FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Uprava riječke Transadrie izvijestila je danas putem Zagrebačke burze da je zaprimila rješenje Trgovačkog suda u Rijeci o pokretanju prethodnog postupka za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, te da je za 19. travnja zakazano ročište radi izjašnjavanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka. Burza je danas privremeno bila obustavila trgovanje dionicama Transadrie zbog pada cijene te dionice, a Uprava u očitovanju na upit Burze ističe da je jučer zaprimljeno rješenje Trgovačkog suda u Rijeci o pokretanju prethodnog postupka za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečaja. "Imenovan je privremeni stečajni upravitelj i za dan 19. travnja 2011. zakazano je ročište radi izjašnjavanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka", navode iz Transadrie. Inače, Sindikat pomoraca Hrvatske je u prvoj polovici veljače izvijestio da je Trgovačkom sudu u Rijeci podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Transadriom. Iz Sindikata su bili objavili da su toj odluci pribjegli nakon niza pokušaja da se od Uprave dobije jamstvo o isplati radničkih plaća, zbrinjavanju viška radne snage te izradi jasnog plana restrukturiranja Transadrie.

ZAGREB - U sastav dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobexa od ponedjeljka, 21. ožujka, uključuju se dionice AD Plastika, Belja i PBZ-a, dok iz Crobexa izlaze dionice Jadranskog naftovoda (Janaf), Istraturista i Jadroplova. Reviziju Cobexa izvršila je Komisija za indeks na današnjem sastanku na osnovu podataka o trgovanju u razdoblju 1. rujna prošle do 28. veljače ove godine, priopćeno je sa Zagrebačke burze. Uvjete za ostanak u Crobexu nisu zadovoljile dionice Janafa i Istraturista (nisu zadovoljile uvjet broja dana trgovanja), te dionica Jadroplova (nisu zadovoljile kombinirani uvjet prometa i free float tržišne kapitalizacije), pa se isključuju iz indeksa. Uvjete za uključenje u Crobex zadovoljile su dionice AD Plastika, Belja i PBZ-a. Promjena sastava Crobex-a obavit će se nakon završetka trgovine, 18. ožujka, a izračun Crobexa s novim sastavom počet će u ponedjeljak, 21. ožujka. To je treća revizija Crobexa uz izmijenjene kriterije za odabir dionica koje će ući u sastav Crobexa, te ograničenje broja dionica u njegovu sastavu na 25. Naime, od dionica kojima se u proteklom šestomjesečnom razdoblju trgovalo više od 90 posto dana odabire se 25 dionica s najvećim udjelom u prometu i free float tržišnoj kapitalizaciji.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze iznosio je danas 18,18 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa bilježi blagi rast - Crobex je dan završio na 2.241,39 bodova, što je rast za 0,70 posto, a Crobex10 je ojačao za 0,68 posto, na 1.235,77 bodova. Najtrgovanije je danas bila dionica Ine s prometom od 3,2 milijuna kuna i rastom cijene od 0,55 posto, na 3.670,01 kunu. Slijedi dionica Ericsson Nikole Tesle s prometom od 1,3 milijuna kuna i zadnjom cijenom od 1.629,99 kuna, što je rast za 1,68 posto. Rast cijene bilježi i dionica HT-a koje je protrgovano za 1,14 milijuna kuna. Cijena te dionice je porasla za 1,06 posto, na 287 kuna. Dionici Atlantic Grupe cijena je porasla za 1,65 posto, a promet tom dionicom iznosi 1,09 milijuna kuna. Milijunski promet danas je ostvarila još dionica PBZ-a čija je cijena pala za 0,73 posto. Blizu milijunskom prometu je dionica Belja sa 974,9 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 0,56 posto. Burza je danas u segment promatranja svrstala dionice Uljanik plovidbe, nakon što je ta tvrtka objavila da je Nadzorni odbor odlučio o isplati predujma dividende u iznosu od 35 kuna. Predujam dividende će se isplatiti dioničarima, prema stanju na vlasničkim računima kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 25. ožujka, i to u roku od 30 dana od donošenja odluke o isplati predujma. Dionica Uljanik plovidbe danas je prodano za 444,7 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 1,38 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca potražnja je danas blago uvećana, a uz prekonoćne tražile su se i ročne pozajmice. Danas je prijavljeno 80,6 milijuna kuna potražnje, 10 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena 12 posto, na 160,6 milijuna kuna. Većinu prometa činile su prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 43,7 milijuna kuna, po cijeni od 0,47 posto, što je 0,13 postotnih bodova manje nego jučer. Odobreno je i 10 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za dva tjedna, po cijeni od 1,65 posto. Ujedno, ugovoreno je i 6 milijuna kuna pozajmica na rok od tjedna dana, pri čemu je kamatna stopa uvećana s jučerašnjih 1,19 na 1,23 posto. Plasirano je i 900.000 kuna pozajmica na rok od 3 mjeseca, uz kamatu od 3,3 posto, odnosno 1,12-postotnih bodova više nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 60,6 milijuna kuna, dok je prosječna kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 0,9 na 0,78 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙