FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

BEOGRAD - Srpska kompanija Delta Holding izvijestila je da je prodala svoj trgovački lanac Delta Maxi grupu belgijskoj Delhaize Grupi, a transakcija je vrijedna 932,5 milijuna eura. Delta Maxi grupa ima 450 maloprodajnih objekata u okviru pet tržišta (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska i Crna Gora), a zapošljava više od 15.000 ljudi. Kako se navodi u priopćenju Delta Holdinga objavljenom na njihovim internet stranicama, ova transakcija predstavlja jednu od najvećih stranih investicija u Srbiji i omogućava da Delta Maxi postane dio globalnog lanca maloprodaje prehrambenih proizvoda, jednog od najvećih u jugoistočnoj Evropi. Zaključenje transakcije očekuje se u trećem kvartalu 2011. Međunarodna maloprodajna trgovinska kompanija Delhaize Grupa, koja posluje na tri kontinenta, imala je u 2010. godini prihod od 20,8 milijardi eura i 137.000 zaposlenih. Delhaize Group je na svojim internet stranicama objavila da je ušla je u preuzimanje srbijanskog trgovinskog lanca Delta Maxi, čime će, zajedno sa postojećim operacijama Delhaize-a u Grčkoj i Rumunskoj, postati vodeći trgovac u jugoistočnoj Europi. Kako je predviđeno ugovorom, Delhaize će za preuzimanje Delta Maxija platiti 932,5 milijuna eura.

FRANKFURT - Čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet izjavio je da je po ocjeni bančinih dužnosnika povećanje kamatnih stopa moguće već na idućem sastanku u travnju. "Nikad se unaprijed ne obvezujemo. Odluka o tome bit će donijeta na idućem sastanku upravnog vijeća", kazao je Trichet na novinskoj konferenciji po završetku redovnog zasjedanja na kojem su zadržane postojeće kamatne stope od jedan posto. "Činimo sve što je potrebno kako bismo očuvali stabilnost cijena u srednjem roku, koristeći se pritom instrumentima kamatnih stopa, kao i standardnim i nestandardnim mjerama". U ECB-u namjeravaju stoga budno pratiti situaciju kako bi se suzbili inflatorni rizici, napominje Trichet. "Velika budnost je nužna u cilju suzbijanja pojačanih rizika po cjenovnu stabilnost", poručio je. Ekonomisti ECB-a za ovu godinu procjenjuju inflaciju u rasponu od dva do 2,6 posto, odnosno u prosjeku oko 2,3 posto, a za 2012. u rasponu od jedan do 2,4 posto.

SAO PAULO - Brazilsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, oslonjeno na snažnu domaću potražnju, pokazali su podaci državnog statističkog ureda. Time je rast ubrzao u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna kada su aktivnosti na tromjesečnoj razini porasle za revidiranih 0,4 posto. Na godišnjoj razini aktivnosti su u četvrtom tromjesečju porasle za 5,0 posto, objavio je statistički ured IBGE. U cijeloj prošloj godini brazilsko je gospodarstvo poraslo za snažnih 7,5 posto, po najvišoj stopi od 1986. Glavni je oslonac brazilskog gospodarskog procvata potrošnja domaćinstava, koja je u četvrtom tromjesečju poskočila na 2,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Kapitalna potrošnja porasla je za 0,7 posto ali je industrijska proizvodnja smanjena za 0,3 posto a ona u poljoprivrednom sektoru za 0,8 posto. U ovoj godini očekuje se održiviji tempo gospodarskog rasta, po stopi nižoj od pet posto.

LJUBLJANA - Na prigodnoj svečanosti u Ljubljani otvorene su prostorije europske Agencije za suradnju energetskih regulatora (ACER). Riječ je o novoustanovljenoj europskoj agenciji, čija je zadaća poticati suradnju nacionalnih regulatora za područje energetike u državama članicama, a njome se dopunjava već postojeća suradnja u okviru zajednice nacionalnih regulatora za plin i električnu energiju. To je prvo sjedište neke europske agencije koje je dobila Slovenija nakon svog uključenja u EU 2004. godine. ACER se financira iz proračuna Europske unije. Za djelovanje agencije Bruxelles je iz ovogodišnjeg proračuna izdvojio dva milijuna eura, a u agenciji će raditi šezdesetak stručnjaka i administrativnog osoblja.

ŽENEVA - Najveća tvrtka u svijetu za posredovanje pri zapošljavanju Adecco izvijestila je u četvrtak da je u prošloj godini poslovala s neto dobiti od 423 milijuna eura, u odnosu na samo osam milijuna eura u prethodnoj godini. Prihodi su porasli na 18,7 milijardi eura, sa 14,79 milijardi u 2009. U tvrtki koja se između ostalog bavi privremenim zapošljavanjem ukazuju na težnju poslodavaca "fleksibilnosti" u razdoblju neposredno nakon gospodarske krize. Stoga predviđaju pojačanu potražnju za radnom snagom zaposlenom na određeno vrijeme. U tekućoj godini nezaposlenost će vjerojatno ostati na visokim razinama u većini razvijenih gospodarstava, predvidjela je agencija. "Većinu gospodarskog rasta i aktivnosti pokrivat će upravo fleksibilna radna snaga", ističu u Adeccu. "Izlazeći iz krize, naši klijenti nesumnjivo više cijene fleksibilnost no što je ranije bio slučaj i smatraju je strateškom komponentom svoje radne snage", rekao je izvršni direktor grupe Adecco Patrick De Maeseneire.

LONDON - Euro je u četvrtak poskočio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je čelnik Europske središnje banke ukazao na potrebu budnog praćenja pojačanih inflatornih rizika. U takvom je okruženju euro ojačao prema dolaru 0,7 posto, poskočivši na 1,3955 dolara. Nakratko je dotaknuo i 1,3976 dolara, najvišu razinu od 8. studenog, i na dobrom je putu da dosegne psihološki važnu granicu od 1,40 dolara. Bio je na dobitku i prema jenu, poskočivši snažnih jedan posto, na 114,83 jena.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙