FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je danas Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojim se, sukladno preporukama Europske komisije, uvodi snažnija kontrola izvora i načina trošenja novca u predizbornim kampanjama, kao i financiranja političkih stranaka. Sabor je donio i novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, unatoč protivljenju oporbe koja je demonstrativno napustila sabornicu, nakon što je većina odbila njihove amandmane da se predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bira dvotrećinskom većinom, a ne, kako je predložila Vlada, kvalificiranom (natpolovičnom) većinom. Glasovanju je prethodilo izjašnjavanje o amandmanima, od kojih je burnu raspravu izazvao amandman klubova SDP-a i HNS/HSU-a, nakon što ga je vladajuća većina odbila na prijedlog Vlade. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i potpredsjednik Sabora te predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks upozorili su da je Ustav točno propisao sedam slučajeva kada Sabor odlučuje dvotrećinskom većinom, među kojima nije izbor članova Povjerenstva. To su, rekao je Šeks, zakoni koji uređuju prava nacionalnih manjina, odluke o promjeni državne granice, odgovornost Predsjednika Republike, izbor sudaca, međudržavni ugovori kojima se daju ovlasti koje proizlaze iz Ustava, ugovori o udruživanju Hrvatske s drugim državama, te promjene Ustava.

ZAGREB - Bura u čaši vode, odgovor je potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa na današnji novinarski upit je li točno da je, nakon jučerašnjeg verbalnog sukoba s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, jedan od inicijatora Bebićeve smjene. Šeks je u Saboru izjavio da iz jučerašnjeg događaja u sabornici ne treba "izvoditi nikakve pretjerane zaključke", naglasivši da će se to pitanje riješiti "uobičajenim stranačkim procedurama". Upitan je li se pomirio s Bebićem, odgovorio je da se s njim nije ni prepirao, a na pitanje zašto mu je onda poručio da "neće još dugo", samo je odgovorio: "... na ovakav način voditi sjednicu".

ZAGREB - Predsjednik Sabora Luka Bebić danas je izjavio kako ne zna ništa o tome da mu njegova stranka HDZ priprema smjenu s čelnog mjesta u parlamentu, poručivši novinarima kako to prvi put čuje, te da će tu njihovu informaciju imati u vidu. "Prvi put čujem i to ću imati na umu kao informaciju. Ne znam ništa o tome", odgovorio je novinarima koji su ga pitali zna li kako kruže priče da mu se sprema smjena. Ponovio je kako nije čuo da mu je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, s kojim se jučer, kao i potpredsjednikom Ivanom Jarnjakom, verbalno sukobio u sabornici, dobacio da "neće dugo". "Nisam čuo", rekao je, a upitan doživljava li tu poruku kao političku prijetnju, odgovorio je kako ne zna što je Šeks mislio "ako je to uopće izrekao". Kazao je da misli da će u Saboru biti do kraja mandata. "Ako se promijene okolnosti, javnost će biti upoznata s tim", dodao je.

ZAGREB - Potpredsjednici Sabora Ivan Jarnjak (HDZ) i Josip Friščić (HSS) iznijeli su danas oprečne stavove o tome koristi li predsjednik parlamenta Luka Bebić dovoljno mogućnosti koje mu pruža Poslovnik da zastupnike zaštiti od uvreda i kleveta - dok Jarnjak poziva Bebića na pridržavanje saborskog Poslovnika, Friščić smatra da Bebić korektno vodi sjednicu te da ni u čemu nije pogriješio.

ZAGREB - Hrvatska je pred samim završetkom pregovora s EU-om i građane treba uvjeriti da je članstvo u EU dobro za Hrvatsku te da će to donijeti dobro velikoj većini građana, istaknuto je na današnjoj otvorenoj sjednici Savjeta SDP-a za međunarodne odnose na temu "Hrvatska u finišu pregovora s Europskom unijom" u sjedištu te stranke. Sjednici su uz ostale nazočili predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora i saborska zastupnica Vesna Pusić i profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da jedna od najvažnijih stvari koje građanima treba reći da EU nije još jedna on onih nesretnih nadnacionalnih tvorevina u kojima smo sudjelovali. Istaknuo je da pred Hrvatskom još nekoliko ključnih mjeseci u kojima građanima treba objasniti da je ulazak Hrvatske u EU dobro za sve. "Vidimo da su građani, što zbog dužine procesa i što zbog slabe komunikacije, prilično neraspoloženi i da je raspoloženje na 'vagi'", smatra Milanović i ističe kako je dobro što će se referendum o ulasku u EU održati odvojeno od parlamentarnih izbora. Kazao je kako nije dobro što se pod kriterije za završetak pregovora s EU pokušavaju podvesti i neki zakonski prijedlozi koji nemaju veze s onim što se od Hrvatske traži.

ZAGREB - Europski dan broja 112 i 20. godišnjica donošenja odluke da se stvori europski broj za žurna stanja 112 obilježen je danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića snimanjem ljudskoga lanca u obliku broja 112 u sklopu projekta Milenijske fotografije Šime Strikomana. U snimanju fotografije sudjelovali su postrojeni učenici zagrebačkih osnovnih škola, pripadnici žurnih službi - Gorska služba za spašavanje, Vatrogasna zajednica, Klub za obuku službenih pasa, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, Hrvatski crveni križ, ronilački klubovi, izviđači, pripadnici Oružanih snaga RH, policija i Zavod za hitnu medicinu. Jedinstveni broj 112 uveden je u Hrvatskoj u veljači 2005., a time se Hrvatska pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem žurnih služba na jedinstveni broj.

ZAGREB - Pripadnici "Braniteljske akcije", pokreta koji okuplja hrvatske branitelje iz raznih krajeva zemlje, prosvjedovali su danas mirno ispred veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu zbog, kako su rekli, "pravnog terora" nad hrvatskim braniteljem Tihomirom Purdom, koji u pritvoru u BiH i kojega Srbija traži zbog navodnih ratnih zločina u Vukovaru 1991. godine. Prosvjednici, njih dvadesetak, uručili su prosvjednu notu u veleposlanstvu i istaknuli veliki natpis "Sloboda za Purdu", a cijeli je skup prošao bez izgreda. U prosvjednoj noti stoji da "najoštrije prosvjeduju protiv pravnog terora nad Tihomirom Purdom, koji je već 40 dana izložen iživljavanju pravosudnih tijela spomenute države".

ZAGREB - Na hrvatskom skup kemičara i kemijskih inženjera, koji će se održati u Zagrebu od 13. do 16. veljače, bit će predstavljene znanstvene i stručne djelatnosti iz područja kemije, kemijskog inženjerstva i srodnih znanstvenih disciplina s naglaskom na promicanje interdisciplinarnosti te primjenu znanosti u razvoju naprednih materijala, zaštiti okoliša i razvoju održivih tehnologija. Očekuje se sudjelovanje velikog broja uglednih međunarodnih i domaćih znanstvenika koji će održati niz predavanja, a najvaljeno je predavanje dobitnice Nobelove nagrade za kemiju za 2009. godinu Ada E. Yonath.

VINKOVCI - Hrvatska je prepoznata u Europi kao država koja je uspjela suzbiti trihinelozu, ali se može još mnogo toga učiniti kako bi se dodatno smanjio broj zaraženih svinja i oboljelih ljudi, istaknuto je na stručnome skupu "Trihineloza u Hrvatskoj - Kako dalje?" održanom u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima. Predsjednik Hrvatskoga veterinarskog društva i potpredsjednik Svjetskog povjerenstva za trihinelozu Albert Marinculić rekao je kako je zadovoljavajuće rezultate u suzbijanju trihineloze Hrvatska ostvarila u zajedništvu veterinara i liječnika te nastojanjima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj se u zadnjih nekoliko godina prosječno otkrije između 200 i 250 zaražnih svinja na godinu, što je znatno manje manje prije.

ZAGREB - Knjiga novinara Drage Hedla "Glavaš - kronika jedne destrukcije", u kojoj autor opisuje posljednjih 20 godina života Branimira Glavaša, od njegovog ratnog i poratnog "vladanja" Osijekom pa sve do pravomoćne sudske presude i utamničenja, u izdanju "Novog Libera", predstavljena je danas u prostorijama Socijalističke radničke partije Hrvatske. "Kroz osobno sam novinarsko istraživanje i prikupljanje svjedočanstava pokušao dati pozadinu zbivanja u Osijeku, prije i poslije višestranačkih izbora, rata i poraća, pa sve do istrage, suđenja i na kraju osude Glavaša na osam godina zatvora", kazao je Hedl predstavljajući knjigu.

ZADAR/SPLIT - Načelnik Općine Bibinja Nino Šimunić (HDZ) danas je na splitskome Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam mjeseci zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. Zbog neurednog vođenja knjiga, općinski referent za proračun Ante Frleta dobio je četiri mjeseca zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine. USKOK je Šimunića teretio zbog angažiranja privatnog obrta "Kevo" na uređenju mjesne mrtvačnice u Bibinju, koje nije bilo u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, te isplate putnih naloga na svoje ime i imena dvojice općinskih volontera. Nalozi su, navodno, isplaćeni iako volonteri na njih nisu imali pravo, a Šimunićeva navodna službena putovanja nisu bila realizirana u cijelosti. Na taj je način, stoji u optužnici, općinski načelnik Šimunić nezakonito pribavio oko 77 tisuća kuna. Sud ga je oslobodio optužbe za namještanje posla na uređenju mrtvačnice.

ZAGREB - Trojica organizatora namještanja utakmica Prve hrvatske nogometne lige i prijevara u klađenjima te dvojica nogometaša NK Međimurja i menadžer jednog od njih priznali su danas krivnju i nagodili se s USKOK-om o kaznama, a za ostalih 15 igrača, trenera i sportskih djelatnika optuženih u slučaju Offside optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda poslijepodne treba odlučiti hoće li potvrditi, odbaciti ili vratiti USKOK-u optužnicu na doradu. Nagodba je postignuta s trojicom organizatora - bivšim trenerom u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinkom Šakom te dvojicom slovenskih državljana Dinom Laličem i Admirom Suljičem.

OSIJEK - Osječka policija uhitila je u Đakovu tri osobe s osječkoga i slavonskobrodskog područja kod kojih je pronađena veća količina vatrenog oružja i streljiva, droge te novca, izvijestila je osječko-baranjska Policijska uprava na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare. Utvrđuje se jesu li osumnjičenici sudjelovali i preprodaji droge.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙