FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30

Autor: mkuz
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američki trgovinski manjak skočio je u prosincu prošle godine na najvišu razinu u četiri mjeseca, priopćila je američka vlada u izvješću koje je također pokazalo skok cjelogodišnjeg manjka za gotovo 33 posto, potaknut rekordnim uvozom iz Kine. Prosinački trgovinski manjak porastao je za gotovo šest posto, na 40,6 milijardi dolara, nakon što je prosječna cijena uvozne nafte skočila na najvišu razinu od listopada 2008. Ukupni uvoz roba i usluga također je bio na najvišoj razini od listopada 2008., signalizirajući veću osobnu i korporativnu potrošnju u uvjetima gospodarskog oporavka. Izvoz roba i usluga bio je na najvišoj razini od srpnja 2008., mjeseca kada je dosegnuo vrhunac da bi se potom strmoglavio zbog globalne financijske krize. Pritom je izvoz u Kinu porastao u prosincu na rekordnih 10,1 milijardu dolara, a zabilježio je i rekord na godišnjoj razini, od 91,9 milijarde dolara. Taj se snažan američki finiš godine u konačnici istopio pred rekordnim cjelogodišnjim uvozom iz Kine, u vrijednosti 364,9 milijarde dolara. Time je pomno praćeni američki trgovinski manjak u razmjeni s Kinom u prošloj godini poskočio na također rekordnih 273,1 milijardu dolara.

WASHINGTON - Međunarodni zajmodavci odobrili su novu tranšu pomoći Grčkoj u visini 15 milijardi eura, utvrdivši da je proračunski manjak srezan na oko 9,5 posto BDP-a. Članice eurozone sudjelovat će u paketu s 10,9 milijardi a MMF sa 4,1 milijardom eura. Atena je uspjela impresivno smanjiti manjak, iako su uočene teškoće s prikupljanjem prihoda od poreza i kontrolom potrošnje, ističe se u zajedničkom priopćenju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske središnje banke (ECB) i Europske komisije, objavljenom nakon završetka nazdorne misije u Ateni. Pritom međunarodni zajmodavci prvi put kao važan cilj izdvajaju "socijalnu pravednost pri rapoređivanju tereta programa prilagodbe" proračuna. U ocjeni stanja u gospodarstvu, ukazuju na solidne rezultate izvoza i na pozitivan utjecaj nižih troškova rada na konkurentnost grčkog gospodarstva. Stabilizacija se očekuje krajem godine, nakon uglavnom očekivane recesije u dosadašnjem razdoblju. Kako bi se ponovno vratila na međunarodna tržišta kapitala i počela zaduživati po prihvatljivim cijenama, grčka vlada mora također znatno proširiti program privatizacije i osigurati bolje prinose na opsežan portfelj imovine, ističe se u priopćenju.

BEOGRAD - Direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić u petak je na Beogradskom sajmu predstavio turističku ponudu Hrvatske u 2011. godini i najavio sudjelovanje Hrvatske kao zemlje partnera na ovogodišnjem 33. Međunarodnom sajmu turizma (ITTFA), koji će se u Beogradu održati od 24. do 27. veljače. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo gotovo 90 tisuća turista iz Srbije, a ostvarili su više od 481 tisuću noćenja, kazao je Bulić na konferenciji za novinare pozvavši turiste iz Srbije da godišnje odmore provedu u Hrvatskoj. Naglasio je i kako su rezultati iz Srbije u razdoblju od 2003. do 2010. godine kretali uzlazno. "Želimo da snažnija nazočnost ove godine i poslovna radionica koju ćemo imati na beogradskom sajmu turizma, organizirana u suradnji sa srpskim partnerima, omogući daljnji rast", rekao je dodajući kako se u vremenu koje dolazi očekuje značajan rast svih rezultata iz Srbije prema Hrvatskoj, i povratno, iz Hrvatske prema Srbiji.

LONDON - Euro je oslabio na međunarodnim tržištima valuta, pritisnut novim tržišnim previranjima zbog dužničkih problema u eurozoni, dok je dolar dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema jenu nakon podataka koji su dodatno naglasili oporavak na američkom tržištu rada. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,5 posto, na 1,3518 dolara. Dolar je istodobno skočio na najvišu razinu prema jenu u mjesec dana, od 83,60 jena, ojačavši 0,3 posto u odnosu na dan ranije. Jedinsvenu europsku valutu ponovno su pritisnula oslabljena očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) uskoro podizati kamatne stope, te obnovljena zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni, nakon što je ECB u četvrtak ponovno intervenirao na tržištima obveznica eurozone kako bi kupovinom portugalskog duga ublažio strahovanja povezana s financijama te zemlje. Zelena novčanica dobiva pak poticaja od rasta prinosa po američkim državnim obveznicama i optimističnih gospodarskih podataka koji podupiru uvjerenje da se gospodarski oporavak u SAD-u nalazi na čvrstim temeljima.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙