FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

NAIROBI - Ulaganje dva posto svjetskog BDP-a, odnosno 1.300 milijardi dolara u održiv rast u sektorima poput građevinarstva, energetike i ribarstva moglo bi biti stvoriti čvrste temelje za svijet s niskim razinama emisije stakleničkih plinova, zaključili su Ujedinjeni narodi u izvješću objavljenom u ponedjeljak. Zahvaljujući takvom obujmu ulaganja svjetsko gospodarstvo ostvarivalo bi iste, ako ne i više stope rasta u odnosu na one koje ostvaruje na temelju aktualne gospodarske politike, navodi se u izvješću Programa UN-a za zaštitu okoliša (UNEP) pod naslovom "Odredište - zelenija privreda". "Ulaganjem dva posto svjetskog BDP-a u deset ključnih sektora mogao bi se pokrenuti prijelaz prema svijetu s niskom emisijom ugljikovih spojeva", izvijestila je agencija sa sjedištem u kenijskom Nairobiju. Među prioritetnim sektorima za ulaganja u UNEP-u izdvajaju poljoprivredu, graditeljstvo, opskrbu energijom, ribarstvo, šumarstvo, industriju, turizam, promet, te gospodarenje otpadom i vodoprivredu. Pritom bi neki sektori, poput ribarskog, zabilježili gubitak radnih mjesta, ali bi to nadoknadila nova radna mjesta u sektorima poput onog obnovljivih izvora energije, dodaju.

LONDON - Međunarodni energetski forum (IEF), koji okuplja najveće svjetske proizvođače i potrošače nafte, sastat će se u utorak u Saudijskoj Arabiji u kontekstu povratka cijena nafte na visoke razine iz razdoblja prije izbijanja krize u 2008. Sastanak se također održava u okolnostima rastućih političkih nemira širom Bliskog istoka koji su uvjetovali daljnji skok cijena nafte, pri čemu je barel sirove nafte Brent na tržištu u Londonu premašio 105 dolara. Ministri iz 90 zemalja okupljenih u IEF-u, koje čine 90 posto svjetske naftne proizvodnje i potrošnje, trebali bi na sastanku u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu potpisati povelju o jačanju suradnje i smanjenju oscilacija cijena. Na posljednjem sastanku u ožujku prošle godine u Meksiku IEF je dogovorio jačanje dijaloga sa ciljem veće transparentnosti na energetskim tržištima kako bi se smanjila oštra kolebanja cijena. "Jedno od glavnih sadašnjih pitanja je udruživanje snaga kako bi se poduzelo sve što je moguće da se smanje oscilacije cijena na energetskim tržištima. Krucijalni dio takvih napora čini program o suradnji između Međunarodne organizacije za energiju (IEA), IEF-a i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)", istaknuo je Noe van Hulst, glavni tajnik IEF-a.

BEČ/MOSKVA - Ruski plinski div Gazprom i austrijski naftni i plinski koncern OMV osnovali su zajedničko poduzeće radi gradnje austrijskog dijela planiranog plinovoda Južni tok, potvrdio je OMV izvješća ruskih medija. Poduzeće je osnovano početkom veljače ove godine, a studija o izvedivosti austrijske trase plinovoda u duljini oko 50 kilometara, do plinskog skladišta u Baumgartenu, trebala bi biti završena u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kazao je glasnogovornik austrijske tvrtke Sven Pusswald. Gazprom i OMV imaju jednake udjele u tvrtki South Stream Austria GmbH, čije je sjedište u Beču. Rusija i Austrija dogovorile su suradnju na projektu Južni tok u travnju prošle godine na temelju međuvladinog sporazuma o suradnji. OMV i Gazprom istodobno su potpisali temeljni sporazum o tješnjoj suradnji. Moskva je za potrebe gradnje kontinentalne trase plinovoda potpisala sporazume s vladama Austrije, Hrvatske, Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke i Slovenije, ističe se u izvješću ruske agencije RIA Novosti.

SYDNEY - Vancouver je, petu godinu zaredom, prema provedenom istraživanju, jedan od najpoželjnijih gradova za življenje, australski Melbourne na drugome mjestu, na trećem glavni grad Austrije Beč, a na četvrtom i petom ponovno dva kanadska grada - Toronto i Calgary. Prema rezultatima istraživanja, što ga je provela tvrtka The Economist Intelligence Unit, koja se bavi analizom, istraživanjem i konzaltingom, kanadski obalni grad u kojemu su 2010. održane Zimske olimpijske igre, prvi je među deset najpoželjnijih gradova za življenje u svijetu, a zadovoljio je 98 posto traženih uvjeta - kada je riječ o sigurnosti i općoj stabilnosti življenja, zdravstvenoj skrbi, kulturnoj ponudi, brizi o okolišu i o obrazovanju, infrastrukturi. Vancouver titulu drži od 2007. Na šestom mjestu je finski Helsinki, na sedmom, osmom i devetom su australski Sydney, Perth i Adelaide, te na desetom novozelandski Auckland.

LONDON - Euro je u u ponedjeljak prema dolaru oslabio neznatnih 0,1 posto na 1,3684 dolara. Prethodno je nakratko skočio na 1,3727 dolara, najvišu razinu od 10. veljače. Dolar je ojačao i prema jenu, te se njime trgovalo po 83,10 jena. Euro su pritisnule političke neizvjesnosti nakon što je njemačka vladajuća stranka u nedjelju doživjela težak poraz na regionalnim izborima u Hamburgu. Iako je poraz bio očekivan analitičari upozoravaju da pad popularnosti vladajuće koalicije uoči izbora u preostalim državama idući mjesec možda najavljuje smanjenu spremnost na kompromis vlade kancelarke Angele Merkel u pitanju predloženih rješenja europskih dužničkih problema odnosno novih pregovora o postojećem kriznom paketu za Irsku. Jedinstvena europska valuta dobila pak podršku od dužnosnika ECB-a koji su ukazali na mogućnost skorog podizanja kamatnjaka, kao i od snažnijih od očekivanih gospodarskih pokazatelja za eurozonu. Član izvršnog odbora ECB-a Lorenzo Bini Smaghi u ponedjeljak je ocijenio kako eurozona uživa bolji rast od očekivanog. Euru je poticaj dao i pažljivo praćen indeks njemačkog poslovnog raspoloženja, koji je u veljači skočio na rekordno visoku razinu, signalizirajući ubrzavanje tempa oporavka najvećeg gospodarstva eurozone.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙