji za novinare. Naglasio je kako je evidentno da su kratkotrajne blokade i zapadanje u kratkotrajne poteškoće u padu. Taj trend pada kratkotrajnih blokada je očito pozitivan znak da će se i na tom području nešto dešavati, ocijenio je Popijač. Moramo naći načina kako da razriješimo 20 milijardi kuna dugovanja tvrtki koje nemaju ni jednog zaposlenog i koje više ne postoje, istaknuo je. Na pitanje je li rješenje otpis dugova odgovorio je niječno. "Ne, pitanje otpisa ne može nitko činiti. Zna se zakonski postupak što se događa s tvrtkama koje više ne mogu osiguravati namirivanje svojih obveza", kazao je.

BJELOVAR - Na sajamskom prostoru u Gudovcu 14. međunarodni proljetni bjelovarski sajam, sajam poljoprivredne mehanizacije, gospodarstva i obrtništva okupio je oko 400 izlagača, a otvorio ga je ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je istaknuo kako je optimističan te vjeruje da poljoprivreda polako izlazi iz krize. Komentirao je i sutrašnji susret s poljoprivrednicima, predstavnicima Sindikata hrvatskih seljaka. "Svakodnevno imam susrete s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, poznajem situaciju i ne vidim ništa spektakularno u onome što će se sutra desiti kada ću razgovarati s jednom grupacijom poljoprivrednika", kazao je Čobanković naglašavajući da nema govora ni o kakvim novim uvjetima, novim izdvajanjima jer jednostavno za to u proračunu nema mogućnosti. Možemo razgovarati ako imaju nekih dobrih ideja vezano za unapređenje nekih zakonodavnih i podzakonodavnih stvari i slično, ali o financijskim aspektima nema nikakvih pregovora ni razgovora, rekao je Čobanković.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas otvoren 8. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, na kojem se okupilo više od 250 izlagača iz cijele Hrvatske te goste iz BiH, Crne Gore, Makedonije i Italije. Dubrovački Mediteranski sajam profilirao se kao najznačajnija manifestacija na području ekološke poljoprivrede i zelenog poduzetništva na ovom području, istaknuo je na otvorenju predsjednik Organizacijskog odbora Vedran Kraljević. Tijekom tri dana sajma bit će održane brojne radionice, predavanja, dani meda, kuharske radionice te brojne druge aktivnosti.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,32 posto na 2.302,05 bodova, a Crobex10 povećan je za 0,31 posto na 1.278,72 boda. Redovni promet danas je iznosio 25,6 milijuna kuna, a milijunske promete ostvarilo je pet dionica. Najveći promet imala je dionica HT-a, od 8,5 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,27 posto na 297 kuna. Dionica Dom Holdinga poskupila je za 1,77 posto na 61,05 kuna, a ostvarila je 3,2 milijuna kuna prometa. Dionici Ericssona Nikole Tesle cijena je smanjena za 0,37 posto na 1.630 kuna, s prometom od 2,4 milijuna kuna. Promet povlaštenom dionicom Adris grupe iznosio je 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,72 posto na 273,96 kuna. Dionici Ine cijena pala za 0,12 posto na 4.010,07 kuna, a imala je nešto manje od 1,9 milijuna kuna prometa.

ZAGREB - Na Tržištu novca i danas su potražnja i ponuda stagnirale, dok je prosječna kamatna stopa oslabila na 0,48 posto. Danas je prijavljeno 94,8 milijuna kuna potražnje, što je otprilike 2 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je porasla oko 1 posto, na 194,85 milijun kuna. Većinu prometa činile su prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 39,8 milijun kuna, po kamatnoj stopi od 0,34 posto, odnosno 0,11 postotnih bodova manje nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 44,8 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s jučerašnjih 0,7 na 0,48 posto. Prijavljena potražnja je podmirena samo djelomično, bez obzira na višak kuna u ponudi, a razlog tome je neusklađenost oko uvjeta kreditiranja tj. upitna je kamatna stopa i limiti sudionika, navode sa Tržišta novca.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙