FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

KOSTRENA - Brod-dizalica Seminole, na kojemu su u Brodogradilištu Viktor Lenac obavljene preinake i remont vrijedni oko 16 milijuna eura, predan je danas na prigodnoj svečanosti naručitelju talijanskoj tvrtki Subsea Oil Services, u sastavu je tvrtke Micoperi iz Ravenne s kojom kostrensko brodogradilište godinama uspješno surađuje. Tijekom preinaka broda Seminole u Lencu je obavljen remont još četiriju brodova tvrtke Micoperi, a ukupna vrijednost radova na svih pet brodova je oko 20 milijuna eura. Suradnja V. Lenca i Micoperija će se nastaviti jer su ugovoreni novi poslovi na brodu Bucaneer i barži Micourier, kazao je predsjednik Uprave Brodogradilišta Robert Škifić i najavio da će brod Seminole biti zajednički predstavljen na međunarodnom sajmu offshore aktivnosti Offshore Mediterranean Conference od 23. do 25. ožujka u Ravenni, te da je to još jedna stepenica ka cilju da Lenac dođe u 'špicu' svjetske brodogradnje u dijelu zahtjevnih poslova preinaka. Vlasnik tvrtke Micoperi Silvio Bartolotti naglasio je da su preinake na brodu Seminole bile vrlo zahtjevne i složene te da će taj brod, star više od 35 godina, sada kod osiguravajućeg društva biti procijenjen kao brod star 18 godina.

ZAGREB - Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske na današnjoj su sjednici Povjerenstva za privatizaciju riječkog brodogradilišta 3. maj od tvrtke Jadranska ulaganja kao potencijalnog novog vlasnika 3. maja zatražili pojašnjenja ponude koja se tiču položaja radnika nakon privatizacije, doznaje se iz sindikata. Direktor Jadranskih ulaganja Nenad Končar odgovarao je na naša pitanja čija glavnina se odnosi na zbrinjavanje viška radnika, rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić. Napomenuo je da ne može reći ništa konkretnije, osim da je Končar preuzeo obvezu odgovoriti sindikatu pisanim putem za tjedan dana. Podružnica Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju dostavila je ponuđaču i primjer socijalnog sporazuma na čijem potpisivanju inzistira.

ZAGREB - Sindikat novinara Austrije uputio je danas podružnici Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Večernjem listu podršku u povodu štrajka koji je najavljen za srijedu, 23. ožujka, priopćeno je iz SNH-a. "Sindikat novinara Austrije podržava vaš štrajk koji će se održati 23. ožujka. Izuzetno smo šokirani svime što se događa oko vašeg kolektivnog ugovora", stoji u podršci austrijskih sindikalaca upućenoj hrvatskim kolegama. "Večernjakovci" su početkom tjedna najavili štrajk tvrdeći da Uprava odbija potpisati kolektivni ugovor i pokušava drastično smanjiti stečena kolektivnih prava zaposlenika, kao što su minuli rad, naknada za topli obrok, regres, božićnica, usklađivanje plaće s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoći i sl. Zaposlenici Večernjeg lista smatraju da je ukidanje kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija i da se naš vlasnik, austrijska Styria, takvo što ne bi usudila napraviti u Austriji, izjavio je tada predsjednik podružnice SNH-a u Večernjem listu Anton Filić. Njegovo mišljenje potvrdili su i austrijski sindikalci. "Dijelimo vaše mišljenje da je to civilizacijsko nazadovanje, a manadžment Styrije ne bi se usudio to napraviti u Austriji u nekim od novina koje joj pripadaju. Imajući to u vidu, mi ćemo poslati pismo prosvjeda upravi Styria Media AG", kaže se u pismu podrške Sindikata novinara Austrije.

ZAGREB - Hrvatska poštanska banka danas je objavila da od 1. travnja smanjuje kamatne stope na sve stambene kredite stanovništvu. Nova kamatna stopa za prvu godinu otplate kredita je fiksna i iznosi 4,95 posto, a nakon toga 5,95 posto promjenjivo na kredit za kupnju ili adaptaciju stana, kuće, garaže ili parkirnog mjesta, navodi se u priopćenju HPB-a. Također, dodaje se, kamate će biti snižene i dosadašnjim korisnicima stambenih kredita. Kao novost HPB stambenih kredita ističu i mogućnost odobravanja kredita i fizičkim osobama koje putem žiro računa primaju dohodak od samostalnog rada, te osobama zaposlenim u inozemstvu i pomorcima. Prema novim uvjetima klijentima su na raspolganju tri modela instrumenata osiguranja, a njihovom kombinacijom omogućeno je dobivanje kredita bez jamaca. Kao instrumente osiguranja korisnici kredita mogu koristiti i namjenski depozit, hipoteku na nekretninu, policu životnog osiguranja ili udjele u fondovima HPB Investa. Rok otplate kredita je do 30 godina s mogućnošću ugovaranja počeka od 12 mjeseci. Kredit se može iskoristiti i za otplatu ranije realiziranih stambenih i nenamjenskih kredita u HPB-u ili drugim bankama, ističu iz HPB-a.

ZAGREB - U 98 luka nautičkog turizma na morskoj obali Hrvatske prošle je godine ostvareno 574,1 milijun kuna ukupnog prihoda bez PDV-a, što je 5,7 posto više nego u godini prije, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Gotovo 76 posto ukupnog prihoda ili 435,9 milijuna kuna odnosi se na prihod od iznajmljivanja vezova koji je u odnosu na godinu prije veći za 7,4 posto. Kod iznajmljivanja vezova porast prihoda zabilježen je i od stalnog veza, za 5,4 posto, na 339,3 milijuna kuna, a još veći od 15,5 posto od tranzita čime je ostvareno 96,6 milijuna kuna. Od servisnih usluga prihod svih luka iznosio je gotovo 50 milijuna kuna ili 7,3 posto više nego 2009. godine. Među jadranskim županijama najveći prihod od luka nautičkog turizma od 135 milijuna kuna imala je Šibensko-kninska županija za koju je to porast od 2,8 posto. Ukupno je u svih 98 luka nautičkog turizma na Jadranu, od kojih je 60 marina te 38 ostalih luka, prošle godine bilo 16.913 vezova. Na dan 31. kolovoza prošle godine u svima je ukupno bilo zaposleno 1.327 osoba, od kojih 242 sezonska radnika. Na stalnom vezu krajem prošle godine ukupno je u svim nautičkim lukama bilo 14.431 plovilo, od čega ih je 12.661 koristilo vez u moru, što je 2,5 odnosno 1,7 posto manje nego krajem 2009. U tranzitu je u lukama nautičkog turizma prošle godine bilo 206.028 plovila ili 0,9 posto više nego 2009.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 25,2 milijuna kuna, a dionički indeks Crobex zabilježio je blagi rast za 0,08 posto, na 2.260,72 boda, dok je Crobexa10 oslabio za 0,17 posto, na 1.252,33 boda. Sedam dionica danas je ostvarilo promete veće od milijun kuna, a najviši je promet od 4,3 milijuna kuna imala dionica HT-a. Cijena te dionice porasla je za 0,44 posto, na 284,61 kunu. S prometom od 4,07 milijuna kuna slijedi dionica Ine čija je cijena pala za 1,86 posto, pa je tako njena zadnja cijena pala ispod 4.000 kuna, na 3.955 kuna. Za 2,2 milijuna kuna prodano je dionica Atlantic Grupe čija je cijena porasla za 3,60 posto. Porast cijene za 1,93 posto bilježi dionica AD Plastika ostvarivši 1,9 milijuna kuna prometa, a rast za 2,39 posto dionica PBZ-a kojom je ostvareno 1,7 milijuna kuna. Uz promet od 1,6 milijuna kuna dionici Belja cijena je porasla za 2,99 posto. Više od milijun kuna prometa imala je danas još povlaštena dionica Adris grupe i njome je ostvareno 1,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 0,56 posto. Dionica Ingre protrgovano je za 896 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 7,39 posto. I druge dionice građevinskog sektora bilježe rast cijene, dionica Dalekovoda rast za 2,02 posto, a dionica Instituta IGH rast za 3,33 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja smanjena za otprilike 31 posto, no ponovno nije u potpunosti podmirena i to zbog iskorištenosti limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica. Danas je prijavljeno 87 milijuna kuna potražnje, što je oko 31 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena 10 posto, na 167 milijuna kuna. Većinu prometa činile su prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 22 milijuna kuna, po kamatnoj stopi od 0,69 posto, odnosno 0,15 postotnih bodova više nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 37 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je iznosila 1,03 posto, što je 0,31 postotni bod više nego jučer.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙