FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

MADRID - Španjolska je u prošloj godini zabilježila proračunski manjak od 9,24 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nešto ispod ciljanih 9,3 posto, priopćilo je ministarstvo gospodarstva. Vlada je progurala nepopularne mjere štednje, uključujući veći porez na promet i rezove plaća u javnom sektoru, nakon što je proračunski manjak u 2009. poskočio na 11,2 BDP-a. Podaci su kasnije revidirani naniže na 11,1 posto BDP-a. Madrid je najavio i da planira prodati udjele u nacionalnoj lutriji i glavnom zrakoplovnom operateru u sklopu nastojanja da spusti manjak ispod tripostotne granice koju preporuča Europska unija. Manjak središnje države kliznuo je u 2010. na 50,69 milijardi eura ili 4,97 posto BDP-a, u odnosu na planiranih 5,9 posto BDP-a. U 2009. iznosio je 9,4 posto, objavilo je ministarstvo gospodarstva. Manjak lokalne države porastao je pak na 2,83 posto BDP-a u 2010., u odnosu na 1,92 posto u godini ranije.

NEW DELHI - Indijski ministar financija upozorio je u utorak da Indija ne može biti spokojna vezano za izglede za rast, s obzirom na krhki globalni oporavak i domaće izazove, poput visoke inflacije. Pranab Mukherjee kazao je to dan nakon što je u parlamentu predstavio populistički nacrt proračuna, u kojem je prognozirao rast trećeg po veličini azijskog gospodarstva za devet posto u financijskoj godini koja počinje 1. travnja. Mukherjee je rekao da se indijsko gospodarstvo pokazalo izvanredno otpornim na vanjske šokove, ali je dodao da Indija ne može biti spokojna. "Nisam uvjeren nakon nedavnog sastanka G20 da će europska dužnička kriza biti obuzdana", rekao je pred poslovnom publikom u New Delhiju, dodavši kako strahuje da bi mogla "utjecati na neke druge europske zemlje i dovesti do još jedne krize“. Mukherjee je najavio da će Indija smanjiti proračunski manjak na 4,6 posto u narednoj fiskalnoj godini, sa sadašnjih 5,1 posto. Dodatna je prijetnja indijskom rastu inflacija, koja se trenutno kreće iznad osam posto.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija objavila je u utorak natječaj za izbor projekata koji će se sufinancirati iz europskog fonda za okoliš LIFE+, za što je predviđeno 267 milijuna eura, priopćeno je iz Bruxellesa. Program LIFE+ ima tri komponente, od kojih se jedna odnosi na zaštitu ugroženih vrsta i staništa, druga na politike zaštite okoliša, a treća na informativne kampanje na tom području. Natječaj za prijavu projekata otvoren je do 15. srpnja 2011. Projekti koji se financiraju putem fonda LIFE+ moraju doprinijeti postizanju općih ciljeva EU-a, te moraju biti tehnički i financijski održivi, navodi se.

ŽENEVA - Predsjednik uprave njemačkog proizvođača automobila Daimlera Dieter Zetsche potvrdio je u utorak da taj njemački proizvođač automobila razgovara s Vladom o svojem udjelu u europskom aeronautičkom divu EADS-u. Daimler navodno želi prodati polovicu 15-postotnog udjela u EADS-u, krovnoj tvrtki proizvođača zrakoplova Airbusa, što bi moglo narušiti vlasničku ravnotežu na relaciji Francuska-Njemačka. U razgovoru s novinarima na automobilskom sajmu u Ženevi, Zetsche je kazao kako je u fokusu 7,5-postotni udio u EADS-u koji ne uključuje glasačka prava, a dogovoren je do sredine 2012. "Moramo misliti na budućnost strukture kompanije i upravo to i činimo. O tome razgovaramo sa svojom Vladom kako ne bi bilo iznenađenja u budućnosti", kazao je. "Dugoročno gledano, imamo paket od 7,5 posto udjela bez glasačkih prava do sredine 2012. Moramo vidjeti što dalje s time", dodao je. Daimler kontrolira 22,5 posto glasačkih prava u EADS-u, krovnoj grupaciji aviokompanije Airbus, jednako koliko ima i francuska državna industrijska grupacija Lagardere.

LONDON - Dolar je u utorak oslabio prema funti i euru na međunarodnim tržištima valuta pod pritiskom očekivanja da će američka središnja banka nastaviti s popustljivom monetarnom politikom uoči govora njezina čelnika Bena Bernankea u američkom Kongresu. Euro je tako ojačao prema dolaru za blagih 0,1 posto, te se njime trgovalo po 1,3817 dolara. Zelena novčanica bila je pak na dobitku prema jenu i to 0,4 posto, dosegnuvši 82,09 jena, zahvaljujući popuštanju zabrinutosti u vezi s nemirima na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi. Očekivanja rasta kamatnih stopa u eurozoni i Velikoj Britaniji dala su pak poticaja jačanju eura i funte. Britanska je valuta tako skočila na najvišu razinu u 13 mjeseci prema dolaru od 1,6330 dolara, poduprta čvrstim britanskim gospodarskim podacima i tržišnim očekivanjima da će Bank of England prije nego Fed podići ključne kamatne stope. Naknadno se povukla na 1,6269 dolara, u plusu 0,1 posto u odnosu na dan ranije. Među ostalim valutama isticao se kanadski dolar, koji je ojačao na najvišu razinu u tri godine prema američkome imenjaku od 96,99 kanadskih centi za američki dolar, potpomognut visokim cijenama nafte i općom slabošću zelene novčanice.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙