FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRDO KOD KRANJA - Predstavnici ministarstava prometa iz zemalja kojima prolazi X. željeznički koridor od Muenchena do Istanbula na današnjem su sastanku u slovenskom Brdu kod Kranja razgovarali o uređenju željezničke infrastrukture, upravljanju infrastrukturom i promociji tog koridora, te dogovorilo osnivanje radne skupine koja će biti zadužena za predlaganje konkretnih rješenja. Na konferenciji "Muenchen - Istanbul: željeznička poveznica budućnosti" sudjelovali su ministri i dužnosnici ministarstava prometa iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Turske. "Jako podržavamo ovu konferenciju i promociju X. koridora zbog njegova velikog prometnog i gospodarskog potencijala", kazao je hrvatski je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta na konferenciji za novinare nakon sastanka. Inicijativa o povećanju konkurentnosti i brzine u prometu, osobito teretnom, na tom pravcu sukladna je s inicijativom Slovenije, Hrvatske i Srbije koje su lani osnovale zajedničku tvrtku "Cargo 10" kako bi promovirale X. koridor, a što već daje rezultate jer se skraćuje vrijeme prijevoza robe, rekao je Kalmeta. EU koz programe ISPA i IPA sufinancira obnovu pruga Vinkovci-Tovarnik i Okučani-Novska, a ove će se godine raspisati i natječaj obnovu pruge Dugo Selo-Novska u koju će se uložiti 100 milijuna eura, naglasio je. Slovenski ministar prometa Patrick Vlačič izjavio je kako su se sudionici sastanka složili o osnivanju zajedničke radne skupine. Uklanjanjem carinskih i administrativnih barijera u prijevozu tereta X. koridorom on bi postao konkurentniji IV. koridoru čija je sadašnja prednost da se promet njime odvija skoro u cijelosti kroz države koje su unutar Europske unije, a čime se izbjegavaju zadržavanja zbog carinskih i drugih graničnih postupaka, rekao je Vlačič.

MADRID - Broj nezaposlenih u Španjolskoj porastao je u siječnju, čime je prekinuto petomjesečno razdoblje smanjivanja nezaposlenosti, izvijestilo je u tamošnje ministarstvo rada. Prošlog je mjeseca evidentirano 4,23 milijuna nezaposlenih, čime je njihov broj porastao za 130.930, odnosno 3,19 posto, u odnosu na prosinac. Pritom je više od 80 posto izgubljenih radnih mjesta zabilježeno u uslužnom sektoru. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih uvećan je u siječnju za 4,51 posto, odnosno za 182.510. "Ovo su loši podaci, budući da je svako povećanje nezaposlenosti negativna stvar", rekao je španjolski državni tajnik za zapošljavanje Mari Luz Rodriguez.

ŽENEVA - Švicarska vlada prešla je u novu etapu radi povrata imovine bivšeg diktatora Haitija Jean-Claudea Duvaliera, te je i službeno ministarstvu financija poslala zahtjev za konfiskaciju njegove imovine. Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navodi da novi zakon od 1. veljače švicarskim vlastima dopušta da s računa zaplijene novac za koji se smatra da je stečen nezakonito, zaobilazeći sudsku proceduru i vrate ga državi iz koje je ukraden. Od 1986. Švicarska blokira oko šest milijuna švicarskih franaka (4,6 milijuna eura). Novi zakon primjenjuje se na politički istaknutim osobama i švicarskoj vladi omogućuje da oštećenim državama vrati nezakonito stečen novac. Zakoni su nazvani "Lex Duvalier" jer su prihvaćeni tijekom duge borbe da se narodu Haitija vrati oko šest milijuna švicarskih franaka koje je obitelj Duvalier stavila na švicarske račune.

LONDON - Dolar je u srijedu ojačao prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta budući da su podijeljena mišljenja oko kriznog fonda eurozone ponovno skrenula pozornost na neizvjesnosti oko rješavanja dužničkih problema u eurozoni. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru skliznuo 0,2 posto na 1,3790 dolara, nakon što je prethodno nakratko skočio na 1,3862 dolara, najvišu razinu od početka studenoga. Dolar je blago ojačao i prema jenu, te se njime trgovalo po 81,50 jena. Iako je opće raspoloženje pridonijelo oporavku dolara s najniže razine u 12 tjedana prema košarici valuta, trgovci ističu da se pritisci na američku valutu nastavljaju. Dolar je tako potonuo na najnižu razinu prema britanskoj funti u tri mjeseca nakon objave optimističnih britanskih gospodarskih podataka i komentara središnje banke koji upućuju na mogućnost skorog podizanja kamatnih stopa, dok se prema švicarskom franku zadržao nedaleko rekordno niske razine.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙