FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 8. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja u prosincu je smanjena za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, pod pritiskom pada aktivnosti u građevinskom sektoru, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva i tehnologije. Ujedno je revidiran podatak za studeni koji sada pokazuje blaži 0,6-postotni pad. Građevinski sektor najvećeg europskog gospodarstva u prosincu je zabilježio 24,1-postotni pad, dijelom zbog iznimno loših vremenskih uvjeta. Proizvodnja kapitalnih roba istodobno je porasla za 3,3 posto, dok je energetski sektor zabilježio rast od 0,6 posto. Ta su dva sektora ujedno jedina koja su u tome mjesecu zabilježila rast aktivnosti. U dvomjesečnom razdoblju koje obuhvaća studeni i prosinac i preciznije ocrtava stanje budući da ublažava utjecaj jednokratnih faktora, industrijska proizvodnja stagnirala je u odnosu na prethodna dva mjeseca. Pritom je ponovno odskakala proizvodnja kapitalnih roba, s rastom za 3,3 posto, te građevinski sektor, s padom za 12,1 posto u odnosu na prethodno dvomjesečno razdoblje. Na godišnjoj razini industrijska je proizvodnja u prosincu porasla za 10 posto, poduprta povećanjem proizvodnje kapitalnih roba za 20,7 posto.

PARIZ - Tuniski ministar regionalnog razvoja Nežib Šefi procijenio je da je revolucija jasmina tuniskom gospodarstvu nanijela štetu od pet milijarda tuniskih dinara (19,15 milijarda kuna), odnosno četiri posto tuniskog BDP-a, objavio je francuski list Liberation. "Prve procjene gubitka govore o tri milijarde dinara. No neki učinci dolaze s vremenom. Možemo ga dakle procijeniti na ukupno pet milijarda dinara ili četiri posto BDP-a", kazao je Šebi za Liberation. "Tunis je jako otvorena zemlja na ekonomskom planu. Gotovo milijun Tunižana ili gotovo polovica stanovništva živi od vanjske razmjene kako u turizmu tako i u industriji", rekao je Šebi. Svrgnuće tuniskog predsjednika Zin El Abidin Ben Alija 14. siječnja, nakon mjesec dana narodnog revolta, bilo je popraćeno, nasiljem, pljačkom, uništavanjem imovine i bijegom turista iz zemlje.

MADRID - Španjolsko Kanarsko otočje nada se dolasku stotina tisuća stranih turista u zimskoj sezoni jer su europske agencije otkazale aranžmane u Tunisu i Egiptu zbog nemira u tim zemljama. Turističke agencije smatraju da bi više od 300.000 dodatnih gostiju moglo stići na Kanare tijekom zimske sezone zbog otkazanih aranžmana u Egiptu i Tunisu, objasnio je tajnik za turizam regionalne vlade Ricardo Armas na konferenciji za novinare. Uglavnom se radi o Britancima, Nijemcima i Skandinavcima. Po podacima Svjetska turističke organizacije, Španjolska je četvrta svjetska turistička destinacija nakon Francuske, Sjedinjenih Država i Kine.

DETROIT - Lanac restorana brze hrane McDonald's ostvario je u siječnju neočekivano snažan rast prihoda diljem svijeta, ponajprije zbog potražnje u Europi koja je uvelike nadmašila procjene na Wall Streetu. Prihodi u Europi u siječnju su porasli za sedam posto u restoranima toga lanca koji posluju najmanje 13 mjeseci, čime je uvelike nadmašen rast od 3,7 posto, koliko su očekivali analitičari. Europa je McDonald'sovo najveće tržište, s obzirom da njezin udio u ukupnim prihodima doseže 40 posto. Diljem svijeta McDonald's je povećao prihode za 5,3 posto. Taj rast također je veći od očekivanja analitičara, čije su se prognoze kretale oko 4,4 posto. U Sjedinjenim Državama, gdje je visoka nezaposlenost pogodila lance restorana brze prehrane, prihodi su uvećani 3,1 posto, što je manje od 4,4 posto koliko su očekivali analitičari. To tržište pridonosi ukupnim prihodima s oko 35 posto.

LONDON - Euro je ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta poduprt pojačanom potražnjom iz Azije, dok je neočekivano povećanje kineskih kamatnih stopa pritisnulo valute smatrane rizičnijima, uključujući australski dolar. Nakon vijesti o novom povećanju kamatnih stopa u Kini euro je skliznuo prema dolaru, da bi se kasnije oporavio na 1,3648 dolara, ojačavši 0,5 posto u odnosu na dan ranije. Nastavljaju se pritisci na dolar, koji je tako prema jenu oslabio na 82,17 jena. Euro je dobio podršku od rasta potražnje azijskih ulagača, uključujući državne stabilizacijske fondove, koji su se u ovome tjednu odlučili na rasprodaje dolara. Trgovci nisu skloni agresivnom ulaganju u dolar nakon što je predsjednik Fed-a Ben Bernanke prošli tjedan upozorio da američkom gospodarstvu još uvijek treba bančina podrška. Jačanje eura bilo je ograničeno slabijim od očekivanih podacima o njemačkoj industrijskoj proizvodnji u prosincu, nakon pesimističnog izvješća o novim narudžbama od industrije prethodnog dana. Dodatno ga je zakočio i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Tricheta koji je prošlog tjedna prigušio očekivanja o skorom podizanju kamatnih stopa u eurozoni.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙