FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 12. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

RIJEKA - Naftna kompanija Ina danas je svečano obilježila završetak prve faze modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, u nazočnosti predsjednice Vlade Jadranke Kosor i predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta. Istaknuvši da je modernizacija rafinerije važan korak i za Inu i za hrvatsko gospodarstvo, premijerka Kosor kazala je da će Vlada podržati Inu i u nastavku ulaganja u drugu fazu modernizacije, a čija je vrijednost narednih 400 milijuna eura. Naglasila je i da je, uz važnost za gospodarstvo, ovaj korak značajan i zbog zaštite okoliša te time i boljeg života ljudi koji žive u široj okolici rafinerije. Kosor je izrazila zadovoljstvo predstavljenom namjerom zapošljavanja novih stručnjaka u INI te ovako visokim ulaganjem u razdoblju krize. Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott istaknuo je da je cilj modernizacije bilo zadovoljenje standarda Europske unije, zaštita okoliša te omogućavanje korisnicima da dobiju goriva najbolje kvalitete. Ulaganja u nova postrojenje pokazuju, kazao je, namjeru Ine da bude motor pokretač hrvatskog gospodarstva.

ZAGREB - HSP je sa današnje konferencije za novinare pozvao građane da se na referendumu o ulasku u EU izjasne protiv ulaska Hrvatske u EU jer po njihovom mišljenju za to nisu stvorene političke pretpostavke, obzirom da se Hrvatskoj stalno nameću novi uvjeti koji, kako je ocijenjeno, derogiraju isplativost ulaska Hrvatske u EU. "Hrvatskoj se u EU ne isplati ulaziti", ustvrdio je predsjednik te stranke Daniel Srb dodavši kako mi možemo vlastitim snagama osigurati brži razvoj gospodarstva nego što je u EU. Za primjer je naveo Tursku koja, kako je rekao, postiže veće stope gospodarskog razvoja od bilo koje članice EU. HSP-ovci su izvijestili da je za predsjednika Glavnog stana stranke izabran slavonsko-brodski gradonačelnik Mirko Duspara, umjesto dosadašnjeg predsjednika Ivana Protrke.

ZADAR - Zajednica branitelja Zadarske županije, s mirnog prosvjeda na prepunom Narodnom trgu u Zadru, uputila je danas protest nadležnim institucijama Republike Hrvatske zbog učinjenog propusta u slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde. Zadarski branitelji smatraju da su ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova trebali izvijestiti Purdu o Interpolovoj tjeralici. Pozvali su se na Deklaraciju o Domovinskome ratu, a po kojoj se svim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima rata jamči zaštita, dostojanstvo i skrb. "Pozivamo sve institucije RH da u skladu s točkom 7. Deklaracije o Domovinskome ratu da svim sredstvima čuvaju i promiču u svijetu načela o Domovinskome ratu te preispitaju odnosi sa Republikom Srbijom i ne dozvoli izjednačavanje žrtve i agresora u čemu se Srbija zdušno zalaže", poručili su. Skupu je nazočio i ministar Božidar Kalmeta koji je rekao da je došao dati potporu braniteljima kao vladin izaslanik, ali i građanin i branitelj. Istaknuo je da je branitelj Purda nevin te da "čini sve i da predsjednica vlade čini sve, da se to sve skupa dobro završi".

ZADAR - Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta danas je na braniteljskom prosvjedu u Zadru ustvrdio da SDP zbog straha od istraga nije podržao novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Pojasnivši svoju izjavu Zadarskom listu kako SDP-ovce "hvata panika", Kalmeta je rekao da se SDP-ovci "očito boje istraga u svom dvorištu" te da zbog toga jučer u Saboru nisu ni poduprli novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa. "To govore činjenice. Kada istrage dođu do njihovih vrata, nema što ne rade. Najradije bi sve zapalili samo da to prestane", rekao je ministar Kalmeta na prosvjedu branitelja u Zadru u povodu slučaju Purda.

OSIJEK - Bivši ministar unutarnjih poslova i predsjednik stranke "Hrvatska straža" Ivan Vekić izjavio je danas u Osijeku kako, nakon nedavnog obavijesnog razgovora u Županijskom državnom odvjetništvu, ne zna do koje se pozicije stiglo u prosudbi njegove eventualne krivnje ili nedužnosti, ali ima dojam da je osumnjičen. Tijekom promocije svoje nove knjige "Polje puno krizantema" u osječkom HNK-u Vekić je, na upite novinara o obavijesnom razgovoru, ponovio kako ne želi govoriti o pojedinostima slučaja, ali da poziv na razgovor u DORH može značiti da ga se poziva kao svjedoka, što mu, kako tvrdi, nije rečeno, ili kao osumnjičenika. Dodao je kako se "osjećao kao osoba na koju je pala sumnja da je počinio neke od kaznenih djela koje bi svrstao u teška kaznena djela, jer se radi o ratnim zločinima". "Živimo u doba kada je dovoljno da se pojavi samo tračak neke sumnje, pa da se bude uhvaćen u mrežu iz koje se lako ne izlazi", kazao je. Vekić je najavio i prosvjed branitelja na Markovom trgu u Zagrebu, kazavši kako je datum već dogovoren, ali ga nije želio iznositi u javnost.

ZAGREB - Zbog prometne nesreće u kojoj su rano u četvrtak ispred noćnog luba Gjuro teško ozljeđene tri mlade pješakinje zagrebačka policija kazneno je prijavila 21-godišnjeg vozača citroena C3 zagrebačkih oznaka kojeg tereti za izazivanje nesreće, ali i njegovog vršnjaka, suvozača jer je prije nesreće vozio automobil unatoč zabrani upravljanja. Vozaču su izmjerena 1,77 , a suvozaču 2,11 promila alkohola u krvi te su jučer privedeni u istražni centar zagrebačkog Županijskog suda, izvijestila je danas zagrebačka policija. Vozač je uhićen odmah nakon nesreće, dok je suvozač otišao ali ga je policija ubrzo pronašla na kućnoj adresi.

KARLOVAC - Karlovačka policija potvrdila je da istražuje danas dobivenu dojavu da se na zgarištu drvene kuće u Lipovcu u općini Rakovica nalaze i izgorjeli dijelovi ljudskog tijela. Prema dojavi koju je dobio Operativno komunikacijski centar karlovačke Policijske uprave, kuća je izgorjela tijekom proteklog tjedna. Očevid je u tijeku.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙