FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski potvrdio je da se danas sastao s premijerkom Jadrankom Kosor te izjavio kako je njegov dojam da Vlada u cijelosti podržava najnoviju mjeru središnje banke kojom je hrvatskom bankovnom sustavu stavljeno na raspolaganje oko 6,3 milijardi kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu. "Na sastanku je razmotrena cijela situacija nastala nakon donošenja odluke o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze. Razjasnili smo sve nedoumice", kazao je guverner Rohatinski u telefonskoj izjavi za Hinu. Odbacio je špekulacije u nekim medijima da je najnovija odluku HNB-a, kojom je hrvatskom bankovnom sustavu na raspolaganje stavljeno oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, izazvala napetosti, sukobe na relaciji središnja banka - Vlada. "Ne, nikako. Moj je dojam da Vlada u cijelosti podržava ove mjere", rekao je Rohatinski. Razgovor je, kaže, "bio dug, sveobuhvatan, vrlo otvoren i uspješan".

ZAGREB - Krajem veljače na evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 336.411 nezaposlenih, što je 0,6 posto (2.033 osobe) više nego u siječnju, a 5,9 posto (18.786 osoba) više u odnosu na veljaču prošle godine, objavio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje. Međugodišnji rast nezaposlenosti usporio se s 9,7 posto u prosincu 2010. godine na 8 posto u siječnju 2011., te na 5,9 posto u veljači 2011. godine, a idućih mjeseci očekuje se daljnje usporavanje rasta nezaposlenosti, ističe HZZ. U veljači su ukupni izlasci iz nezaposlenosti povećani za 38,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je rezultat znatno većeg zapošljavanja koje je za 39,1 posto veće nego u veljači 2010. Naime, tijekom veljače 2011. zaposleno je ukupno 10.980 osoba, odnosno 3.089 osoba više nego u istom mjesecu lani. Tijekom veljače u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 24.312 osoba, od čega 13.058 iz rada, 1.056 iz redovitog školovanja te 10.198 iz neaktivnosti. Uspoređujući s istim mjesecom prošle godine, u veljači 2011. smanjen je broj ulazaka u nezaposlenost izravno iz radnog odnosa ili nekog drugog oblika rada za 17,4 posto ili 2.751 osobu, dok su povećani ulasci iz redovitog školovanja (za 23,7 posto ili 202 osobe) te iz neaktivnosti (za 35,5 posto ili 2.671 osobu). Povećanje ulazaka iz neaktivnosti čine u velikoj većini osobe mlađe dobi sa završenom srednjom školom, što upućuje na prijavljivanje u cilju sudjelovanja u popisu stanovništva, napominje HZZ.

VINKOVCI/VIROVITICA - Nezadovoljni poljoprivrednici, koji u organizaciji Sindikata hrvatskih seljaka, prosvjeduju na nekoliko mjesta u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji u podne su počeli dvosatnu blokadu prometa na mjestima prosvjeda. Nezadovoljni vukovarsko-srijemski seljaci, okupljeni oko sindikata koji vodi Tomislav Pokrovac, koji se od jučer s oko sto i pedeset traktora nalaze parkirani na traku južne vinkovačke obilaznice, kod Gradišta na županjskom području i Ilače nedaleko Tovarnika, u podne su blokirali promet tim prometnicama i blokada će trajati dva sata, potvrdio je Pokrovac. Prosvjed su nastavili i poljoprivrednici u Virovitičko-podravkoj županiji gdje je stotinjak traktora parkirano uz ceste u Medincima, Novoj Bukovici, Lukaču, Suhopolju, Cabuni i Pitomači, kaže organizator prosvjeda u toj županiji Zvonko Pipić. Pokrovac i Pipić najavljuju da će od 16 sati krenuti u opsežnu blokadu cesta na kojima za sada mirno prosvjeduju, ako ne dobiju odgovor na svoje zahtjeve ili dogovor o mjestu i vremenu pregovora. Pipić kaže da će, ako do 16 sati ne uspiju s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem dogovoriti mjesto i vrijeme pregovora, potpuno blokirati sve ceste na kojima za sada mirno prosvjeduju. Prosvjednici u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kaže Pokrovac, zahtjevaju da među njih dođu premijerka Jadranka Kosor i ministar Čobanković. Prosvjednici traže isplatu poticaja u punom iznosu od 2.250 kuna po hektaru, traže i da cijena plavog dizela ne prelazi 4 kune, da se prestane s blokadama računa poljoprivrednika na kojima primaju poticaje te smanjenje cijene zakupa državne poljoprivredne zemlje.

SPLIT - Trgovački sud u Splitu na današnjem prvom ročištu o prijedlogu Hrvatske elektroprivrede (HEP) za pokretanjem stečajnog postupka u splitskoj Željezari zaključio je da će odluku donijeti u roku tri dana, a prema najnovijim podacima Fine dospjeli dugovi Željezare veći su od 106 milijuna kuna. Sudac Trgovačkog suda Ivan Basić izvijestio je kako je jutros iz splitskog područnog centra Fine stigla potvrda da dospjele nepodmirene obveze Željezare Split iznose 106.678.212 kuna, a račun tvrtke u neprekidnoj je blokadi 743 dana. Basić je također rekao kako je jučer iz Hypo Alpe Adria banke, kod koje je Željezara imala svoj broj za poslovanje, stigla obavijest da je do 31. prosinca 2010. Željezara imala "stanje nepodmirenih obveza od 96.767.338 kuna", te da nakon tog datuma banka više nije vodila evidenciju o dugovima Željezare. Tvrtka HEP-Opskrba d.o.o. Zagreb u nedavnom je zahtjevu za pokretanjem stečajnog postupka navela da joj Željezara duguje 8.421.000 kuna. Opunomoćenik predlagatelja za stečajni postupak, odnosno predstavnik tvrtke HEP – Opskrba Drago Ilišinović izjavio je kako vjerovnik ustrajava na prijedlogu za otvaranjem stečajnog postupka jer iz izvješća Fine i Hypo Alpe Adria banke proizilazi da je na strani dužnika (Željezare) "ostvaren stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje". Sudac Basić potom je zaključio da će odluka o prijedlogu za pokretanjem stečajnog postupka biti donesena u roku tri dana.

ZAGREB - Prvi suvremeni sajam hrvatske mode Fashion.hr industrija, na kojem svoje kolekcije i modne proizvode izlaže 60 izlagača, otvoren je danas na Zagrebačkom velesajmu. Sajam se održava do nedjelje, 13. ožujka, a glavni mu je cilj poduprijeti hrvatsku tekstilnu industriju i povezati je s hrvatskom modnom industrijom. Organiziraju ga Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska obrtnička komora i Ministarstvo gospodarstva, a glavni pokrovitelj je tvrtka DM. Predsjednik HGK Nadan Vidošević rekao je da bez brendiranja i kvalitete nema opstanka za industrije malog volumena, kao što je hrvatska tekstilna industrija. Na Zagrebačkom velesajmu danas su otvoreni i Dani ljepote na kojima sudjeluje 129 izlagača i suizlagača iz 16 zemalja.Priredba traje do nedjelje, 13. ožujka.

ZAGREB - Tijekom prošle godine u hrvatskim zračnim lukama evidentirano je 5,1 milijuna putnika što je za 6,1 posto više nego 2009. godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Tereta je, mjereno tonama, prevezeno 16 posto manje odnosno 8,4 tisuće tona, a broj operacija zrakoplova pao je za 1,5 posto, na 88.607. Tijekom siječnja ove godine, u zračnim lukama zabilježeno 179 tisuća putnika, što je 8,5 posto više u odnosu na siječanj prošle godine, tereta je prevezeno 9,3 posto manje (546 tona), a broj operacija zrakoplova pao je za 8,4 posto, na 3.769, podaci su DZS-a. Prema podacima koje je objavila Agencija za civilno zrakoplovstvo, tijekom prva dva ovogodišnja mjeseca u hrvatskim zračnim lukama ostvaren je promet 351.276 putnika, što je za 10 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a robe je prevezeno 19,4 posto manje, odnosno 1,2 tisuće tona. Najviše putnika i robe zabilježeno je na najvećem hrvatskom aerodromu - Zračnoj luci Zagreb, sa 264.138 putnika i 1,05 tisuća tona robe.

ZAGREB - Uz iznimno niske promete, indeksi Zagrebačke burze danas blago osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, a investitori s oprezom prate zbivanja na svjetskim burzama i na domaćoj političkoj sceni. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,03 posto, na 2.270 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,09 posto, na 1.253 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 5 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego jučer u ovo doba. Na domaćem tržištu do podneva milijunski promet ostvaren je tek dionicom HT-a, i to 1,7 milijuna kuna. Cijena joj je blago oslabila, za 0,09 posto, na 284,85 kuna. Slijedi dionica Ingre, sa 602.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 2,3 posto, na 13,65 kuna. Dionicom Ine, pak dosad je protrgovano svega 20.000 kuna. No, cijena joj je poskočila 2,15 posto, na 3.880 kuna. Među većim dobitnicama je dionica Kaštelanskih staklenika, kojoj je cijena skočila 6,1 posto na 4.297 kuna, no uz promet ispod 100.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnu listu utvrđenu u prošli petak ojačala prema euru za 0,32 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,388141 kunu. Kuna je na tjednoj razini ojačala i prema britanskoj funti i to za 0,52 posto, a oslabila prema američkom dolaru za 1,14 posto i prema švicarskom franku za 0,61 posto. Srednji tečaj funte na današnjoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke je 8,583875 kuna, dolara 5,365779 kuna, a franka 5,739699 kuna. U odnosu na tečajnu listu utvrđenu jučer, kuna je na današnjoj tečajnici središnje banke ojačala prema euru za 0,09 posto, a prema funti za 0,69 posto, dok je oslabila prema dolaru za 0,41 posto, a prema franku za 0,23 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙