FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

LJUBLJANA - Slovenska ministrica gospodarstva Darja Radič i ministar poljoprivrede Dejan Židan izrazili su u četvrtak velike rezerve o mogućem ulasku Agrokora u Mercator. Slovenski ministri kritizirali su mogućnost po kojoj bi Agrokor otkupom dionica Mercatora koje prodaje prezadužena Pivovarna Laško ušao u vlasničku strukturu slovenske trgovačke kompanije. "Postoje brojne povoljnije opcije od prodaje tih dionica Agrokoru koji nije klasično trgovačko poduzeće nego koncern sa polovicom hrvatske prehrambene industrije", rekla je slovenska ministrica gospodarstva u večernjoj emisiji "Odmevi" Slovenske televizije. Dodala je da je među tim opcijama mogućnost da banke reprogramiraju kredite Pivovarni Laško, ali isto tako pozvala slovenska poduzeća da "okupe snage" i otkupe dionice Mercatora. Ministar poljoprivrede Dejan Židan rekao je da bi Agrokorovo preuzimanje Mercatora bilo udarac slovenskoj prehrambenoj industriji i poljoprivredi u kojoj radi 80 tisuća ljudi, budući da se preko Mercatorova lanca plasira 40 posto te proizvodnje.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prosječne kamate na zajmove Irskoj u sklopu reforme glasačkih prava i promjene irske kvote. Irska je kvota povećana za 50 posto pa će irski utjecaj ojačati a kamatna stopa na MMF-ove zajmove biti snižena, tumače u toj međunarodnoj instituciji. Kamata je smanjena za 0,13 do 0,20 postotnog boda, na 3,04 do 3,85 posto, ovisno o trajanju kredita. "Smanjenje prosječne kamatne stope rezultat je primjene postojeće MMF-ove politike, u smjeru dogovorenog povećanja kvota, a ne promjene te politike", ističe se u priopćenju MMF-a. U prosincu je MMF odobrio Irskoj 22,5 milijardi eura zajma u sklopu paketa pomoći ukupne vrijednosti 85 milijardi eura koji je aranžirao s Europskom unijom.

TALLINN- Estonija je najavila da će prodati dozvole za emitiranje 10 milijuna tona ugljika japanskoj korporaciji Mitsubishi i upotrijebiti prihode za uspostavu mreže postaja za napajanje električnih automobila. Premijer Andrus Ansip izvijestio je da je vlada odobrila prodaju neiskorištenih dozvola za emisiju stakleničkih plinova koje Bruxelles određuje zemljama Europske unije. "Prema projektu o zelenim ulaganjima, sredstva će biti uložena kako bi se u zemlji uspostavila infrastruktura za napajanje električnih vozila", kazao je Ansip novinarima. Tijela lokalne uprave dobit će oko 500 vozila Mitsubishi i-MiEV koja će koristiti sektor socijalne skrbi. U planu je i uspostava programa subvencioniranja kupovine električnih vozila. "Nadamo se da će na estonskim ulicama do kraja 2012. biti oko tisuću električnih automobila", izjavio je Ansip.

ZAGREB/BRUXELLES - Žene u Europskoj uniji tijekom radnoga vijeka zarađuju prosječno 17,5 posto manje od muškaraca, priopćeno je iz Europske komisije uoči 5. ožujka, Dana jednakih plaća kojim se u EU-u prvi puta obilježava pravo na ravnopravnu zaradu. Europska komisija predana je smanjivanju rodnog jaza u plaćama i u rujnu prošle godine objavila je strategiju ostvarenja rodne jednakosti. Ove godine Dan jednakih plaća pada uoči međunarodnog Dana žena, podsjećaju iz Bruxellesa. Jednake plaće za isti rad jedno je od temeljnih načela u EU-u još od Rimskog sporazuma iz 1957. Unatoč tomu, raskorak u plaćama sporo se smanjuje i prema posljednjim podacima iz 2008. najmanji je u Italiji (pet posto) a najveći u Estoniji (30 posto). Europska komisija podsjeća da raskorak u plaćama između žena i muškaraca ima odraza i na njihove mirovine. Kao rezultat toga 22 posto žena suočeno je sa siromaštvom u starijoj dobi nasuprot 16 posto muškaraca.

BRUXELLES - Povjerenica Europske komisije za digitalnu agendu Neelie Kroes zauzima se za faktično ukidanje roaminga do 2015. godine čime bi se praktički izjednačila cijena telefoniranja u mobilnoj telefoniji između domaćih i međunarodnih poziva unutar EU-a. "Komisija priprema niz prijedloga kako bi se postigao cilj da se razlika između cijene poziva unutar jedne zemlje i u inozemstvu do 2015. godine približi nuli", rekla je povjerenica Kroes na jednoj konferenciji u Bruxellesu. Unatoč tome što su na poticaj Komisije uvedena ograničenja cijena roaminga, još uvijek je telefoniranje iz europskog inozemstva i do tri puta skuplja od poziva unutar domaće mreže.

NEW DELHI - Ne bi trebalo žuriti s nametanjem zahtjeva za dodatnim zaštitnim kapitalom financijskim institucijama koje su važne za funkcioniranje cijelog sustava, kazao je izvršni direktor Deutsche Banka i čelnik utjecajnog industrijskog udruženja Josef Ackermann. "Uvjerenja smo da ne treba žuriti s odlukom o uvođenju dodatnog kapitala za takve tvrtke", kazao je Ackermann na sastanku Instituta međunarodnih financija (IIF), bankovnog tijela čiji je predsjednik. Banke će morati udovoljiti globalnim bankovnim standardima pod nazivom Basel III vezanim uz visinu kapitala i likvidnost, nakon čega bi se s njihovom primjenom krenulo od 2013. Po ocjeni Ackermanna, kriteriji vezani uz likvidnost koji se predlažu u sklopu Basela III mogli bi potkopati sposobnost banaka za pružanje osnovnih usluga.

BUDIMPEŠTA - Mađarska banka OTP Bank priopćila je da je u 2010. zabilježila 22-postotni pad neto dobiti u odnosu na godinu ranije, zbog visokih troškova osiguranja od rizika i novog mađarskog bankovnog poreza koji je značajno nagrizao bančine rezultate u četvrtom tromjesečju. Tako je bančina neto dobit u razdoblju od listopada do prosinca 2010. potonula na 17,18 milijardi forinti (87,96 milijuna dolara), s 20,28 milijardi u istome razdoblju godine ranije. Posebni porezi za financijski sektor, koje je mađarska vlada uvela kako bi popunila sve dublju rupu u proračunu, umanjili su izvedbu banke u četvrtom tromjesečju za 14,75 milijardi forinti a ukupni godišnji rezultat za 2010. za 29,47 milijardi forinti. Vlada je ovaj tjedan priopćila da će porezi ostati na snazi do 2012., duže nego što je prvotno planirano, te da će polovina biti prikupljena i u 2013. i 2014.

RIM - Europska investicijska banka (EIB) mogla bi otvoriti novu podružnicu za plasman zajmova i tehničku pomoć zemljama južnog Mediterana nakon nemira u toj regiji, izjavio je čelnik EIB-a. Na tiskovnoj konferenciji u Rimu Philippe Maystadt kazao je da bi se izdvajanja za tu regiju u iduće tri godine mogla više nego udvostručiti na 5,7 milijardi eura, s trenutačno dostupnih 2,8 milijardi eura. Banka je također priopćila da je odobrila dodatnih 600 milijuna eura zajmova za Tunis. Novi će zajmovi biti usmjereni na suzbijanje nezaposlenosti među mladima, kazao je Maystadt, te naglasio da će uvjeti njihovog odobravanja i dalje biti "izuzetno strogi". Prednost novog regionalnog središta bila bi dostupnost kapitala kako svim zemljama korisnicama, tako i ostalim financijskim institucijama koje nude odgovarajuću ekspertizu", dodao je.

FRANKFURT - Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi objavio je da će zaposlenicima isplatiti u prosjeku 6.513 eura bonusa u znak zahvalnosti za snažne rezultate u prošloj godini. Tvrtka ukupno zapošljava 42.500 radnika. Najavljeni najveći bonus u povijesti Audija stajat će tvrtku 276 milijuna eura, navodi se u priopćenju. Ukupno je u 2010. u svijetu prodao 1,09 milijuna vozila, 15 posto više nego u 2009. koja je bila posebno loša za automobilski sektor. U siječnju je krovna grupa Mercedes-Benza obavijestila radnike da će dobiti dva bonusa. Njemačke tvrtke sklonije su isplaćivati bonuse nego podizati plaće, kako bi ostale konkurentne u odnosu na inozemne suparnike.

SAN FRANCISCO - Investicijska tvrtka General Atlantic najavila je ulaganje u Facebook kojim je vrijednost vodeće svjetske internetske društvene mreže procijenjena na 65 milijardi dolara, prenosi televizijska postaja CNBC. Time je njegova vrijednost poskočila za 30 posto u odnosu na General Atlanticovo posljednje veliko ulaganje u siječnju, izračunali su u američkoj postaji. Prema toj transakciji koja još nije zaključena i Facebook je tek treba odobriti, General Atlantic kupit će oko 2,5 milijuna dionica Facebooka od bivših zaposlenika te kompanije i time kupiti 0,1-postotni udio u njoj, prenosi nadalje CNBC. General Atlantic odbio je komentirati to izvješće, dok Facebook nije odgovorio na upite za komentar. Facebook je najveća svjetska internetska stranica za društveno umrežavanje s više od pola milijarde korisnika.

TOKYO - Pauk koji voli miris benzina pleo je svoje mreže u odušniku spremnika goriva pa je Mazda morala povući tisuće svojih automobila u SAD-u ovoga tjedna, prenosi Reuters. Mazda je priopćila da povlači 52.000 automobila nakon što je Nacionalno povjerenstvo za sigurnost cestovnog prometa utvrdilo da paukove mreže mogu začepiti odušnik i dovesti do stvaranja vakuuma u spremniku goriva pa može doći do njegovog pucanja. Pauk vrste Cheiracanthium krivac je za povlačenje modela Mazda6 koji se u Americi prodaje pod imenom Atenza. Ostala Mazdina u SAD-u nisu imala taj problem a u odušnik spremnika se ugrađuje sitna mreža kojom se spječava ulazak pauka i kukaca.

LONDON - Cijene sirove nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima više od jednog dolara zbog intenziviranja oružanih sukoba u Libiji i prosvjeda u naftom bogatoj Istočnoj provinciji Saudijske Arabije. Na tržištu u Londonu barel sirove nafte poskupio je 1,14 dolara na 115,93 dolara, nakon što je prethodno nakratko dotaknuo razinu od 116,20 dolara. Na američkom je tržištu poskupio 68 centi na 102,59 dolara za barel. S obzirom na zaoštravanje oružanih sukoba u Libiji, ulagači i trgovci i dalje nervozno prate građanske nemire u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku u potrazi za signalima njihova širenja na Saudijsku Arabiju, vodećeg OPEC-ovog proizvođača. U odvojenom izvješću Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 110,48 dolara, kliznuvši za 36 centi u odnosu na prethodni dan.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, poduprti rastućim optimizmom ulagača u vezi ključnog podatka s američkog tržišta rada koje bi trebalo pokazati jačanje oporavka u SAD-u. U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse ojačao 0,54 posto, na 6.037 bodova, frankfurtski DAX za 0,64 posto, na 7.272 boda, a pariški CAC za 0,32 posto, na 4.073 boda. Napetosti na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi potisnute u petak u drugi plan, usprkos rastu cijena nafte zbog intenziviranja sukoba u Libiji. Među najvećim dobitnicima bio je automobilski sektor.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, zahvaljujući jučerašnjem skoku indeksa na Wall Streetu, jer ulagači s optimizmom čekaju ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati porastao više od 1 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru i Hong Kongu. U Šangaju su cijene dionica porasle oko 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku više od 1 posto. Optimizam na azijskim burzama zahvaljuje se dobrom raspoloženju na Wall Streetu, gdje su jučer cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u tri mjeseca.

NEW YORK - Zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte i nadi ulagača u oporavak američkog tržišta rada, na Wall Streetu su cijene dionica u četvrtak zabilježile najveći dnevni skok u tri mjeseca, no uz mršav obujam trgovanja. Dow Jones indeks skočio je 191 bod, ili 1,59 posto, na 12.258 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,72 posto, na 1.330 bodova, a Nasdaq indeks 1,84 posto, na 2.798 bodova. To je za Dow Jones i S&P 500 indeks najveći dnevni skok od 1. prosinca prošle godine.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙