FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ukupan iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u Hrvatskoj je u siječnju ove godine iznosio 36,7 milijardi kuna, što je povećanje za 2,5 posto ili za 900 milijuna kuna u odnosu na mjesec prije, objavila je danas Financijska agencija. Na porast je najviše utjecalo povećanje neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi, od 181 do 360 dana, za 540 milijuna kuna, te onih u blokadi iznad 360 dana, za 575 milijuna kuna. Istodobno je smanjen iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi (do 60 dana), i to za 400 milijuna kuna. Iz Fine napominju kako podaci o poslovnim subjektima ukupno, i promatrano posebno pravne i fizičke osobe, pokazuju trend povećanja dugotrajnih blokada, 360 i više dana, te smanjenje kratkotrajnih blokada, do 60 dana, što je potvrda pozitivnog trenda u kretanju insolventnosti. Od ukupnoga iznosa prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje, manji dio, u iznosu od 6,1 milijardi kuna, odnosi na poslovne subjekte koji su u blokadi do godine dana, a peterostruko veći iznos, od 30,6 milijardi kuna, odnosi se na poslovne subjekte koji su u blokadi više od 360 dana. Više od 76 posto poslovnih subjekata je u dugotrajnoj blokadi, a iznos njihove blokade čini 83,3 posto ukupnoga duga. Među njima pak dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 41 posto. Pritom je 73 posto pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi bez zaposlenih radnika.

ZAGREB - Zakonom o sprječavanju i zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti želi se zaštiti one koji posluju legalno, odnosno utjecati na sve koji rade nelegalno da registriraju svoje obrte ili trgovačka društva, istaknuli su nakon današnjeg sastanka ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Popijač važnim smatra mogućnost provedbe nadzora i poduzimanja mjera protiv onih koje sada bez bilo kakvih papira. Sada uz registriranu automehaničarsku radionicu može raditi i takva radionica bez ikakvih papira. Danas inspektor može ulaziti samo u prostor koji ima legalnu djelatnost, dok nema pravo ući kod onoga koji nije registriran. To zakonom želimo promijeniti, kazao je Popijač na konferenciji za novinare nakon sastanka s čelništvom HOK-a. Prijedlog zakona o sprječavanju i zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti Vlada je prošli tjedan uputila u saborsku proceduru, a najviše zanimanja izazvale su odredbe o susjedskoj pomoći koja je dozvoljena kada su susjedi udaljeni do 500 metara. Ranogajec smatra da je tih 500 metara izvučeno iz konteksta. Susjedska pomoć je pomoć, upitno je kada uzmete primjerice profesionalca i platite ga za to, objasnio je. Svaki neregistrirani rad za koji se uzima novac nelegalan je rad, to nema veze s pomoći, dodaje Popijač.

ZAGREB - Oporavak ekonomije i dalje je krhke naravi, a prognoza rasta za Hrvatsku u 2011. ostaje 1,6 posto, ističe glavni ekonomist Zagrebačke banke Goran Šaravanja u povodu objavljivanje UniCreditove CEE Quarterly publikacije za drugo tromjesečje ove godine. U razdoblju od objave zadnjeg izvještaja u prosincu 2010. politička situacija u Hrvatskoj je postala dinamičnija. "Ako isključivo promatramo situaciju iz konteksta ekonomske politike, raniji izbori bili bi poželjniji od kasnijih zato što bi to omogućilo da se u 2012. uđe s reformskim, a ne privremenim proračunom", rekao je Šaravanja uz opasku da je to svakako poželjnije sa stanovišta raspoloženja domaćih i stranih investitora odnosno dinamiziranja razvojnih projekata. Svibanj će po svemu sudeći otkriti kada će Hrvatska ove godine završiti pregovore s EU o punopravnom članstvu. Iako je završetak pregovora u lipnju moguć, ipak smo mišljenja da će se oni najvjerojatnije okončati na jesen, smatra Šaravanja. Premda je bilo osnovane zabrinutosti za investicijski kreditni rejting Hrvatske u ranom ožujku, jedna od tri najvećih bonitetnih kuća, Fitch potvrdila je BBB- rejting s negativnim izgledom. Fitch je, međutim, jasno dao do znanja kako će u 2012. biti nužno pozabaviti se sa smanjenjem fiskalnog deficita ukoliko Hrvatska želi osigurati investicijski kreditni rejting u srednjem roku, upozorava Šaravanja.

ZAGREB - Poslovanje putničkih agencija u prvom tromjesečju ove godine bilo je zadovoljavajuće, a ulazak u intenzivniji proljetni i ljetni dio turističke godine bez posebnih poremećaja na tržištima daje nadu da bi ova godina mogla biti jedna poslovno normalna turistička godina s nešto boljim rezultatima od lanjske. Ocjena je to predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Borisa Žgombe na današnjoj skupštine UHPA-e održane u sklopu sajma turizma CroTour na Zagrebačkom velesajmu. Prvi pokazatelji agencijskog bukinga za ljeto, pa i predstojeće Uskrsne blagdane daju optimizam jer su bolji od lanjskih. Trenutno po hotelima još ima mjesta za Uskrs, što će se popuniti jer do tada ima još tri tjedna, a poznato je da za taj blagdan u Hrvatsku dolaze većinom auto gosti iz bližih zemalja koji se odlučuju za odmor u zadnji čas. Žgomba vjeruje u turistički 'jak' Uskrs s velikim brojem grupa i individualaca. Potom slijedi malo kritičan, ali i izazovan svibanj. Ljetni dio sezone, već od lipnja nije upitan, ali tu nema velikog prostora za povećanje s obzirom na kapacitete i lanjske odlične brojke.

ZAGREB - Zdravstveni i medicinski turizam hrvatskom će turizmu dati dodatnu vrijednost u povećanju ponude i prihoda, a s obzirom na velike prirodne, prostorne i ljudske potencijale krajnje je vrijeme da se aktivnije i intenzivnije u Hrvatskoj poradi na razvoju takve ponude, istaknuo je predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora Gari Capelli na 1. međunarodnoj konferenciji o zdravstvenom turizmu u sklopu sajma turizma CroTour na Zagrebačkom velesajmu. Konferencija je danas u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i revije za ugostiteljstvo i turizam UT okupila velik broj domaćih i stranih turističkih, medicinskih i drugih stručnjak. Ustvrdivši da je hrvatski turizam dostigao određenu razinu razvoja, Capelli je kazao kako je potrebna nova ponuda za što Hrvatska ima mogućnosti poput Austrije i susjedne Slovenije. Imamo dobru i ugodnu klimu, čisti zrak, morsku i izvore termalnih voda, kvalitetan stručni medicinski kadar i druge pogodnosti idealne za zdravstveni/medicinski turizam i na obali i otocima, kao i u unutrašnjosti zemlje.

PULA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdio da će turistički projekti kao što su "Brijuni-rivijera" i golf igrališta dovesti do toga da će domicilno stanovništvo biti nekvalificirana radna snaga koja će služiti "bogatašima i njihovim apartmanima i vilama". Radi se o "državno-mafijaškim projektima", koji se provode "zajedno s ortacima iz Istarske županije", kaže Bulić, a kao pokriće izgradit će se nekoliko hotela. Ti projekti definitivno vode istarski narod u bijedu i siromaštvo. Bez industrijske proizvodnje i svojih proizvoda osuđeni smo na siromaštvo, rekao je Bulić dodavši kako je strategija razvoja gospodarstva Istarske županije, koja se temelji na turizmu, pogubna za lokalno stanovništvo, što potvrđuje i podatak od 10.855 nezaposlenih u Istri.

PULA - Do lipnja bi trebao biti gotov najveći dio nove pulske obilaznice odnosno dionica od Stancije Peličeti do Medulinske ceste, dok će preostali dio dionice do Pomera biti gotov do srpnja ove godine, najavio je danas direktor "Bina-Istre" David Gabelica prilikom obilaska gradilišta na kojem su radovi započeli u rujnu prošle godine. Cijela dionica Stancija Peličeti-Pomer, koja je zapravo produžetak ipsilona, duga je oko osam kilometara, od čega dio do Medulinske ceste pet kilometara. Ukupna investicija vrijedna je 170 milijuna kuna. Osim dvotračne prometnice na dionici se izgrađuje pet križanja od čega četiri kružna toka te četiri podvožnjaka odnosno vijadukt dug 250 metara (Valtura).

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je povećan za 0,91 posto na 2.294,67 bodova, a specijalizirani indeks Crobex10 porastao je za 0,85 posto na 1.274,75 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas 20,9 milijuna kuna, pri čemu je pet dionica imalo milijunske promete. Najveći promet, od pet milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a, čija je cijena povećana za 1,29 posto na 297,80 kuna. Dionice Atlantic grupe prodano je za 3,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,88 posto na 800 kuna. Po prometu slijedi dionica Ine sa 2,8 milijuna kuna i rastom cijene od 0,37 posto na 4.015 kuna. Dionica Dom Holdinga imala je 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 8,54 posto na 59,99 kuna. Promet od 1,2 milijuna kuna ostvarila je dionica Ericssona Nikole Tesle uz rast cijene za 0,55 posto na 1.636 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu je novca ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 93 milijuna kuna, dok je ponuda bila 193 milijuna kuna. Najviše je danas, 25 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, pri čemu je kamatna stopa porasla s 0,35 na 0,45 posto. Plasirano je i 16 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 0,8 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 43 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa pala je s jučerašnjih 0,98 na 0,70 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙