FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Desezonirana industrijska proizvodnja u eurozoni i Europskoj uniji u prosincu 2010. smanjena je za 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazale su u ponedjeljak prve procjene europskog ureda za statistiku Eurostata. Time je došlo do većeg zaokreta, s obzirom da je u studenom industrijska proizvodnja prema mjesecu ranije porasla 1,4 posto u eurozoni i 1,2 posto u Uniji, pokazuju nadalje podaci toga ureda. U usporedbi s prosincem 2009., industrijska proizvodnja uvećana je pak u oba bloka, pri čemu je na godišnjoj razini u eurozoni porasla za osam posto, a u EU za 7,7 posto, objavio je nadalje Eurostat. Prema podacima kojima Eurostat trenutno raspolaže za pojedine zemlje članice, industrijska proizvodnja uvećana je na mjesečnoj razini u deset zemalja, a pala je u njih devet. Stagnirala je pak u dvije zemlje, Njemačkoj i Nizozemskoj. Na godišnjoj razini proizvodnja je porasla u svim zemljama za koje su trenutno dostupni podaci, uz izuzetak tri zemlje članice, gdje je smanjena. U Grčkoj je tako pala za 5,2 posto, na Malti za 3,1 posto a u Španjolskoj za 0,1 posto. U usporedbi s 2009., prosječni indeks industrijske proizvodnje za 2010. uvećan je za 7,1 posto u eurozoni i 6,7 posto u EU, objavio je statistički ured EU-a.

ZAGREB/BRUXELLES - Gotovo tri četvrtine Europljana zabrinuto je zbog cijena korištenja mobilnih telefona prilikom putovanja u drugu zemlju EU-a, pokazalo je istraživanje Europske komisije. Po istraživanju, 72 posto putnika ograničava telefoniranje u roamingu zbog visokih cijena razgovora, čak i ako je većina svjesna da su cijene pale od 2006. Samo 19 posto ljudi koji koriste online usluge na svojim mobitelima u inozemstvu misli da su njihove cijene pravedne. Rezultati istraživanja, zajedno s rezultatima javnih konzultacija o budućnosti uredbe o roamingu koje su trajale do 11. veljače, bit će uključeni u Komisijinu reviziju postojećih pravila o roamingu u lipnju ove godine. Cilj EU-a je da se razlika između cijena roaminga i nacionalnih poziva do 2015. svede na nulu. "Telekomunikacijske kompanije moraju slušati svoje klijente. Potrošači smatraju da i dalje postoji mnogo prostora za poboljšanje, osobito za prijenos podataka u roamingu", kazala je europska povjerenica za digitalnu agendu Neelie Kroes.

BEOGRAD - Izaslanstvo Međunarodnoga monetarnog fonda u ponedjeljak je sa srbijanskim izaslanstvom u Beogradu službeno počelo razgovore o posljednjoj, sedmoj reviziji stand-by aranžmana, u okviru kojih će u idućih desetak dana biti riječi o njegovoj daljnjoj provedbi. Na sastanku predsjednika srbijanske vlade Mirka Cvetkovića i ministrice financija Diane Dragutinović s misijom MMF-a, koju predvodi Albert Jegger, ocijenjeno je da su sve dosadašnje revizije bile uspješne i raščlanjeni su svi pokazatelji koji se odnose na prošlu reviziju, priopćeno je iz ureda srbijanske vlade. Izaslanstvu MMF-a Cvetković je predočio gospodarsko stanje u Srbiji, istaknuvši kako su u tijeku pregovori s predstavnicima sindikata zaposlenika u javnom sektoru, te da da se materijalni položaj zaposlenika može popraviti samo u skladu s mogućnostima i dogovorenom proračunskom i ukupnom gospodarskom politikom. Odbor ravnatelja MMF-a odobrio je Srbiji sredinom svibnja 2009. stand-by aranžman od 2,942 milijarde eura. Aranžman se odnosi na razdoblje do travnja 2011.

LONDON - Euro je u ponedjeljak potonuo na najnižu razinu prema dolaru u tri tjedna, pogođen izvješćem koje je dovelo u pitanje realizaciju planova spašavanja posrnulog njemačkog zajmodavca WestLB, u okolnostima nastavljenih zabrinutosti oko dužničkih problema rubnih zemalja eurozone. Euro je prema dolaru skliznuo na 1,3447 dolara, najnižu razinu od kraja siječnja. Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen na 83,35 jena. Strukturalni pritisci u eurozoni nisu nestali, a neki od tih rizika vezani su uz bankovni sektor, ocjenjuje valutni strateg CIBC-a Jeremy Stretch. Zabrinutosti oko europskog kriznog fonda zadržat će se i u ožujku, što definitivno predstavlja rizik za euro, ocjenjuje valutni strateg Credit Suissea u Zuerichu Sven Schubert. Referentni prinosi po portugalskim državnim obveznicama porasli su na povijesno visoke razine, preskočivši sedam posto, što tržišni sudionici smatraju opasno visokom razinom za zemlju koju mnogi smatraju najizglednijim kandidatom za pomoć međunarodne zajednice.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙