FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Za gospodarski oporavak zemlje iznimno je važno kakva će biti ovogodišnja turistička sezona, a hrvatska Vlada čini sve, kao i turistički sektor, da sezona bude još i bolja nego prošlogodišnja, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući danas na Zagrebačkom velesajmu četiri specijalizirana sajma posvećena turizumu, gastronomiji i vinu. Na sajmovima CroTour, InGa, Vinovita i Hotel&Gastroteh, od 23. do 26. ožujka, predstavlja se 525 izlagača iz Hrvatske i 28 zemalja. Ti su sajmovi iznimno važni uoči početka turističke sezone, važni za turizam koji Vlada smatra osobito važnim za hrvatsko gospodarstvo, kazala je premijerka Kosor i istaknula da se ova sezona počela pripremati još prošle godine te da svi žele da ona traje što duže i u svim dijelovima Hrvatske. U svemu je važna i činjenica što Hrvatska završava pregovore za ulazak u EU, rekla je premijerka koja je uvjerena da će se taj posao završiti do kraja lipnja i da će to mnogima biti dodatni poticaj za dolazak u Hrvatsku. Svima njima treba slati precizne poruke da je Hrvatska sigurna zemlja i da je svaki turist dobro došao, naglasila je. Turističkim djelatnicima je poručila da i ove godine ulože dodatne napore jer prema svim pokazateljima imamo šansu da ova sezona bude posebna.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja očekuje da će do početka svibnja dovršiti postupak ocjenjivanja programa restrukturiranja preostalih triju brodogradilišta, a prvi na redu je Brodotrogir čiji bi program mogao biti prihvaćen već u travnju. Brzina kojom će postupak završiti ovisi o tome koliko je investitor spreman uvažiti primjedbe i prijedloge AZTN-a, primjerice u vezi obveze osiguranja vlastita doprinosa od 40 posto sredstava ili pristanka na smanjenje kapaciteta, doznaje se danas iz Agencije. U Brodotrogiru takve su nedoumice riješene, pa bi nakon Brodosplita čiji je program restrukturiranja prihvaćen krajem veljače, mogao prvi dobiti "zeleno svjetlo" AZTN-a, a za Kraljevicu i riječki 3. maj će se po potrebi tražiti dodatno očitovanje. Pritom u Agenciji podsjećaju da u vezi splitskog brodogradilišta posao nije završen samim prihvaćanjem programa i ukidanjem zabrane ugovaranja novih poslova već se postupak nastavlja sve dok ponuditelj, samoborski DIV, ne postane vlasnikom Brodosplita. U protivnom, sve se vraća na početak, upozorava AZTN. Iz Agencije su također inicirali izmjenu Zakona o državnim potporama kako bi se rasteretili poduzetnici kojima će AZTN narediti povrat potpora. Njima bi se tom prigodom umjesto zatezne kamate od 17 ili 14 posto zaračunala referentna kamatna stopa uvećana za jedan posto, što bi iznosilo ukupno šest posto. Tijekom 2009. godine u postupcima u kojima je AZTN utvrdio povrede Zakona o tržišnom natjecanju prekršajni sudovi izrekli su kazne u ukupnom iznosu od milijun kuna, a lani se taj iznos popeo na 2,9 milijuna kuna.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je u veljači uputio ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku mišljenje da 2. i 3. stavak 41. članka Zakona o zaštiti od požara nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja jer proizvođač ili ovlašteni zastupnik vatrogasnih aparata ne bi smjeli biti regulatori koji daju ovlaštenje za servisiranje tih aparata, doznaje se danas iz Agencije. Mišljenje je donijeto na temelju anonimne prijave protiv tvrtke Pastor, inače u vlasništvu potpredsjednika Vlade Ivana Domagoja Miloševića, koja proizvodi i servisira vatrogasne aparate pa joj taj članak omogućuje povlašteni položaj na tržištu. U Agenciji, međutim, napominju da Pastor nije jedina takva tvrtka u Hrvatskoj jer ima i drugih proizvođača i uvoznika vatrogasnih aparata koji se također mogu okoristiti spornim člankom.

ZAGREB - Guverner Hrvatska narodne banke (HNB) Željko Rohatinski još je u siječnju ove godine izjavio da nema nikakvih političkih ambicija i da se ni na koji način ne namjerava angažirati na predstojećim parlamentranim izborima u Hrvatskoj, ponovili su danas iz HNB-a u priopćenju kojim reagiraju na medijske spekulacije o guvernerovom političkom angažmanu. "Ponukani aktualnim medijskim nagađanjima o mogućem političkom angažmanu guvernera Hrvatske narodne banke dr. Željka Rohatinskog držimo potrebnim podsjetiti na guvernerovu izjavu iz siječnja ove godine u kojoj ističe da nema nikakvih političkih ambicija i da se ni na koji način ne namjerava angažirati na predstojećim parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj. Na izjave u kojima se spekulira s guvernerovim angažmanom na spomenutim izborima u okviru određenih političkih opcija nemamo drugih komentara", navodi se u kratkom priopćenju HNB-a.

ZAGREB - Glavna skupština Hrvatskog telekoma sazvana je za 4. svibnja ove godine, a odlučivat će uz ostalo i o isplati dividende u iznosu od 22,76 kuna po dionici, objavljeno je danas iz HT-a. Pravo na isplatu dividende imaju dioničari koji su na dan održavanja Glavne skupštine upisani u depozitorij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. Isplate dospijevaju i izvršit će se 23. svibnja 2011. godine, navodi se u pozivu za glavnu skupštinu. HT je u prošloj godini ostvario neto dobit u iznosu od 1,864 milijarde kuna. Uprava i Nadzorni odbor HT-a predlažu odluku o uporabi dobiti prema kojoj bi se iznos od 1,863 milijardi kuna rasporedio za isplatu dividende i to u iznosu od 22,76 kuna po dionici, a približno 250 tisuća kuna rasporedilo bi se u zadržanu dobit. Skupštini su predložene i izmjene Statuta s obzirom da je HT podnio zahtjev Hrvatskoj narodnoj banci za izdavanje odobrenja za izdavanje elektroničkog novca i obavljanje djelatnosti platnog prometa.

ZAGREB - U mirnom današnjem trgovanju, indeksi Zagrebačke burze u blagoj su negativnoj stagnaciji, a milijunski promet ostvaren je tek dionicama Atlantic grupe i Ine. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,2 posto, na 2.277 bodova, a Crobex10 0,06 posto, na 1.268 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je otprilike 7,5 milijuna kuna, što je isto kao i jučer u ovo doba. Najlikvidnija je dionica Atlantic grupe, s 1,3 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 1,15 posto, na 790,15 kuna. Među milijunašima još je i dionica Ine, kojoj je cijena blago ojačala, za 0,2 posto, na 4.010 kuna. Dionica HT-a nadomak je milijunskog prometa, s protrgovanih 940.000 kuna. Pritom joj je cijena oslabila 0,54 posto, na 293 kune. Najveće oscilacije cijena među likvidnijim izdanjima bilježe brodarske dionice. Tako je cijena dionice Uljanik plovidbe potonula 5,35 posto a Atlantske plovidbe 1,5 posto, dok je Jadroplova skočila 6,5 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,05 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,371532 kune. Kuna je ojačala i prema britanskoj funti za 0,32 posto, a oslabila prema američkom dolaru za 0,19 posto i prema švicarskom franku za 0,56 posto. Srednji tečaj funte na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 8,458442 kune, dolara 5,189758 kuna, a franka 5,770279 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙