FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko u 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 7. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Sezonski prilagođene industrijske narudžbe u Njemačkoj pale su u prosincu 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pritisnute smanjenom potražnjom iz zemalja izvan eurozone, pokazali su preliminarni podaci njemačke vlade. U studenome narudžbe su poskočile 5,2 posto. Ekonomisti su za prosinac očekivali nešto blaži pad, u visini 1,5 posto. Pritom su domaće narudžbe pale 2,4 posto zbog slabe potražnje za motornim vozilima. Strane narudžbe zabilježile su još veći pad, za čak 4,2 posto, pokazali su preliminarni podaci njemačkog ministarstva gospodarstva i tehnologije. Među njemačkim trgovinskim partnerima, značajan pad, u visini 8,9 posto, zabilježile su narudžbe iz zemalja izvan eurozone, dok su narudžbe partnera u eurozoni porasle za 3,7 posto. Podaci za dvomjesečno razdoblje studenog i prosinca, koji neutraliziraju utjecaj jednokratnih faktora, pokazuju pak rast narudžbi za 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Inozemne su narudžbe u tom razdoblju nadmašile one domaće, povećavši se za 6,4 posto u usporedbi s povećanjem domaćih za 1,7 posto, objavilo je ministarstvo.

NEW YORK - Američka farmaceutska kompanija Pfizer objavila je u ponedjeljak da planira proširiti poslovanje u Europi kupnjom odjela danske kompanije Ferrosan koji proizvodi dodatke prehrani. Financijski uvjeti transakcije nisu objavljeni. U Pfizeru navode da će kupnjom preuzeti Ferrosanove dodatke prehrani i ostale proizvode u toj kategoriji, uključujući multivitamine Multi-tab, probiotike Bifiform i oralne proizvode za njegu kože Imedeen. U američkoj tvrtki ističu da će iskoristiti poslovanje Ferrosana kako bi poboljšali prodaju svojih proizvoda kao što dodaci Centrum i Caltrate. Ferrosan ima sjedište u Kopenhagenu, a posluje u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Poljsku i Tursku, te nordijske zemlje. Njegov je vlasnik fond Altor Equity Partners, koji će nakon transakcije zadržati vlasništvo nad Ferrosanovim poslovima s medicinskim uređajima. Ferrosan je objavio da mu je dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amoirtizacije u prošloj godini iznosila 302 milijuna kruna (55 milijuna dolara).

LONDON - Euro je u ponedjeljak nastavio tonuti prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što su podaci o padu njemačkih industrijskih narudžbi u prosincu ubrzali aktivnosti dobitonosnih prodaja, koje je potaknulo klizanje američke stope nezaposlenosti u prosincu. U takvom je okruženju euro ponovno oslabio prema dolaru, i to za 0,4 posto na 1,3534 dolara. Dolar je nešto ojačao i prema jenu te se tako njime trgovalo po 82,35 jena. Ulagači su se odlučili na rasprodaju eura paralelno prigušenim očekivanjima skorog podizanja kamatnih stopa u eurozoni, a analitičari ističu da kratkoročni smjer kretanja jedinstvene valute ovisi o daljnjem tijeku rasprava o jačanju gospodarskih temelja eurozone i njezina kriznog fonda. Dolar je dobio podršku nakon što su ulagači odlučili zanemariti manji od očekivanog rast američke zaposlenosti u siječnju, usredotočivši se na pad stope nezaposlenosti na 9,0 posto, s 9,4 posto u prosincu. Iako ti podaci vjerojatno neće omesti američku središnju banku Fed u naumu da u gospodarstvo ulije 600 milijardi dolara kroz program kupovanja državnih obveznica, znaci poboljšanja stanja na tržištu rada potiču rast prinosa po američkim državnim obveznicama.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙