FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Prijeteći paket s bombom koji je stigao u hrvatsko Veleposlanstvo u Berlinu neće spriječiti sutrašnji posjet predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Njemačkoj, a niti ga, kako je danas kazao, pokolebati u obavljanju njegovih dužnosti. "Naravno da idem u Njemačku, a prijetnje ne mogu niti smiju pokolebati one koji rade za svoju zemlju", izjavio je Josipović novinarima nakon današnjeg posjeta "Končaru". "Radi se o ekstremistima kojima demokratske vrijednosti ne znače ništa i zato oni sigurno ni hrvatskom društvu ne znače ništa", ocijenio je Josipović moguću pozadinu prijeteće pošiljke. Istaknuo je da Hrvatska neće odustati od europskog puta. Prijetnje u pismu koje su povezane s njegovim poboljšanjem dijaloga s predsjednikom Srbije Tadićem Josipović smatra tek jednim od povoda. Riječ je o ekstremističkim krugovima kojima nije stalo do demokracije, do hrvatskog progresa i europske Hrvatske jer je, rekao je Josipović, "naša regionalna politika važan faktor naše europske politike".

ZAGREB - Hrvatska policija primila je od njemačkih kolega obavijest o paketu s bombom i prijetećim pismom koji je jučer stigao u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu, no pritom nije dobila nikakve informacije o mogućim počiniteljima, doznaje se danas u hrvatskome Ministarstvu unutarnjih poslova (MUO). "Primili smo obavijest od njemačke policije o samom događaju, no u obavijesti nije navedeno postoji li sumnja tko bi mogao stajati iza tog čina", rekao je Hini glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Za tvrdnje nekih medija da je bombu poslala ekstremistička organizacija Hrvatski feniks, nazvana po pripadnicima tzv. Bugojanske skupine koja je prije 40 godina pokušala izvesti oružani prevrat protiv socijalističkog režima, rekao je kako je riječ o nagađanjima.

ZAGREB - To nije bomba protiv Ive Josipovića, nego borba protiv europske Hrvatske, izjavio je danas IDS-ov zastupnik Damir Kajin, komentirajući prijeteće pismo koje je zajedno s ručnom bombom jučer stiglo u veleposlanstvo RH u Berlinu. Kajin je na konferenciji za novinare u Saboru rekao kako je ta prijetnja uperena protiv reguliranja odnosa sa Srbijom, protiv onih koji ne žele živjeti u svađi sa susjedima i ne žele tolerirati ratni zločin, te protiv onih koji ne pristaju na pljačku Hrvatske. Vladu i HDZ optužio je da i pred ovogodišnje izbore žele preuzeti kontrolu nad HRT-om, o čemu, kaže, svjedoči i ukidanje televizijskih emisija te prijenosa saborskih sjednica, čime se želi onemogućiti da javnost čuje bilo kakvo kritičko mišljenje na račun vlasti.

BATINA - Za područje Dunava kod Batine danas su proglašene redovite mjere obrane od poplave jer je vodostaj te rijeke premašio 500 centimetara, kada se takve mjere donose, izvijestio je zamjenik voditelja obrane od poplava osječke ispostave Hrvatskih voda Ivica Nađ. U 11 sati vodostaj Dunava kod Batine bio je 507 centimetara. Najviši vodeni val na tom području očekuje se u subotu ili nedjelju. Po riječima Ivice Nađa, neobično je da u ovo doba godine bude tako visok vodostaj, koji je primjereniji za proljeće.

SPLIT - Suđenje petorici optuženih za željezničku nesreću u kojoj je u srpnju 2009. u Rudinama poginulo šest osoba i ozlijeđeno 55 počet će sutra na splitskome Županijskom sudu. Bivšeg direktora poslova ekologije i zaštite u Infrastrukturi Hrvatskih željeznica (HŽ) Ivana Medaka, te Ivana Tomaškovića, direktora tvrtke "Intrade", koja je nabavljala retardante za HŽ, Jozu Bazinu, savjetnika u toj tvrtki, Dragu Rogulja, šefa protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, i Branka Tišljara, vatrogasca DVD-a iz Strušca, optužnica tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno s neizravnom namjerom. Po optužnici, oni su sudjelovali u nabavi i korištenju retardanta TG-300, čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo tragediju, a bili su svjesni opasnosti koja od njega prijeti.

ZAGREB - Građani Zagreba i njihovi gosti od danas se više neće moći besplatno voziti javnim gradskom prijevozom po užem gradskom središtu kao što su to mogli u protekle dvije godine, no pojeftinit će korištenje javnih parkirališta uvođenjem nižih cijena povlaštenih mjesečnih karata za parkiranje u svim zonama za sve fizičke i pravne osobe, dok se za obrtnike uvodi i nova, znatno povoljnija tarifa.

ZAGREB - Dokumentarno-eksperimentalni film "Le Samourai" Ivana Faktora, posvećen redatelju i hrvatskom umjetniku performansa Tomu Gotovcu, koji je preminuo prošle godine, premijerno će se prikazati večeras u zagrebačkom kinu "Tuškanac". U dvadesetak minuta filma, snimljenog u Gotovčevu stanu, redatelj nastoji dokumentirati njegov fascinantan rad i odati počast velikom umjetniku i prijatelju, ali i stvoriti vrlo osoban film o umjetniku u vlastitoj intimi, o bivanju "sa samim sobom", o trenucima sjete, tuge i usamljenosti koje je on, kao i sav svoj život, razotkrivao i ugradio u svoj umjetnički rad, stoji u najavi Hrvatskog filmskog saveza (HFS), u čijoj je produkciji film nastao.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙