FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor potvrdila je kako je na današnjem sastanku s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim razgovarala o mjerama središnje banke te da HNB ne doživljava kao konkurenciju. "Iznimno važno je da smo na istom tragu, a Vlada pozdravlja svaku mjeru koja može pomoći hrvatskim gospodarstvenicima, gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta", rekla je Kosor novinarima prije početka sjednice Središnjeg odbora HDZ-a na Zagrebačkom velesajmu. Istaknula je kako su konstatirali "da su na istom putu hrvatska vlada, HNB i hrvatske institucije". Kosor je negativno odgovorila na novinarski upit je li u posljednjem potezu guvernera HNB-a prepoznala neprijateljstvo prema Vladi. "Ne, HNB je samostalna institucija kojoj je upravo naša Vlada izmjenama Ustava prošle godine dodatno ojačala samostalnost i neovisnost", kazala je. Dodala je kako HNB ne doživljavaju kao konkurenciju ili bilo što drugo. Podsjetivši kako su Rohatinski i ona i prošle godine razgovarali o sličnim mjerama, Kosor je rekla da su oboje u današnjem razgovoru pronašli mnogo prostora za bolju suradnju u budućnosti.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas kako su podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o 336.411 nezaposlenih u veljači u skladu s očekivanjima, te da će idućih mjeseci doći do usporavanja rasta nezaposlenosti. Iz podataka se može iščitati da je broj ulazaka sa Zavoda na tržište rada 40 posto veći nego lani u veljači, a to su svakako pozitivni trendovi, rekao je Popijač novinarima uoči početka sjednice HDZ-ova Središnjeg odbora. Naravno da je broj prijavljenih na HZZ-u još uvijek visok, ali je zanimljivo da se ljudi koji su iz raznih razloga otišli iz evidencije ponovno u nju vraćaju nakon dva do tri mjeseca. To je onih 10.000 iz tzv. neaktivnosti koji su se pojavili u evidenciji Zavoda prošlog mjeseca, kaže Popijač. Dobar je podatak da raste zaposlenost u prerađivačkoj industriji i trgovini. Vjerujem da smo vrlo blizu trenutku kada će broj nezaposlenih početi padati, dodao je. Na upit koliko je angažiranje popisivača za predstojeći popis stanovništva utjecalo na broj registriranih nezaposlenih osoba u veljači, Popijač je napomenuo da popisivači još nisu uključeni u podatke HZZ-a.

ZAGREB - Privredna banka Zagreb odlučila je da će od 1. svibnja ove godine smanjiti kamatne stope na postojeći portfelj korisnika stambenih kredita za 0,25 postotnih bodova i to na stambene kredite odobrene po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu uz valutnu klauzulu u švicarskim francima i eurima. Također, banka će smanjiti i kamatne stope na nove plasmane stambenih kredita za 0,25 postotnih bodova, priopćeno je iz PBZ-a. Banka nudi i posebne stambene kredite za mlade (do 40 godina) uz osiguranje potraživanja s postupnom otplatom glavnice kroz četiri otplatna razdoblja, kod kojih kamata u prvom otplatnom razdoblju iznosi 4,99 posto, a potom 5,50 posto promjenjivo, bez naknade u akcijskom razdoblju. Također uvodi i nove PBZ energo kredite, stambene kredite kojima se financira kupnja ili gradnja energetski efikasnih objekata ili ugradnja energetske opreme uz kamatnu stopu od 4,50 posto fiksno za prve dvije godine, te 5,94 posto, promjenjivo, za ostatak perioda otplate, bez naknade u akcijskom razdoblju. PBZ energo krediti se mogu koristiti u iznosima od 2.000 do 15.000 eura s otplatom do 15 godina za poboljšanje energetske učinkovitosti na postojećem objektu ili u iznosima od 10.000 do 350.000 eura s otplatom do 30 godina za kupnju ili izgradnju energetski učinkovitog objekta.

ZAGREB - Zagrebačka banka objavila je danas da je spremna na realizaciju Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita, a u razdoblju čekanja na otvaranje mogućnosti za podnošenje zahtjeva po tom zakonu najavila je akciju "Moj prvi korak do stana" u kojoj će kamatna stopa biti već od 4,50 posto. Ta je akcija, kako se navodi u priopćenju, nastavak prethodnih akcija za kupnju novosagrađenih stanova od investitora čiju je izgradnju financirala Zagrebačka banka, održat će se u razdoblju od 18. ožujka do 16. travnja ove godine, a u ponudi je više od 850 stanova i apartmana diljem Hrvatske. U akciji "Moj prvi korak do stana" kamatna stopa za stambene kredite bit će od 4,50 posto (efektivna kamatna stopa 4,59 posto u razdoblju fiksnosti), kamatna stopa bit će fiksna četiri godine. U ponudi je preko 850 stanova i apartmana diljem Hrvatske (Zagreb, Dugo Selo, Solin, Slavonski Brod, Osijek, Ližnjan, Viškovo, Zadar, Vodice, Makarska, Brač, Pag) po cijenama već od 1.000 eura po četvornom metru. U vrijeme trajanja akcije potencijalni kupci obilaze slobodne stanove, i rezervacijom stana ostvaruju raznovrsne pogodnosti, a na svakoj će lokaciji, petkom i subotom, biti ovlašteni posrednici, odnosno bankari koji će potencijalnim kupcima dati sve potrebne informacije.

ZAGREB - U sklopu najvećeg međunarodnog turističkog sajma ITB-a u Berlinu, koji se održava od 9. do 13. ožujka, Turistička zajednica grada Zagreba osvojila je prvu nagradu u kategoriji music video za svoj promidžbeni film "Moonlight Sonata Zagreb", u izvedbi Ane Rucner. Riječ je o nagradi Das goldene Stadttor, a prvo mjesto osvojeno je u velikoj konkurenciji filmova te temeljem izbora žirija sa 45 članova, izvijestili su danas iz zagrebačke Turističke zajednice.Izvršni producent filma je Jakov Sedlar, a nagradu je primila direktorica zagrebačke Turističke zajednice Amelia Tomašević na svečanoj dodjeli održanoj jučer u sklopu sajma. Nagradu je uručio organizator prestižne nagrade i predsjednik žirija Wolfgang Huschert.

ZAGREB - Pad dioničkih indeksa uz smanjenje cijena gotovo svih trgovanijih dionica, niska likvidnost i samo jedna dionica sa milijunskim prometom obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Redovni promet iznosio je 13,8 milijuna kuna, indeks Crobex smanjen je za 0,79 posto na 2.252,45 bodova, a Crobex10 pao je za 0,62 posto na 1.244,76 bodova. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 4,02 milijuna kuna. Cijena te dionice blago je pala, za 0,04 posto na 284,90 kuna. Dionica Ingre je prodano za 951 tisuću kuna, uz pad cijene za 0,72 posto na 13,70 kuna. Po prometu slijedi dionica HUP-a Zagreb sa 810 tisuća kuna. Cijena te dionice nije se mijenjala i iznosi 1.350 kuna. Promet od 691,9 tisuća kuna imala je dionica Dalekovoda čija je cijena pala 2,60 posto na 258,60 kuna. Na vrijednosti su izgubile i ostale nešto trgovanije dionice - IGH za 3,25 posto, povlaštena dionica Adris grupe za 1,42 posto, dionica Ericsson Nikole Tesle za 0,87 posto, Jadranske banke za 13,04 posto itd.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja gotovo prepolovljena u odnosu na jučerašnju, a smanjena je i prosječna kamatna stopa. Danas je prijavljeno 99,7 milijuna kuna potražnje, što je 45 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena 13 posto, na 199,7 milijuna kuna. Većinu prometa činile su prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno za 44,7 milijuna kuna, pri čemu je kamatna stopa porasla s jučerašnjih 0,39 na 0,48 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 49,7 milijuna kuna, dok je prosječna kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 0,89 na 0,56 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙