FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo financija danas je izvijestilo da je agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings potvrdila investicijski kreditni rejting Republike Hrvatske BBB-. "Jedna od tri najznačajnije agencije za ocjenu kreditnog rejtinga, Fitch Ratings, objavila je svoje priopćenje kojim je potvrđen investicijski kreditni rejting Republike Hrvatske BBB-, unatoč negativnim špekulacijama pojedinih analitičara i medija", ističe se u priopćenju Ministarstva financija. Naime, kako se navodi, u ovogodišnjoj provjeri, Fitch Ratings potvrdio je investicijski kreditni rejting Republike Hrvatske BBB- (BBB minus) koji predstavlja ocjenu dugoročnog zaduživanja u stranoj valuti i podrazumijeva adekvatnu sposobnost ispunjavanja svojih financijskih obveza. Također, potvrđena je ocjena kratkoročnog zaduživanja u stranoj valuti F3 kao i ocjena dugoročnog zaduživanja u domaćoj valuti BBB. Ovom objavom agencija Fitch Ratings pridružila se ranijim potvrdama investicijskog rejtinga Republike Hrvatske objavljenih od agencija Moody's i Standard & Poor's. U tom smislu, a nastavno na mjere Vlade Republike Hrvatske usmjerene na poticanje gospodarskog oporavka, o kojem svjedoče i pojedini makroekonomski pokazatelji, uvjereni smo da će iste biti prepoznate u sljedećoj ocjeni investicijskog rejtinga spomenutih kuća, ističu iz Ministarstva financija..

ZAGREB - Ministrica financija Martina Dalić kazala je danas u Hrvatskome saboru kako se novim zakonom o jamstvenom fondu, koji bi iznosio milijardu kuna, želi omogućiti otvaranje novih i dovršetak postojećih investicija na način da se ojača sposobnost gospodarstvenika da ostvare svoje projekte. Poticanje gospodarskog razvitka putem osnivanja jamstvenog fonda temelji se na podjeli rizika između banaka, Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Vlade kao davatelja jamstva za pojedine projekte, rekla je. Jamstva bi se davala putem HBOR-a i to poslovnim bankama za poduzetničke kredite, naglasila je ministrica financija Dalić. Prema prijedlogu, jamstvo za pojedinačni kredit može iznositi do 30 posto iznosa glavnice kredita, a maksimalno 50 milijuna kuna. Banke bi se za jamstvene kvote natjecale na aukcijama, a krediti bi se davali na rok od najmanje 20 mjeseci, a najviše do 15 godina. To bi, rekla je Dalić, trebalo dovesti do povoljnijih uvjeta kreditiranja gospodarstvenika i pokretanja investicijskih projekata.

FEROVAC - Poljoprivrednici su i danas nastavili prosvjed u Ferovcu, na raskrižju ceste prema Našicama, Slavonskom Brodu i Požegi, gdje su s 50-tak traktora blokirali cestu, a prosvjedi su nastavljeni i na nekim mjestima u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Predsjednik koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije Dragutin Dukić kaže kako se djelomično može složiti da je jučer u Zagrebu na razgovoru dijela seljačkih udruga s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem postignut "određeni dogovor, ali da seljaci koji prosvjeduju i koji su pisali zahtjeve imaju pravo da ih ministar o svemu obavijesti i da im objasni niz nejasnoća koje i dalje ostaju". Tražimo i dalje da ministar Čobanković dođe ovdje u Ferovac među seljake i da nam "objasni niz stvari, ali da i mi njemu ukažemo na prave probleme", rekao je Dukić. Problem je, kazao je u razgovoru za Hinu Dukić, "što su tamo bili ljudi koji nisu znali u potpunosti objasniti suštinu zahtjeva i razloga za prosvjedom te neke bitne stvari nisu riješene". Ono što je posebno važno i na čemu ustrajemo to je da ova godine ne bude referentna godina jer za to nemamo uvjeta, te da početna cijena zakupa državnog zemljišta bude znatno niža, rekao je Dukić. Ponavlja i kako traže hitno donošenje strategije razvoja poljoprivrede i to "isključivo temeljene na razvoju hrvatskog seljaka i njegove proizvodnje, a ne uvoznog lobija koji je doveo sve nas na rub propasti". Osim u Ferovcu, prosvjed poljoprivrednika, nezadovoljnih stanjem u agraru, nastavljen je i u Mokricama u Krapinsko-zagorskoj županiji, Varaždinskoj županiji u Poljancu i Vratnu Gornjem, te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u Rogoži pored Garešnice.

KOPRIVNICA - Pregovori sindikata i Uprave Podravke o aneksu Kolektivnom ugovoru (KU) prekinuti su nakon što je Uprava odbila prijedlog o isplati jednokratnog dodatka na plaću za veljaču u neto iznosu od 400 kuna, izvijestili su danas predstavnici Sindikata poljoprivrede, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka. Spornih 400 kuna lani je isplaćeno kao jednokratni dodatak prilikom isplate plaće za veljaču, što je bilo regulirano sporazumom sa svim sindikatima. Time je bila ukinuta dotadašnja praksa ocjenjivanja pojedinačnog radnog doprinosa, koja je uvedena 2007. godine. Glavna povjerenica Sindikata poljoprivrede Ksenija Horvat kaže kako su sindikalci prekidom pregovora dali poslodavcu vremena da se očituje o tom problemu, te da još ne pomišljaju o eventualnom štrajku. Uprava Podravke u pripćenju tvrdi da je poslodavac ponudio sindikatima dodatne beneficije za radnike u obliku odmrzavanja naknade za minuli radni staž, korekcije koeficijenata NKV radne snage ovisno o godinama radnog staža, povećanja dodataka za otežane uvjete rada, te redefiniranja stimulacije vezane uz ostvarivanje planirane neto dobiti Grupe Podravka. Pregovarački odbori nisu našli zajednički jezik u vezi individualne stimulacije koju je poslodavac bio spreman isplatiti već na plaći u ožujku, a sukladno svojim trenutnim mogućnostima, navode iz Uprave.

ZAGREB - Iz Hrvatske je tijekom 2010. stiglo 56 prijava na natječaj za financiranje energetskih projekata iz programa "Inteligentna energija - Europa 2011", rečeno je na nacionalnom info danu za taj program Europske unije. Predstavljanje su organizirali Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, na kojem je oko 130 zainteresiranih gospodarstvenika i energetskih stručnjaka informirano o tome kako sudjelovati u natječaju za sredstva iz tog programa. Od 56 prijavljenih projekata prošle godine, 13 je u visokoj fazi spremnosti za zaključivanje ugovora o sufinanciranju, kazao je ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Darko Horvat. Financijski potencijal tih projekata je 1,25 milijuna kuna što je gotovo dvostruko više od godišnje članarine Hrvatske za sudjelovanje u programu Inteligentna energija, rekao je Horvat.

ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine izdano 10.087 odobrenja za građenje što je za 14,1 posto manje nego 2009. godine, a nastavljen je i pad stanogradnje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Lani je tako ubrzan pad broja izdanih odobrenja za građenje, nakon što je 2009. u odnosu na 2008. godinu pao za 4,4 posto. Za zgrade je prošle godine izdano 8.629 odobrenja za građenje, a za ostale građevine 1.458 odobrenja. Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim prošle godine iznosila je 29,6 milijardi kuna. To je za osam posto manje nego 2009. godine. U 2009. je u odnosu na godinu prije vrijednost radova pala za 22,2 posto. Većina vrijednosti radova, odnosno 16,1 milijarda kuna, odnosi se na radove na zgradama, dok su radovi na ostalim građevinama vrijedni 13,5 milijardi kuna. Prema dozvolama za građenje izdanim prošle godine, predviđena je gradnja 13.378 stanova, što je za 21,4 posto manje nego 2009. godine. Iako velik, taj pad ipak je manji nego godinu ranije kad je iznosio 30,8 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu od 11. do 13. ožujka održat će se sajam Dani ljepote na kojima će se predstaviti 129 izlagača i suizlagača iz 16 zemalja, najavili su predstavnici ZV-a na današnjoj konferenciji za novinare. Dani ljepote okupit će profesionalce iz kozmetičke industrije, proizvođače, trgovce te sve one koji brinu o ljepoti i zdravlju. Ovaj trodnevni festival kozmetike i njege značajan je jer omogućava neposredni kontakt izlagača s potencijalnim partnerima i krajnjim potrošačima, istaknuto je. U isto vrijeme kada i Dani ljepote, u paviljonu 5. ZV-a održat će se i prvi put sajam mode Fashion.hr industrija koji za cilj ima oživljavanje domaće tekstilne industrije i njezino povezivanje s hrvatskim dizajnerima. Na konferenciji je najavljeno i kako će Wellness udruga Hrvatske (WUH) u suradnji s ZV-om osigurati bivšim radnicama Kamenskog deset besplatnih prekvalifikacija u zanimanje wellness terapeuti - licencirano zanimanje koje se upisuje u radnu knjižicu. Glavni kriterij za odabir kandidatkinja bit će socijalno-ekonomski aspekt, kazao je Jurakić.

ZAGREB - Zahvaljujući intenziviranju trgovanja dionicom Ine, na Zagrebačkoj burzi danas je promet porastao, a indeksi su u plusu za više od dva posto. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 2,13 posto, na 2.274 boda, dok je Crobex10 porastao 0,86 posto, na 1.237 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 15 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najveći promet do sada je ostvaren dionicom Ine, u visini od 4 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 6,71 posto, na 3.900 kune, što je njezina nova povijesno najviša razina. Slijedi dionica Atlantic grupe, s prometom od 1,3 milijuna kuna i blagim padom cijene, za 0,09 posto, na 787 kuna. Dionicom HT-a, pak, do sada je protrgovano 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,13 posto, na 285 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,03 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,400657 kuna. Istodobno je kuna oslabila u odnosu na sve ostale promatrane inozemne valute. Vrijednost švicarskog franka je porasla za 0,23 posto, američkog dolara za 0,27 posto, a britanske funte za 0,32 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnici HNB-a iznosi 5,714793 kune, dolara 5,331885 kuna, a funte 8,629497 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙